ΚΡΗΤΗ

Σέβη Βολουδάκη στο Cretalive: "Όχι" στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών στην Κρήτη

Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, πιο αυστηρές διαδικασίες ασύλου, απελάσεις και επαναπροωθήσεις προαναγγέλλει η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Σέβη Βολουδάκη

Περίπου ένα μήνα μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου χαράζει την στρατηγική του, με αιχμή το οξύ πρόβλημα του Μεταναστευτικού που και η Κρήτη βιώνει έντονα με συνεχείς ροές στα νότια παράλιά της.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, γνωρίζοντας καλά το θέμα των μεταναστευτικών ροών που καταγράφεται με ένταση και στην Κρήτη μιλά στο Cretalive για το σχεδιασμό του Υπουργείου για τη διαχείριση του ζητήματος, σημειώνει ότι το Υπουργείο επιδιώκει "έναν πιο αυστηρό και οργανωμένο τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών" και ξεκαθαρίζει ότι - αντίθετα με τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου - σήμερα δεν υπάρχει πρόθεση για δημιουργία νέων δομών στο νησί για την βραχεία φιλοξενία ως την επαναπροώθηση. 

Μιλά επίσης για τον αείμνηστο σύζυγό της Μανούσο περιγράφοντας το πως οι αξίες του, η δουλειά του και το πάθος του για την Κρήτη και την Ελλάδα αποτελούν "οδηγό" της.


Διαβάστε όσα είπε στο Cretalive, η Σέβη Βολουδάκη:

Η Κρήτη κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με το Υπ. Μετανάστευσης όπως οι Κρητικοί θα επιθυμούσαν. Οι προηγούμενοι υπουργοί περιορίστηκαν σε συναντήσεις διαπιστώσεων, χωρίς ωστόσο να γίνουν πράξη όσα κατά καιρούς έχουν πέσει στο "τραπέζι". Τί έχει να περιμένει η Κρήτη από τη νέα ηγεσία, με δεδομένο ότι γνωρίζετε από "πρώτο χέρι" τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο νησί;

Η Κρήτη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητάς της στην αφρικανική ήπειρο αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο, σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την μεγάλη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές. 

Δε συμφωνώ καθόλου ότι η Κρήτη δε συνεργάστηκε στο παρελθόν, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση με το Υπουργείο Μετανάστευσης. Η αυστηρή αλλά δίκαιη εφαρμογή μεταναστευτικής πολιτικής αφορά όλη την Ελλάδα και η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για οικονομική στήριξη περιοχών που δέχονται πίεση μεταναστευτικών ροών έγινε από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Είναι σαφές ότι και εμείς στοχεύουμε στην εφαρμογή μια αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Με λίγα λόγια εργαζόμαστε προς τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των τοπικών και των κεντρικών αρχών, την οικονομική ενίσχυση των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα και καλούνται με ίδιους πόρους να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες αυτών των ανθρώπων μέχρι τη διακομιδή τους στις δομές της ενδοχώρας.
Επίσης, δεδομένων των συνθηκών, η Κρήτη χρειάζεται μια συνεχιζόμενη και δυναμική συνεργασία με το Υπουργείο, με έμφαση στην έγκαιρη πρώτη αντίδραση στις αυξημένες ροές και την συστηματοποιημένη διαχείριση, καταγραφή, ταυτοποίηση και διακομιδή αυτών των ανθρώπων χωρίς να επιβαρύνονται οι τοπικές κοινωνίες.


Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι σκληραίνει η πολιτική στάση του Υπουργείου Μετανάστευσης και η διαχείριση των μεταναστών και των προσφύγων. Ποια είναι η αλλαγή που φέρνει η νέα ηγεσία στο Υπουργείο και ποιες οι προτεραιότητες.

Η αίσθηση που επικαλείστε είναι εν μέρει αληθής, καθώς ουσιαστικά επιδιώκουμε έναν πιο αυστηρό και οργανωμένο τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, η προσέγγισή μας πρόκειται να είναι πιο στοχευμένη, να εστιάζει στην ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, την προστασία των συνόρων και τη διασφάλιση της έννομης τάξης, ενώ παράλληλα θέλει να εξισορροπήσει την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών. 

Οπότε, ναι, θα έχουμε σημαντική ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, πιο αυστηρές διαδικασίες ασύλου, θα έχουμε απελάσεις και επαναπροωθήσεις. Προτεραιότητα μας θα είναι η αποτροπή και ο έλεγχος, αλλά επίσης, θέλουμε τη βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες δομές υποδοχής, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υπερφόρτωσης και κακής μεταχείρισης των προσφύγων και μεταναστών, θέλουμε πιο οργανωμένα προγράμματα ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά μέσω της εκπαίδευσης, της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας.
Προτεραιότητα μας είναι η εξισορρόπηση της ανάγκης για αυστηρότητα με την ανάγκη για ανθρωπιστική προσέγγιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα να επιτευχθεί μια βιώσιμη και ασφαλής πολιτική για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Image

Αυτό που λείπει στην Κρήτη, με δεδομένες τις καθημερινές αφίξεις μεταναστών - ενίοτε και αρκετές φορές εντός ενός 24ωρου - είναι οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας για την εξέταση, ταυτοποίηση και τη διαδικασία ως την επαναπροώθηση. Κατά το παρελθόν έχουμε δει εικόνες παραμονής ανθρώπων σε ανοικτούς χώρους με απλωμένα ρούχα και τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Έχουμε δει όμως και τους μετανάστες να γίνονται "μπαλάκι" για το που θα φιλοξενηθούν προσωρινά, πως θα μετακινηθούν, ποιος θα τους παρέχει σίτιση. Τί προβλέπεται για τη δημιουργία χώρων προσωρινής φιλοξενίας στην Κρήτη; Και τί προβλέπεται για τα κονδύλια που αυτή τη στιγμή ελλείπουν, για τη σίτιση, στέγαση και μεταφορά;

Στον σχεδιασμό μας δεν είναι η δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Κρήτη. Μετά την άφιξή τους και με επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής, ταυτοποίησης κτλ, οι άνθρωποι αυτοί προωθούνται σε υφιστάμενες δομές στην ενδοχώρα. Σχεδιάζουμε την ενίσχυση των δυνάμεων του λιμενικού στο νησί, ενώ για τις ανάγκες σε σίτιση, στέγαση και μεταφορά ήδη έχουμε εκταμιεύσει κάποια ποσά για την ενίσχυση των εμπλεκόμενων δήμων. Με λίγα λόγια προσανατολιζόμαστε στην ανάπτυξη μιας πιο οργανωμένης και χρηματοδοτούμενης- και από ευρωπαϊκά κονδύλια- διαχείρισης, που θα επιτρέπει τα καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς την δημιουργία νέων δομών και χωρίς την επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, αποφεύγοντας συγχρόνως τις εικόνες ακατάλληλης φιλοξενίας και τα προβλήματα συντονισμού που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν. 
 

Να μας δώσετε μια εικόνα για τη δομή που πλέον έχει κλείσει στα Ανώγεια, η οποία λειτουργούσε φιλοξενώντας ανήλικα προσφυγόπουλα; Υπάρχει σχεδιασμός για αυτό το χώρο και τυχόν επαναλειτουργία του;

Η δομή που λειτουργούσε στα Ανώγεια και φιλοξενούσε ανήλικα προσφυγόπουλα έκλεισε λόγω διαφόρων προβλημάτων, κυρίως συνδεόμενων με τις συνθήκες διαβίωσης, «πλαισίωσης», εποπτείας και καθοδήγησης των παιδιών. Ο χώρος είχε δημιουργηθεί για να παρέχει προσωρινή φιλοξενία και στήριξη σε ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, όμως η λειτουργία του υπήρξε προβληματική, με τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον συντονισμό της φροντίδας και της υποστήριξης των παιδιών. Με λίγα λόγια οι ανήλικοι δεν λάμβαναν κατάλληλες υπηρεσίες παιδικής προστασίας βάσει θεσμικού πλαισίου. Όπως καταλαβαίνετε, δεν συντρέχει λόγος επαναλειτουργίας μιας δομής που είχε δυσκολίες αλλά, ούτως ή άλλως στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός του κόστους και η μείωση των δομών που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. 
Γενικότερα, η ανάγκη για δημιουργία καταλληλότερων δομών για ανήλικους πρόσφυγες παραμένει επιτακτική, και θα προσπαθήσω να δώσω άμεσα λύση σε αυτό το μείζον πρόβλημα, υπό την εποπτεία και την συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και κοινωνικές υπηρεσίες.
 

Και μια προσωπική ερώτηση, αν δεν έχετε αντίρρηση. Νιώθετε ότι ο αείμνηστος Μανούσος είναι "κάπου μαζί σας, δίπλα σας", αποτελώντας καθοδηγητή σας, στην πορεία σας στην πολιτική;

Ο Μανούσος υπήρξε για μένα πρότυπο ζωής, αφοσίωσης και ακεραιότητας. Είναι αλήθεια ότι οι αξίες του, η δουλειά του και το πάθος του για την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα συνεχίζουν να με καθοδηγούν σε κάθε βήμα. Όπως συχνά συμβαίνει με τους ανθρώπους που αφήνουν ένα τέτοιο, ισχυρό, αποτύπωμα, το έργο και οι αρχές τους δεν φεύγουν ποτέ, αλλά γίνονται μια διαρκής πηγή έμπνευσης και δύναμης.

Αναμφίβολα, νιώθω τη "δύναμη" και την καθοδήγησή του στη ζωή μου και είναι κάτι που μου προσφέρει ουσιαστική στήριξη, ειδικά όταν πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις προσωπικές, οικογενειακές ή για τις προκλήσεις της πολιτικής. Όπως λένε, οι αγαπημένοι μας άνθρωποι παραμένουν μαζί μας με έναν τρόπο, ακόμα κι αν δεν είναι φυσικά παρόντες.

Image
Σέβη Βολουδάκη


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση