ΚΟΣΜΟΣ

«Φρένο» ΗΠΑ στα σχέδια Νετανιάχου - Πρόταση Χριστοδουλίδη στη διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα

Στο επίκεντρο η δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων

«Φρένο» ΗΠΑ στα σχέδια Νετανιάχου - Πρόταση Χριστοδουλίδη στη διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμήνυσαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να τεθεί η Λωρίδα της Γάζας υπό ισραηλινή κατοχή την επομένη του πολέμου. Η έντονη αυτή αντίδραση της Ουάσιγκτον ανάγκασε την κυβέρνηση Νετανιάχου να προβεί σε διευκρινίσεις επί των χθεσινών του δηλώσεων. Ενδεικτική της ενόχλησής του, η δήλωση του Τζο Μπάιντεν πως ακόμα περιμένει απάντηση από το Ισραήλ για την ανάγκη να υπάρξουν παύσεις στις εχθροπραξίες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Διεθνής διάσκεψη για τη Γάζα – Επί τάπητος η δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων

Στο Παρίσι την Πέμπτη ξεκινά η διεθνής διάσκεψη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η βασική πρόταση που θα συζητηθεί είναι εκείνη του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κύπριου προέδρου, η οποία αφορά ένα θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Να σημειωθεί ότι αυτή διάσκεψη να αφορά το πρακτικό, το επιχειρησιακό σχέδιο και όχι την πολιτική, γεγονός που προσπαθούν να υπογραμμίσουν στο Παρίσι.

Δεν θέλουν να υπάρξει πολιτική δήλωση από καμία πλευρά, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην περιοχή, Θωμαΐς Παπαϊωάννου. Για αυτό, ορισμένες χώρες αποφάσισαν την αντιπροσώπευσή τους σε υπουργικό επίπεδο.

ΗΠΑ: «Όχι» σε κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ – «Ναι» με προϋποθέσεις σε μεταβατική περίοδο

Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι το Ισραήλ θα είναι επ’ αόριστον υπεύθυνο για την ασφάλεια στη Γάζα, μετά τον πόλεμο, προκάλεσε έντονο προβληματισμό για το αν αυτό θα ισοδυναμεί με κατοχή. Μέσα στις επόμενες ώρες, ο ένας μετά τον άλλον, ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευδαν να κάνουν διευκρινίσεις.

«(Ο πρωθυπουργός) δεν μίλησε για ανάπτυξη δύναμης ασφαλείας επ` αόριστον, ούτε για κατοχή της Γάζας για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό που είπε είναι ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ.

Ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρέγκεβ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να προβούμε σε εκ νέου κατοχή της Γάζας, δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε το λαό της Γάζας αλλά θα διασφαλίσουμε ότι όταν νικήσουμε τη Χαμάς, δεν θα δούμε κάποιου είδους νέα τρομοκρατική οργάνωση, δεν θα επιτρέψουμε να σφαγιάσουν το λαό μας όπως στις 7 Οκτωβρίου».

Σθεναρά απορρίπτουν το σενάριο της κατοχής οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο φαίνεται να κατανοούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιο μεταβατικό στάδιο πλήρους ελέγχου της περιοχής από το Ισραήλ.

«Το μόνο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κάποια μεταβατική περίοδος που μπορεί να είναι αναγκαία και ποιοι μπορεί να είναι οι μηχανισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ασφάλεια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Πάντως, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, παραδέχτηκε ότι δεν συμφωνούν σε όλα με το Ισραήλ. «Οι φίλοι δεν χρειάζεται να συμφωνούν σε κάθε σημείο και σε κάθε λέξη», είπε ο Τζον Κίρμπι. Ωστόσο και ο ίδιος επανέλαβε: «Ο πρόεδρος (Μπάιντεν) επιμένει στη θέση του ότι δεν είναι σωστή μια εκ νέου κατοχή από τις ισραηλινές δυνάμεις».

Κι ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε να επιβεβαιώνει ότι του ζήτησε τριήμερη παύση για ανθρωπιστικούς λόγους και για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων.

-«Ζητήσατε από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου τριήμερη κατάπαυση του πυρός;

-Δεν είχα την ευκαιρία να του μιλήσω σήμερα. Του ζήτησα κατάπαυση του πυρός χθες. Ακόμη περιμένω απάντηση».

Παύσεις των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και στήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα όπως και της λύσης δύο κρατών προσέφερε και η Ομάδα των 7 από το Τόκιο. Κρίσιμη για την επόμενη μέρα στα παλαιστινιακά εδάφη θεωρείται και η σύνοδος των Oργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία την Κυριακή στο Ριάντ. Εκεί, αναμένεται να μεταβεί και ο Ιρανός πρόεδρος, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Ιρανού αρχηγού κράτους από την αποκατάσταση των σχέσεών τους τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από 7 χρόνια εχθρότητας, λόγω της εκτέλεσης σιίτη κληρικού από τη Σαουδική Αραβία, το 2016.

 

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση