Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του Ερντογάν; 

Newsroom
Newsroom

Η πολυτάραχη πολιτική του πορεία και ο εξορισμός του στις ΗΠΑ 

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας, ο οποίος σύστησε ένα ισχυρό ισλαμικό κίνημα στην Τουρκία και πέραν αυτής αλλά τα τελευταία χρόνια της ζωής του σημαδεύτηκαν από κατηγορίες ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν, πέθανε σε ηλικία 83 ετών, όπως επιβεβαίωσε και η Άγκυρα.

Η ιστοσελίδα Herkul, η οποία δημοσιεύει το κήρυγμά του, έγραψε στον λογαριασμό της στο Χ ότι ο Γκιουλέν πέθανε χθες το απόγευμα σε αμερικανικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν, ο Γκιουλέν ήρθε σε ρήξη μαζί του και ο Τούρκος πρόεδρος τού χρέωσε την απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος του το 2016 κατά την οποία περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος είχε καταφύγει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, αρνούνταν κάθε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, το κίνημα του Γκιουλέν, γνωστό ως “Χιζμέτ”, το οποίο στα τουρκικά σημαίνει “υπηρεσία”, επιδιώκει την εξάπλωση μιας μετριοπαθούς εκδοχής του ισλάμ, η οποία προωθεί την δυτικότροπη εκπαίδευση, τις ελεύθερες αγορές και την διαθρησκειακή επικοινωνία.

Από το αποτυχημένο πραξικόπημα και έπειτα, το κίνημά του βρισκόταν συστηματικά αντιμέτωπο με επιχειρήσεις καταστολής στην Τουρκία και η επιρροή του διεθνώς είχε μειωθεί.

Γνωστός στους υποστηρικτές του ως “Χοτζαεφέντι” (αξιοσέβαστος δάσκαλος) ο Γκιουλέν γεννήθηκε σε χωριό της επαρχίας Ερζερούμ στην ανατολική Τουρκία το 1941. Ο πατέρας του ήταν ιμάμης και ο ίδιος μελέτησε το Κοράνι από πολύ μικρή ηλικία.

Το 1959 ο Γκιουλέν διορίστηκε ιμάμης σε τζαμί της Αδριανούπολης, στη βορειοδυτική Τουρκία, και άρχισε να γίνεται γνωστός ως ιεροκήρυκας την δεκαετία του 60 στη Σμύρνη, όπου ίδρυσε φοιτητικές εστίες και επισκεπτόταν τσαγερίες για να κηρύττει.

Αυτές οι φοιτητικές εστίες σήμαναν την αρχή ενός ανεπίσημου δικτύου, το οποίο μέσα στις επόμενες δεκαετίες εξαπλώθηκε μέσω εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών, κρατικών και δημοσιογραφικών ιδρυμάτων παρέχοντας μεγάλη επιρροή στους υποστηρικτές του.
 

Πηγή: news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ