ΚΟΣΜΟΣ
Γαλλικές φρεγάτες: Ενήμερη η Ουάσιγκτον για την απόφαση
Eκτός αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ η Σκύρος. Συζητείται η επιστολή που θα συνοδεύει την πενταετή MDCA να είναι πιο προωθημένη από εκείνη του Πομπέο το 2020.
SHARE:
Η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στη συμφωνία με το Παρίσι για την προμήθεια των νέων φρεγατών και κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) φαίνεται ότι ήταν εν γνώσει της Ουάσιγκτον.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα είχε ειδοποιήσει για τις προθέσεις της, μέσα από ασφαλείς διαύλους. Αντιθέτως, ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), για την οποία υπάρχουν αρκετές διαφωνίες.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, με τον οποίο και συζήτησαν για την MDCA, τον στρατηγικό διάλογο και την επικείμενη επίσκεψη του πρώτου στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου. Επί της ουσίας των συζητήσεων για την MDCA, η «Κ» έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή. Από την πλευρά των ΗΠΑ υπάρχει εντατική πίεση για τη μετατροπή της MDCA σε πενταετούς ανανέωσης, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, γεγονός το οποίο θα αποδεσμεύσει πόρους για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις. Λόγω του σκληρού παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάποιες πηγές δεν αποκλείουν ακόμη και τη μονοετή ανανέωση, ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο της πενταετίας υπό πιο χαλαρές συνθήκες. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.
Σε κάθε περίπτωση, η «Κ» πληροφορείται ότι, παρά τις διαρκείς αιτιολογήσεις εκ μέρους της Αθήνας για τη χρησιμότητα που θα είχε η Σκύρος για τη στάθμευση δυνάμεων των ΗΠΑ, το αμερικανικό Πεντάγωνο εμφανίζεται αντίθετο για τη μη επέκταση της παρουσίας στον νησιωτικό χώρο. Γι’ αυτό τον λόγο και οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν επικεντρωθεί στη μορφή που θα έχει η αμερικανική πολιτική στήριξη, πιθανότατα σε μια επιστολή που θα συνοδεύει την πενταετή MDCA και θα είναι ελαφρώς πιο προωθημένη από εκείνη του Μάικ Πομπέο το 2020. Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή του ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια οπτική για την Ανατολική Μεσόγειο ως «ειρηνικής και ευημερούσας περιοχής, που διέπεται από συνεργασία και σεβασμό του διεθνούς δικαίου», ενώ ζητούσε από την Τουρκία «να σταματήσει τις προσχεδιασμένες προκλήσεις και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα».