ΚΟΣΜΟΣ
Brandy Sour: Το εθνικό κοκτέιλ της Κύπρου και η ιστορία του με τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου
Η ιστορία γεννήθηκε στο Τρόοδος, το οποίο κατά τις περασμένες δεκαετίες αποτέλεσε την επιλογή των διακοπών για δεκάδες συγγραφείς, ποιητές, καθώς και διεθνείς προσωπικότητες, κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο.
Το brandy sour, ένα δροσιστικό κοκτέιλ με κύρια συστατικά το κονιάκ, το λεμόνι, τη σόδα και την αγκοστούρα, είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που απολαμβάνει ο επισκέπτης που καταφθάνει στην Κύπρο.
Πρόκειται για ένα κατεξοχήν κυπριακό ποτό, το οποίο κρύβει μια ιδιαίτερη και άγνωστη σε πολλούς ιστορία που χρονολογείται πολλά χρόνια πριν.
Η ιστορία γεννήθηκε στο Τρόοδος, το οποίο κατά τις περασμένες δεκαετίες αποτέλεσε την επιλογή των διακοπών για δεκάδες συγγραφείς, ποιητές, καθώς και διεθνείς προσωπικότητες, κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο.
Μια από αυτές ήταν και ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, ο οποίος το 1946 επισκέφθηκε το ξενοδοχειο Φόρεστ Παρκ στις Πλάτρες, ζητώντας να του φτιάξουν ένα αλκοολούχο δροσιστικό ποτό, που όμως η εικόνα του θα έμοιαζε σε Ice Tea, λόγω των μουσουλμανικών χρηστών ηθών.
Ετσι, ο βοηθός του διαδόχου ζήτησε διακριτικά από τον μπάρμαν του ξενοδοχείου να του φτιάξει ένα κοκτέιλ που εμφανισιακά θα έδινε την εντύπωση πως πρόκειται για παγωμένο τσάι με γεύση λεμόνι, αλλά ουσιαστικά θα ήταν αλκοολούχο.
Σημειωτέον, ότι ο ίδιος μπάρμαν, ο Στέλιος Σουρμελής, εργάστηκε και για το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, όπου κατάφερε να παρασκευάσει 400 brandy sour σε χρόνο ρεκόρ, κατακτώντας μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Για τα υλικά παρασκευής του, την ιστορία του και την εικόνα της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο, μίλησε από την Αγία Νάπα στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο από τις 6, ο Χρήστος Χρόνης, διευθυντής ξενοδοχειακής μονάδας της περιοχής.