ΚΟΣΜΟΣ
Έκκληση του Αρχηγού των Ινδιάνων Ναβάχο στον Ντ. Τραμπ να «χαρίσει τη ζωή» σε θανατοποινίτη
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην περίπτωση αυτή καταστρατήγησε την αυτονομία της φυλής
SHARE:
Ο πρόεδρος του Έθνους των Ναβάχο Τζόναθαν Νεζ έκανε έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χαρίσει τη ζωή στον μοναδικό αυτόχθονα Αμερικανό θανατοποινίτη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην περίπτωση αυτή καταστρατήγησε την αυτονομία της φυλής.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αριζόνα καταδίκασε σε θάνατο τον Ναβάχο Λέζμοντ Μίτσελ για τη δολοφονία της 9χρονης Τίφανι Λι και της γιαγιάς της, Άλις Σλιμ, το 2001, στα εδάφη της φυλής που εκτείνονται σε τέσσερις Πολιτείες, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.
Ο 38χρονος Μίτσελ καταδικάστηκε παρά τις αντιρρήσεις της ηγεσίας των Ναβάχο που υποστηρίζουν ότι οι πολιτισμικές αξίες της φυλής απαγορεύουν την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής για «εκδίκηση».
Το τελευταίο διάστημα, μετά από μορατόριουμ 17 ετών, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε ξανά τις εκτελέσεις καταδίκων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τρεις άνδρες εκτελέστηκαν τον Ιούλιο στην ομοσπονδιακή φυλακή του Τερ Οτ, στην Ιντιάνα. Η εκτέλεση του Μίτσελ ορίστηκε για τις 26 Αυγούστου, προκαλώντας την οργή ορισμένων Ναβάχο.
«Είναι προσβολή για τις αξίες μας, για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και για τον σεβασμό που μας οφείλουν ως φιλοξενούμενοι σε αυτά τα εδάφη», είπε χαρακτηριστικά ο Καρλ Σλέιτερ, μέλος του Συμβουλίου του Έθνους Ναβάχο, ο οποίος εκπροσωπεί την περιφέρεια του Μίτσελ.
Ο Νεζ πρόκειται να απευθύνει έκκληση για επιείκεια στο Γραφείο του Εισαγγελέα Αμνηστίας αργότερα σήμερα. Σε επιστολή του που απευθύνεται στον Τραμπ αναφέρει ότι η ποινή των ισόβιων δεσμών θα ήταν περισσότερο πρόσφορη ώστε «να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε την αρμονία και την ισορροπία στις οικογένειες και στην εγγενή κυριαρχία του Έθνους Ναβάχο».
Με βάση τον Νόμο περί Διακεκριμένων Εγκλημάτων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δικαιοδοσία για ορισμένα αδικήματα που διαπράττονται στα εδάφη των ιθαγενών, όπως, για παράδειγμα, για ανθρωποκτονίες. Συνήθως όμως δεν μπορεί να ζητήσει τη θανατική καταδίκη ενός ιθαγενούς Αμερικανού χωρίς τη συναίνεση της φυλής.
Στην περίπτωση του Μίτσελ, οι ηγέτες των Ναβάχο είχαν πει ότι δεν θα συναινούσαν. Όμως ο Τζον Άσκροφτ, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους, παρέκαμψε τις αντιρρήσεις των ομοσπονδιακών εισαγγελέων της Αριζόνας.
Οι συνήγοροι του Μίτσελ, κάνοντας λόγο για «νομικό κενό», επισημαίνουν ότι ο πελάτης τους καταδικάστηκε τελικά σε θάνατο για αρπαγή αυτοκινήτου, ένα αδίκημα που δεν περιλαμβάνεται σε εκείνα τα οποία περιγράφονται στον Νόμο περί Διακεκριμένων Εγκλημάτων.