Βραζιλία: Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου διεμήνυσε ότι «αποκηρύσσει την ατιμωρησία»

... λίγες ώρες πριν οι δικαστές αποφασίσουν αν ο Λούλα θα φυλακιστεί

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Βραζιλίας αύξησε ακόμα περισσότερο την ένταση την Τρίτη, ενώ απέμεναν ώρες πριν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί αν ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα μπορέσει να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του πριν φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για μια υπόθεση διαφθοράς.

Ο στρατηγός Εντουάρντου Βίλας Μπόας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο στρατός ασκεί «απερίσπαστος τη θεσμική αποστολή του» και ότι, μαζί με «όλους τους καλούς πολίτες, αποκηρύσσει την ατιμωρησία και σέβεται το Σύνταγμα, την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου πρόσθεσε ότι «στη σημερινή κατάσταση της Βραζιλίας επαφίεται στους θεσμούς και στους πολίτες να ρωτήσουν ποιος πραγματικά σκέφτεται την ευημερία της χώρας και τις μελλοντικές της γενεές και ποιος ενδιαφέρεται μόνο για το προσωπικό του συμφέρον».

Ο Βίλας Μπόας δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, ούτε έδωσε διευκρινίσεις. Τα τηλεφωνήματα στην υπηρεσία Τύπου του στρατού έμειναν αναπάντητα. Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Folha de São Paulo ότι πράγματι τα μηνύματα αυτά γράφτηκαν και αναρτήθηκαν από τον στρατηγό.

Τα σχόλιά του αναρτήθηκαν ενώ χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωναν σε πολλές πόλεις της χώρας τόσο εναντίον όσο και υπέρ του Λούλα, ο οποίος θέλει είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Λούλα προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, όμως αναμένεται να του απαγορευθεί η συμμετοχή εάν η καταδίκη του για δωροληψία επικυρωθεί αφού εκδικαστούν οι εφέσεις του.

Οι αναρτήσεις του στρατηγού Βίλας Μπόας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των ιστότοπων των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης της Βραζιλίας και πολλοί τα υποστήριξαν με δικές τους αναρτήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -- ανάμεσά τους κι εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί. Όμως πολλοί άλλοι αντέδρασαν, υπενθυμίζοντας τα μαθήματα που θα όφειλε να έχει πάρει η χώρα μετά τη στρατιωτική δικτατορία (1964-85).

«Σε μια δημοκρατία, ο επικεφαλής του στρατού δεν απευθύνει μηνύματα σε οποιαδήποτε εξουσία», σχολίασε ο βουλευτής Τσίκο Αλενκάρ μέσω Twitter. «Είναι 2018, όχι 1964!», συμπλήρωσε.

Οι επικριτές του Λούλα ερίζουν πως ήταν ανάμεσα στους ηγέτες ενός τεράστιου κυκλώματος διαφθοράς που φρόντιζε να ανατίθενται κρατικές συμβάσεις σε αυτούς που κατέβαλαν δωροδοκίες σε πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς. Οι υποστηρικτές του λένε ότι καταδικάστηκε άδικα από τον δικαστή που πήρε μια μεροληπτική απόφαση επειδή θέλει να τον εμποδίσει να διεκδικήσει την εξουσία.

Ο Λούλα είναι αντιμέτωπος με άλλες έξι δίκες για υποθέσεις διαφθοράς, πέραν αυτής για την οποία καταδικάστηκε ήδη.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος αρνείται ότι παρανόμησε και καταγγέλλει πως οι δικαστές τον έχουν βάλει στο στόχαστρο παρότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι έωλα διότι θέλουν να εμποδίσουν την επάνοδό του στην προεδρία.

Κάθε πολιτικός που καταδικάζεται από εφετείο στερείται αυτόματα για οκτώ χρόνια το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στη Βραζιλία, με βάση τον νόμο. Ωστόσο η έκβαση της μάχης θα κριθεί από το εκλογοδικείο, που θα αποφανθεί εάν ο Λούλα θα είναι υποψήφιος αφού υποβάλλει επίσημα αίτηση για αυτό.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος (2003-2010) καταδικάστηκε για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε μια υπόθεση που περιστρεφόταν γύρω από ένα παραθαλάσσιο εξοχικό που ανακαίνισε εταιρεία που επιδίωκε να εξασφαλίσει κρατικές συμβάσεις. Η υπόθεση συνδέθηκε με την έρευνα για το κολοσσιαίων διαστάσεων σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία με επίκεντρο τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Λούλα και αύξησε την ποινή που του επιβλήθηκε από τα 9,5 στα 12 χρόνια κι έναν μήνα κάθειρξη.

Ωστόσο οι δικηγόροι του Λούλα ξεκαθαρίζουν ότι δεν εγκαταλείπουν τη μάχη και σκοπεύουν να τη συνεχίσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο ίδιος λέει πως θα κάνει προεκλογική εκστρατεία ακόμη και μέσα από το κελί της φυλακής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ