ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύνοδος του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση

Πάνω από 3.200 παραβιάσεις της εκεχειρίας σε 48 ώρες

Έκτακτη σύνοδος του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτό "συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ξεκίνησαν και πάλι σήμερα το πρωί οι βομβαρδισμοί στη γραμμή επαφής μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Η σύνοδος των μονίμων αντιπροσώπων του ΟΑΣΕ "σε ενισχυμένη μορφή αρχίζει στις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς" (16:00 ώρα Ελλάδος) και "δεν είναι ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης", διευκρίνισε η Βαρσοβία.

Η αναγνώριση από τη Ρωσία "ορισμένων τμημάτων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ" είναι "αντίθετη με τις δεσμεύσεις στους κόλπους του ΟΑΣΕ όπως και με τις συμφωνίες του Μινσκ", σύμφωνα με τη Βαρσοβία.

Η αναγνώριση αυτή "διακυβεύει τη συμμετοχή του οργανισμού σε μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης", σημειώνει η πολωνική προεδρία του ΟΑΣΕ.

Οι Συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ υπεγράφησαν το 2015 υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις δύο αυτονομιστικές περιοχές προκειμένου να εγκαθιδρυθεί εκεί κατάπαυση του πυρός.

Η απόφαση που έλαβε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει αυτές τις περιοχές καταδικάστηκε από τους δυτικούς.

Ο ΟΑΣΕ είχε ήδη χθες συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του μονίμου συμβουλίου του κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Χέλγκα Σμιτ είχε απευθύνει έκκληση για "διάλογο".

Οι παρατηρητές του οργανισμού καταμέτρησαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε περισσότερες από 3.200 νέες παραβιάσεις σε ένα 48ωρο της εκεχειρίας που θεωρείται ότι ισχύει στην ανατολική Ουκρανία.

Στη σύγκρουση αυτή που μαίνεται από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους 14.000 άνθρωποι.

Ο ΟΑΣΕ έχει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση