ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Σε ισχύ από την 1η Ιουλίου το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

Θα το έχουν στην κατοχή τους, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, όσοι ταξιδιώτες είτε έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχουν αρνητικό τεστ, είτε έχουν αναρρώσει από την COVID-19

No profile pic

Οι καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά θα είναι πολύ πιο εύκολες για τους Ευρωπαίους πολίτες από την 1η Ιουλίου. Την Πέμπτη, τίθεται σε ισχύ το ψηφιακό πιστοποιητικό covid της ΕΕ.

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πιο ελεύθερα εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας, διότι θα έχουν στα χέρια τους μια απόδειξη ότι είναι ασφαλείς να διασχίζουν τα σύνορα.

Το πιστοποιητικό είναι κοινό για όλα τα κράτη μέλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονική ή σε έντυπη μορφή.

Η πρόταση για ένα τέτοιου είδους έγγραφο έγινε για πρώτη φορά από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, που ήταν μια πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι κάτι που όλοι οι Ευρωπαίοι υπουργοί στο τελευταίο συμβούλιο στο Λουξεμβούργο προσπαθούσαν να προωθήσουν. Κατανοούμε ότι είναι απαραίτητο και μεγάλο επίτευγμα να συμφωνήσουμε σε αυτό τον στόχο, καθώς θα βοηθήσει κάθε Ευρωπαίο πολίτη να μετακινείται από χώρα σε χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δηλώνει στο euronews, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αποτελεί απόδειξη ότι ένας ταξιδιώτης είτε 

- εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού

- είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα,

- είτε έχει αναρρώσει από την COVID-19

Το πιστοποιητικό διαθέτει κωδικό QR, διατίθεται δωρεάν, θεωρείται ασφαλές και προστατευμένο και έχει ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Λειτουργεί ως λωρίδα ταχείας διέλευσης των συνόρων, τα οποία μπορείτε να διασχίσετε πιο εύκολα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποκατάσταση των ταξιδιών και θα συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του τουρισμού, που είναι εξαιρετικά σημαντικός για εμάς», εξηγεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης δηλώνει στο Euronews ότι αυτό το είδος πιστοποιητικού θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλους τομείς εντός της ευρωπαϊκής ένωσης.

«Είναι πιθανώς ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ και αυτό θα αποδειχθεί πολύ σημαντικό όταν προχωράμε προς την συνολική ψηφιακή πολιτική μας. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα στα συνταξιοδοτικά μας συστήματα, στα συστήματα υγείας μας και όταν ταξιδεύουμε από ένα κράτος μέλος στο άλλο. Έχουμε αποδείξει πολύ γρήγορα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε διαλειτουργικότητα στα εθνικά μας συστήματα. Το κάναμε σε αυτήν την περίπτωση με το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, πρέπει να το κάνουμε σε κάθε τομέα», υπογραμμίζει.

Στο μεταξύ, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια της Ευρώπης προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να σχηματιστούν μεγάλες ουρές τις προσεχείς ημέρες, διότι θα απαιτούνται στο εξής περισσότεροι έλεγχοι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση