ΚΟΣΜΟΣ

Flics: Μια βουτιά στα άδυτα της γαλλικής αστυνομίας

Το βιβλίο του Βαλεντίν Ζεντρό που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη τη Γαλλία

No profile pic

Τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός αστυνομικού τμήματος; Πως εργάζονται οι αστυνομικοί στη Γαλλία; Είναι μια βουτιά σε έναν κόσμο όπου κανένας δημοσιογράφος δεν είχε καταφέρει να πάει και όλα αυτά παρουσιάζονται στο βιβλίο Flic, του Βαλεντίν Ζεντρό. Ο συγγραφέας εισχώρησε στην αστυνομία για 2 χρόνια και πέρασε έξι μήνες σε αστυνομικό τμήμα στο Παρίσι. Μιλάει για τις δυσκολίες της δουλειάς και για τα βίαια ξεσπάσματα κάποιων πρώην συναδέλφων του.

«Στο βιβλίο μου Flic αναφέρομαι στα μεγάλα ταμπού της αστυνομίας, τα οποία είναι η αστυνομική βία και η αστυνομική δυσαρέσκεια. Είναι αντιπροσωπευτικό, γιατί παρουσιάζω ένα περιβάλλον που είναι βίαιο, αγχώδες και προκλητικό. Οι εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας, η απουσία των μέσω, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Από την άλλη τα θύματα της αστυνομικής βίας διηγούνται την κακομεταχείριση από μια μειονότητα αστυνομικών. Οπότε να είναι αντιπροσωπευτικό».

Το βιβλίο θίγει και θέματα όπως είναι ο ρατσισμός στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, κάτι που ισχυρίζονταν για χρόνια οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών, αυτόν τον καιρό αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ειδικά μετά το κίνημα Black Lives Matter και τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Υπάρχουν λοιπόν αστυνομικοί που έχουν ρατσιστικές προκαταλήψεις οι οποίες τους επηρεάζουν στο έργο τους; Για τον Βαλεντίν Ζεντρό η απάντηση είναι «ναι».

«Μια ημέρα κάνουμε περιπολία, βλέπουμε αυτοκίνητα να περνούν και αποφασίζουμε να ελέγξουμε κάποια αυτοκίνητα και όχι κάποια άλλα. Κάποια στιγμή ένας αστυνομικός που είδε δύο μαύρους να περνούν είπε ας ελέγξουμε αυτό το αυτοκίνητο, είναι δύο μαύροι μέσα. Προφανώς αυτοί οι νεαροί μαύροι έφυγαν μετά τον έλεγχο, γιατί ήταν νόμιμοι. Τους έγινε έλεγχος απλώς επειδή ήταν μαύροι. Αν ήταν δύο λευκοί νέοι άντρες είναι πολύ πιθανό να μην κάναμε έλεγχο».

Από όταν εκδόθηκε το βιβλίο ο Βαλεντίν Ζεντρό έχει κατηγορηθεί, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι έχει συγκαλύψει τα αρνητικά. Αυτό έχει να κάνει με την υπόθεση ενός 16χρονου νεαρού. Αλλά για αυτόν η συμπεριφορά του τότε είχε να κάνει με την εισχώρησή του στο αστυνομικό σώμα.

«Έκανα μια επιλογή που δεν είναι άλλη από αυτήν του δημοσιογράφου που έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το αστυνομικό σώμα, που μπορεί να πει τα πάντα, ακόμα και το πως οι αστυνομικοί μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους προκειμένου να αποφύγουν την τιμωρία επειδή κάτι που έκαναν μια ημέρα μπορεί να ήταν πολύ σοβαρό».

Το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας του Παρισιού έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο. Κάποια μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκληματικές ενέργειες. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί που εμπλέκονται δεν έχουν αναφερθεί ονομαστικά.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση