ΚΟΣΜΟΣ
Βρετανία : Σχεδιασμός «τριών φάσεων» για τη χαλάρωση των μέτρων
Η εν λόγω στρατηγική θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η διασπορά της επιδημικής νόσου στη χώρα τις επόμενες τρεις εβδομάδες, κι ενώ παραμένουν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ατόμων, εν αναμονή της εξεύρεσης εμβολίου για τον κορωνοϊό
SHARE:
Οι υπουργοί και οι επιστήμονες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη βρετανική κυβέρνηση καταστρώνουν ένα σχέδιο «τριών φάσεων» για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σχέδιο που ελπίζουν πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.
Όπως αναφέρουν στο BuzzFeed News πηγές που έχουν άμεση πρόσβαση στο προαναφερθέν σχέδιο, η εν λόγω στρατηγική θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η διασπορά της επιδημικής νόσου στη χώρα τις επόμενες τρεις εβδομάδες, κι ενώ παραμένουν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ατόμων, εν αναμονή της εξεύρεσης εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας, προβλέπεται η άρση των περιοριστικών μέτρων για ορισμένα καταστήματα και βιομηχανίες στο εγγύς μέλλον, από τις αρχές έως τα μέσα Μαΐου.
Ακολούθως, ορισμένα από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα μπορούσαν σταδιακά να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου, ενώ το άνοιγμα των παμπ και των εστιατορίων θα μπορούσε να λάβει χώρα περί τα τέλη του καλοκαιριού.
Εξάλλου, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ατόμων, θα επιβληθούν ενδεχομένως περιορισμοί στην επαφή με γονείς ή παππούδες ηλικίας άνω των 70 ετών για ένα χρονικό διάστημα 12-18 μηνών, έως ότου βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, καθώς και άλλοι υπουργοί, τόνισαν αυτήν την εβδομάδα ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για «στρατηγική εξόδου» από τα περιοριστικά μέτρα, έχοντας κατά νουν ότι κάτι τέτοιο θα ωθούσε τους πολίτες στο να μην τηρούν ευλαβικά τους κανόνες του lockdown στο μεσοδιάστημα.
Εξάλλου, αυτός καθαυτόν ο όρος «στρατηγική εξόδου» δε γίνεται αποδεκτός από ορισμένους αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς δημιουργεί την εντύπωση πως η χώρα βρίσκεται κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ στην πραγματικότητα ορισμένα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα χρειαστεί να παραμείνουν σε ισχύ επ’ αόριστον, τουλάχιστον έως ότου βρεθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση του φονικού ιού.
Καθώς η χώρα προσεγγίζει την κορύφωση της επιδημικής καμπύλης, οι Βρετανοί υπουργοί είναι πεπεισμένοι ότι το πλέον καταστροφικό σενάριο αναφορικά με την πανδημία δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.
Και τούτο για δύο λόγους : αφενός επειδή έχουν προσβληθεί από τον ιό λιγότεροι άνθρωποι απ’ όσους ανέμεναν οι ειδικοί και αφετέρου επειδή η ίδια η φύση του ιού είναι διαφορετική από την αρχική εικόνα που είχαν σχηματίσει γι’ αυτόν οι ειδικοί, με λιγότερους ασθενείς να χρειάζονται τη βοήθεια συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης.