Σε όλο τον κόσμο, εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι ρίχνουν νομίσματα σε σιντριβάνια, πηγάδια για να ευχηθούν και ποτάμια για καλή τύχη. Πρόκειται για μια παράδοση που απεικονίζεται ευρέως σε ταινίες, από τη “Χιονάτη και οι επτά νάνοι” της Disney μέχρι την ταινία του 1954 “Τρία νομίσματα στο συντριβάνι”- και στους στίχους viral σύγχρονων τραγουδιών όπως το “Call Me Maybe”.
Η ρίψη κερμάτων σε σιντριβάνια είναι μια πρακτική με την οποία έχουν μεγαλώσει πολλοί άνθρωποι και μια προκατάληψη στην οποία πολλοί έχουν συμμετάσχει. Ένα ταξίδι στη Ρώμη δεν είναι πλήρες χωρίς να πετάξετε ένα νόμισμα προς τα πίσω στο Trevi για την υπόσχεση ότι μια μέρα θα επιστρέψετε στην πόλη. Ορισμένα σιντριβάνια συγκεντρώνουν κέρματα αξίας χιλιάδων ή και εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.
Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι το κάνουν αυτό και τι συμβαίνει με όλα αυτά τα χρήματα;
Αν και η προέλευσή του είναι άγνωστη, το έθιμο χρονολογείται από τη ρωμαϊκή-βρετανική και την κέλτικη μυθολογία. Η ιδέα προέρχεται από το ότι οι άνθρωποι αφήνουν μια χρηματική προσφορά σε πνεύματα ή υπερφυσικές δυνάμεις που υπάρχουν στη φύση. Από καιρό πιστεύεται ότι οι πνευματικές οντότητες κατοικούν μέσα στο νερό ή διέρχονται από αυτό, επειδή είναι ένα στοιχείο καθαρισμού απαραίτητο για τη ζωή.
Ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα πηγαδιού ευχών βρίσκεται στην κομητεία Northumberland της Αγγλίας, όπου οι άνθρωποι έκαναν προσφορές στη θεά Coventina. Χιλιάδες νομίσματα βρέθηκαν μέσα στο πηγάδι από εποχές μεταξύ του πρώτου και του πέμπτου αιώνα, σύμφωνα με τους ερευνητές του UC Irvine, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι έριχναν νομίσματα εδώ και γενιές.
Ο Bill Maurer, ανθρωπολόγος και κοσμήτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν προσφορές όπως τρόφιμα, ειδικές πέτρες, σκαλιστά αντικείμενα και βότανα. Αλλά με την εφεύρεση του νομίσματος οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό στράφηκαν στο χρήμα. Ορισμένοι πολιτισμοί με την πάροδο των χρόνων έδιναν προτεραιότητα σε ένα μέταλλο έναντι άλλων στις προσφορές τους, όπως το ασήμι, αλλά ο Maurer δήλωσε ότι το χρηματικό ποσό δεν κάνει συνήθως τη διαφορά. “Πρόκειται περισσότερο για την ιδέα της θυσίας. Οι θεοί δεν είναι καπιταλιστές”.
Πού πάνε τα χρήματα
Ορισμένα γνωστά σιντριβάνια μπορούν να συγκεντρώσουν χιλιάδες δολάρια σε κέρματα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του NBC από το 2016, στη Φοντάνα ντι Τρέβι συγκεντρώθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε κέρματα εκείνο το έτος. Στο κλασικό παιδικό μυθιστόρημα “From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler”, δύο δραπέτες που ζουν κρυφά στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ζουν με τα νομίσματα που συλλέγουν από τα σιντριβάνια του κάθε βράδυ. Συλλέγουν, ίσως, μια μικρή περιουσία.
Το NBC ανέφερε ότι μια καθολική μη κερδοσκοπική οργάνωση λαμβάνει τα κέρματα από τη Φοντάνα ντι Τρέβι αφού οι εργαζόμενοι της πόλης της Ρώμης τα συλλέγουν κάθε βράδυ- διανέμονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Πηγή: CNN/ naftemporiki.gr