ΚΟΣΜΟΣ
Φινλανδή πρωθυπουργός για ρωσικές απειλές: Αν μας επιτεθούν θα έχουμε βοήθεια, αν επιτεθούν σε άλλους θα βοηθήσουμε
«Το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας έχει αλλάξει ριζικά» τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας
«Αν μάς επιτεθούν θα μας έχουμε βοήθεια, αν επιτεθούν σε άλλους θα βοηθήσουμε» υπογράμμισε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστηρίζοντας την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ κατά την ιστορική συζήτηση που διεξάγεται στο κοινοβούλιο.
«Το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας έχει αλλάξει ριζικά» τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας, ανοίγοντας τη συζήτηση στη σκιά του μπαράζ ρωσικών απειλών για να δικαιολογήσει την απόφαση ένταξης στη Συμμαχία.
Το φινλανδικό κοινοβούλιο εξετάζει το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένεται να κυρωθεί με συντριπτική πλειοψηφία. Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει έως το βράδυ.
«Η αποδοχή των απαιτήσεων της Ρωσίας θα σήμαινε σημαντική αποδυνάμωση της κυριαρχίας και της ασφάλειάς μας» είπε ο Μάριν.
«Δεν υπάρχει βάση για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι απειλείται... Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται τώρα ανοιχτά σε πόλεμο και απειλεί» επισήμανε.
«Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα γίνει μέρος της κοινής άμυνας της Συμμαχίας και των σχετικών εγγυήσεων ασφαλείας» υπογράμμισε. Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας επισήμανε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έντονο αίσθημα αλληλεγγύης, αλλά ότι δεν συνιστά αμυντική συμμαχία.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε σήμερα ότι Φινλανδία και Σουηδία δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία απλώς θα ανεχθεί την απόφασή τους, σύμφωνα με το Intefax.
Η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία είναι «ενισχυμένα μέλη» του προγράμματος Partnership for Peace του ΝΑΤΟ από το 2013, και συμμετέχουν τακτικά σε επιχειρήσεις και ασκήσεις υπό το ΝΑΤΟ σημειώνει το φινλανδικό δίκτυο YLE.
Πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η υποστήριξη για ένταξη στη συμμαχία δεν ετύγχανε ευρείας αποδοχής στη φινλανδική γνώμη και σχεδόν σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Μετά τη ρωσική εισβολή στη Φινλανδία, η δημόσια υποστήριξη στην ένταξη αυξήθηκε θεαματικά.
Στο μεταξύ ως «μπλόφα» για να αποκομίσει περισσότερα ανταλλάγματα, σχολιάζουν αναλυτές την αρνητική στάση του Τούρκου προέδρου στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η Τουρκία δεν θα «φρενάρει» ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, καθώς τα δύο σκανδιναβικά κράτη έκαναν σταθερά βήματα για να ενταχθούν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σχολίασε την Κυριακή ότι είναι «αρκετά σίγουρος» ότι οι σύμμαχοι θα καταλήξουν σε συναίνεση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Παρόμοια ήταν τα σχόλια και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία «έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρόθεσή της δεν είναι να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».