ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στο Ιράν: Οι παρθένες κρατούμενες βιάζονται πριν την εκτέλεση, για να μην μπουν στον... παράδεισο

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ιράν, δεν μπορείς να εκτελέσεις μια ανήλικη εάν είναι παρθένα!

Φρίκη στο Ιράν: Οι παρθένες κρατούμενες βιάζονται πριν την εκτέλεση, για να μην μπουν στον... παράδεισο

Οι μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Ιράν στις 16 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί,  που φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ηθικής τάξης επειδή φορούσε ακατάλληλα το χιτζάμπ της (ισλαμική μαντίλα).

Τώρα, μια νέα φρίκη επιβάλλεται στους διαδηλωτές του Ιράν, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες συνεχίζουν τον αγώνα τους εν μέσω της βάναυσης καταπίεσης από τις ισλαμικές δυνάμεις της Τεχεράνης, σημειώνει ο αυστραλιανός ιστότοπος MamaMia, που επικαλείται σχετικά άρθρα από το 2009.

Θανατική ποινή για τους «ταραξίες»

Περισσότεροι από 14.000 Ιρανοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ενώ το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα υπέρ της θανατικής ποινής.

Οι νομοθέτες πιστεύουν ότι αυτό θα δώσει στους συλληφθέντες ένα «καλό μάθημα» και θα αποτρέψει άλλους από το να συμμετάσχουν. Στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν χιλιάδες γυναίκες, που πετάνε τις υποχρεωτικές μαντίλες τους και τις καίνε δημόσια, κόβουν τα μαλλιά τους και κρατούν πλακάτ με συνθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ανήλικοι συλλαμβάνονται

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι εκατοντάδες παιδιά – νεαρά κορίτσια που αγωνίζονται για το μέλλον τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν είναι μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εκτελεί «ανήλικους παραβάτες», με τα 9 έτη να αποτελούν την ηλικία ποινικής ευθύνης για τα κορίτσια, σε σύγκριση με τα 15 για τα αγόρια.

Αλλά σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία, δεν μπορείς να εκτελέσεις μια ανήλικη εάν είναι παρθένα!

Βιάζουν τις παρθένες πριν τις εκτελέσουν

Αυτό το «εμπόδιο» έχει λυθεί στο παρελθόν, με το να παντρεύονται τα κορίτσια με δεσμοφύλακες, μόνο και μόνο για να βιαστούν τη νύχτα πριν από τη δολοφονία τους – μια πρακτική που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών από δημοσιογράφους, οικογένειες, ακτιβιστές, ακόμη και από έναν πρώην ηγέτη της χώρας.

 

 

Το 2014, η οργάνωση Justice For Iran δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον οργανωμένο βιασμό παρθένων κοριτσιών, που περιμένουν την εκτέλεσή τους στις φυλακές της χώρας, εστιάζοντας ειδικά στη δεκαετία του 1980.

Περιέγραφε λεπτομερώς ότι η πρακτική αυτή ήταν συστημική και πιθανότατα εγκρίθηκε από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χουσεΐν-Αλί Μονταζέρι, προσπάθησε να μιλήσει κατά των εκτελέσεων, συνομιλίες που περιέγραψε λεπτομερώς στα απομνημονεύματά του το 2000.

«Είπα στους δικαστές να μην γράφουν θανατικές καταδίκες για κορίτσια. Αυτό είπα. Αλλά διαστρέβλωσαν τα λόγια μου και ανέφεραν ότι είπα: ‘Μην εκτελείτε κορίτσια. Πρώτα παντρευτείτε τα για μια νύχτα και μετά εκτελέστε τα’», έγραψε.

Φοβούνται περισσότερο τη νύχτα του γάμου παρά την εκτέλεση

Το 2009, ένα μέλος της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Basiji δήλωσε στην Jerusalem Post, ότι αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε τέτοιους βιασμούς.

«Στα 18 μού δόθηκε η ‘τιμή’ να παντρεύομαι προσωρινά νεαρά κορίτσια, πριν καταδικαστούν σε θάνατο… Μετανιώνω γι’ αυτό, παρόλο που οι γάμοι ήταν νόμιμοι. Μπορούσα να καταλάβω ότι τα κορίτσια φοβόντουσαν περισσότερο τη νύχτα του γάμου τους, παρά την εκτέλεση που τις περίμενε το πρωί», είπε.

«Το πρωί τα κορίτσια είχαν μια άδεια έκφραση – φαίνονταν σαν να ήταν έτοιμες ή να ήθελαν να πεθάνουν», πρόσθεσε.

Ακτιβιστές και μέλη οικογενειών αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει και τώρα, το 2022, μαζί με τα βασανιστήρια, τους ξυλοδαρμούς και τη φρικτή σεξουαλική κακοποίηση.

Η Daily Dot αναφέρει επίσης ότι οι φυλακισμένες γυναίκες ζητούν από τους δικηγόρους τους πρόσβαση σε άμβλωση και χάπια για την επόμενη μέρα, καθώς υφίστανται επανειλημμένους βιασμούς.

Δεκάδες διαδηλωτές έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, με την ΜΚΟ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν (IHRNGO) να υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 326 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 43 παιδιών και 25 γυναικών.

Η 16χρονη Asra Panahi φέρεται να σκοτώθηκε από τις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, αφού ξυλοκοπήθηκε στην τάξη της, επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει ένα τραγούδι υπέρ του καθεστώτος, όταν έγινε έφοδος στο σχολείο της τον Οκτώβριο.

Ο Ιρανός αστέρας του TikTok, Hadis Najafi, 22 ετών, πυροβολήθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο.

Οι εκτελέσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τον 22χρονο ράπερ, Σαμάν Γιασίν, να είναι ένας από τους πιο πρόσφατους που καταδικάστηκε, επειδή υποστήριξε τις διαδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά αυτή η νέα κυβερνητική απόφαση, που υπογράφεται από 227 μέλη του 290μελούς κοινοβουλίου του Ιράν, θα αυξήσει κατά πολύ τις «συνήθεις» εκτελέσεις.

Μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν την πιθανή ποινή είναι φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, αδέρφια που υπερασπίζονται τις αδερφές τους και παιδιά.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση