ΚΟΣΜΟΣ
"Εκρηκτική" η οικονομική άνοδος της Ινδίας
Σε 50 χρόνια εκτιμάται ότι θα γίνει η δεύτερη δύναμη στον κόσμο, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ
Σαφώς πιο τολμηρή από τις έως τώρα εκτιμήσεις για την εξέλιξη της Ινδίας είναι η νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs, που εκτιμά πως η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ασιατική χώρα θα αφήσει σύντομα πίσω της όχι μόνον την Ιαπωνία και τη Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ.
Μέχρι τώρα οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον της Ινδίας ήταν εκείνες της S&P Global και της Morgan Stanley, που έχουν προβλέψει ότι η χώρα πρόκειται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030.
Τώρα ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός εκτιμά πως η Ινδία θα αναδειχθεί σε δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως έως το 2075. Ισχυρότερη θα είναι μόνο η οικονομία της Κίνας, που κατά ορισμένους οικονομολόγους και σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις είναι ήδη πρώτη οικονομία παγκοσμίως.
Ινδία: 29 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λόγω του μουσώνα
Η εκρηκτική άνοδος της Ινδίας στηρίζεται όχι μόνο στον αυξανόμενο πληθυσμό της, αλλά και στην πρόοδο που σημειώνει στην καινοτομία και την τεχνολογία, στις υψηλές επενδύσεις κεφαλαίου και στην αυξανόμενη παραγωγικότητα των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs Σαντάνου Σενγκούπτα, το κλειδί για να αξιοποιήσει η Ινδία τον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό της είναι η ενίσχυση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Και τα επόμενα 20 χρόνια, η χώρα θα έχει έναν από τους καλύτερους δείκτες σε αυτό το μέτωπο, μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών και ειδικά δρόμων και σιδηροδρόμων. Ο προϋπολογισμός που ψήφισε προσφάτως η κυβέρνηση της χώρας δίνει συνέχεια στο 50ετές πρόγραμμα φθηνών δανείων που προορίζονται για τις τοπικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στις υποδομές.
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και να απορροφηθεί το μεγάλο εργατικό δυναμικό.
Αιχμή του δόρατος στην οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας είναι επίσης η πρόοδός της στην τεχνολογία και στην καινοτομία, με την επιχειρηματική ένωση Nasscom να υπολογίζει ότι τα έσοδα της βιομηχανίας τεχνολογίας της χώρας θα αυξηθούν κατά 245 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με το CNBC.
Η Goldman εντοπίζει το τρωτό σημείο της οικονομίας της Ινδίας στο ποσοστό συμμετοχής των Ινδών στο εργατικό δυναμικό, το οποίο έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς ειδικά το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. «Στην Ινδία εργάζεται μόλις το 20% των γυναικών σε ηλικία εργασίας», σημειώνει ο επενδυτικός οίκος. Βαρίδι για την οικονομία είναι και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, με την Goldman να αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών στηρίζουν το συνολικό ισοζύγιο.
Αιχμή του δόρατος είναι η πρόοδός της στην τεχνολογία και στην καινοτομία, με τα έσοδα της ινδικής βιομηχανίας σε αυτούς τους κλάδους να ανέρχονται σε 245 δισ. δολ. έως το τέλος του 2023.
Η επενδυτική τράπεζα προεξοφλεί, όμως, πως χάρη στη ραγδαία ανάπτυξή της και στην πρόοδο που σημειώνει στην καινοτομία και στην τεχνολογία μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, η Ινδία θα έχει ελαχιστοποιήσει το ποσοστό των πολιτών της που θα εξαρτώνται από άλλα άτομα οικονομικά ενεργά. Θα πρόκειται για σημαντική κατάκτηση, δεδομένου ότι ένα χαμηλό ποσοστό εξαρτώμενων ατόμων συνεπάγεται μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων ικανών να στηρίξουν τους ανηλίκους και τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα πάντα με τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό, «από τη στιγμή που θα μειωθεί το ποσοστό των εξαρτώμενων ανθρώπων, θα αρχίσει να αυξάνεται η αποταμίευση στη χώρα, θα αυξηθούν τα εισοδήματα και θα προχωρήσει η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, που σημαίνει πως θα υπάρξουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων».
Οπως τονίζει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, «αυτό θα είναι πραγματικά το κλειδί για να προχωρήσει δίνοντας ώθηση στην παραγωγική δυνατότητα του μεταποιητικού τομέα, στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και την ανάπτυξη των υποδομών». Η οικονομία της Ινδίας κινείται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, σε αντίθεση με πολλές οικονομίες της περιοχής, που είναι πιο εξαγωγικές. Εως και το 60% της ανάπτυξής της αποδίδεται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση και στις επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman. Το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 6,1% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας εύκολα τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάπτυξη 5%. Η ανάπτυξη της χώρας για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,2%.