ΚΟΣΜΟΣ
Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι τρομαγμένες φωτογραφίες των 3 ηγετών στην Ουκρανία
Κατά την επίσκεψή τους στο Κίεβο, Ντράγκι, Μακρόν και Σόλτς προσπάθησαν να αφήσουν στην άκρη τις προηγούμενες εντάσεις με τον οικοδεσπότη τους, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα υποστηρίξουν το αίτημα της Ουκρανίας να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.
Και ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, που γνωρίζει πώς να θέτει ενώπιον των ευθυνών τους τους Ευρωπαίους ηγέτες, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τους «φίλους» που υποδέχθηκε χθες στο Κίεβο κι όπως είπε οι διαβουλεύσεις τους επέτρεψαν να «γυρίσουμε σελίδα» στις πρόσφατες εντάσεις, που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την ανάγκη «να μην ταπεινωθεί» η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και ο Ρουμάνος πρόεδρος Γιοχάνις προέβησαν σε αλλεπάλληλες δηλώσεις στήριξης προς την Ουκρανία σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. «Η Ευρώπη είναι δίπλα σας, θα παραμείνει έτσι όσο χρειαστεί μέχρι τη νίκη, που θα έχει τη μορφή της επιστροφής της ειρήνης σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία», τόνισε μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος.
Πρώτος σταθμός του ταξιδιού τους, σχεδόν μόλις αποβιβάστηκαν από το τρένο μετά το πολύωρο νυκτερινό ταξίδι, το μαρτυρικό Ιρπίν, περίπου 20 χιλιόμετρα από την καρδιά του Κιέβου. Κι οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν σοκαριστικές: Τοίχοι γκρεμισμένοι τοίχοι, κατεστραμμένα, απανθρακωμένα κουφάρια αυτοκινήτων, μαυρισμένα, ετοιμόρροπα κτίρια από τις ρωσικές οβίδες και τις πυρκαγιές, όλα τους σημάδια της βάρβαρης ρωσικής εισβολής σε μια πόλη που αναδείχθηκε ένα από τα σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης.
When you finally see russian barbarianism with your own eyes.
— Kateryna_Kruk (@Kateryna_Kruk) June 16, 2022
Macron, Draghi, Scholz in Irpin. pic.twitter.com/R1HIEYX3Vv
Οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν αναγκάστηκαν στις 28 Μαρτίου να εγκαταλείψουν την πόλη, μετά από σκληρές μάχες με τους αμυνόμενους, που προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν μακριά από τις πύλες της πρωτεύουσας τον εχθρό και να αποτρέψουν την άλωση του Κιέβου. Από τα τέλη Μαρτίου, η μυρωδιά των πεύκων, που φυτρώνουν ανάμεσα στα κτίρια, αντικατέστησε σταδιακά αυτή του θανάτου, τουλάχιστον στη γειτονιά που επισκέφθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Η γέφυρα της Ιρπίν, κάτω απ’ την οποία είχαν βρει καταφύγιο οι κάτοικοί της, έχει καταρρεύσει, κομμένη στα δύο από τους βομβαρδισμούς. Περισσότεροι από 300 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη των 60.000 κατοίκων, όπου μόνον οι μισοί έχουν επιστρέψει μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Η καταστροφή του 80% της Ιρπίν μαρτυρεί «την ωμότητα του πολέμου, αφού η Ιρπίν δεν ήταν στρατιωτικός στόχος», είπε ο Σολτς. Από την πλευρά του ο Μακρόν είδει «στην ηρωική πόλη» «τα στίγματα της βαρβαρότητας», «ίχνη εγκλημάτων πολέμου» .
Oι φωτογραφίες από την επίσκεψή τους έκαναν το γύρο του κόσμου και τα βλέμματα δεν ψεύδονται καθώς ο φακός αποτύπωσε την οδύνη και τη φρίκη στα πρόσωπα των Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι.
Ο απόηχος της επίσκεψης στα γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά ΜΜΕ
«Ο Μακρόν επιδεικνύει στην Ουκρανία τη συμφιλίωσή του με τον Ζελένσκι», τιτλοφορεί το άρθρο της η εφημερίδα Le Figaro.
«Από τα ερείπια του Ιρπίν μέχρι το χρυσό του παλατιού Μαριίνσκι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε έναν μόνο στόχο την Πέμπτη στο Κίεβο: να εμφανιστεί ως ακλόνητος φίλος της Ουκρανίας και του προέδρου της, Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος του μήνα, δεν φείδεται προσπαθειών για να ανακτήσει την εύνοια του επιδραστικού και απαιτητικού πολέμαρχου, που υπαγορεύει το ρυθμό του στην Ευρώπη. Με βάση αμοιβαίες δηλώσεις φαίνεται ότι τα κατάφερε, έστω κι αν ορισμένα σημάδια άφησαν να πλανώνται κάποιες αμφιβολίες», γράφει η γαλλική εφημερίδα.
«Η μπλε σημαία [της ΕΕ] από μόνη της δεν θα ωθήσει τον Πούτιν στην υποχώρηση», σημειώνει σε άρθρο γνώμης η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ο καγκελάριος δεν ήθελε να πάει στο Κίεβο μόνον για μια φωτογραφία, αλλά όταν θα επρόκειτο για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Κι ο Ντράγκι, ο Γιοχάνις, ο Μακρόν και Σολτς δεν πήγαν με άδεια χέρια. Τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης το συντομότερο δυνατό καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, που δέχεται την επίθεση της Ρωσίας (και στην απειλούμενη Μολδαβία). Το Κίεβο θα προτιμούσε να μπει -ει δυνατόν σήμερα παρά αύριο- στην ΕΕ με την προσδοκία ότι η ένταξη θα του προσφέρει προστασία από τον Πούτιν, η πόρτα του ΝΑΤο θα παραμείνει επί μακρόν κλειστή για την Ουκρανία», αναφέρει η FAZ. Και συμπληρώνει: «Η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξης χώρας θα ενισχύσει το πολεμικό ηθικό των Ουκρανών, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από τη συνήθη ενταξιακή διαδικασία. Ακόμη και γι’ αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα, δεν πρέπει να υπάρξει μείωση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί κάθε υποψήφιος. Ιδιαίτερα στην αντιπαράθεση με τον Πούτιν, η ΕΕ δεν πρέπει να αποδυναμώσει εαυτήν με την υποδοχή κρατών, που δεν είναι έτοιμα να ενταχθούν. Ούτε πρέπει να αποξενώσει τους λαούς που εργάζονται για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις εδώ και πολύ καιρό. Η Μόσχα θα χαιρόταν να αγκαλιάσει τους απογοητευμένους».
Welt : «Η τρόικα των ρεαλιστών πολιτικών δεν είχε μόνον αβρότητες για τον Ζελένσκι»
Από την πλευρά της η επίσης συντηρητική Die Welt κάνει λόγο για μια «σημαντική επίσκεψη». «Το ταξίδι των τριών κορυφαίων πολιτικών της ΕΕ - του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι - ήταν μια συνάντηση θερμών λόγων. Και οι τρεις πολιτικοί υποστηρίζουν την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Αυτή η δέσμευση δεν κοστίζει σε κανέναν τίποτα. Ο Σολτς είπε ευθαρσώς ότι η υποστήριξη θα συνεχιστεί για όσο διάστημα "όσο είναι απαραίτητο για τον αγώνα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία". Αλλά αυτό ήταν όλο; Όχι, αφού υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι επισκέπτες του όχι μόνο έδειξαν καλοσύνη στον Ουκρανό πρόεδρο, αλλά (…) παρασκηνιακά (…) πίεσαν την Ουκρανία για παραχωρήσεις έναντι της Μόσχας» καθώς «θέλουν μια όσο το δυνατόν οικονομικότερη ειρηνευτική διευθέτηση – και αποτυγχάνουν να καταλάβουν τι είναι στην πραγματικότητα η σύγκρουση αυτή».
Corriere della Sera: «Ετσι έπεισε ο Ντράγκι τον Μακρόν και τον Σολτς για την Ουκρανία στην ΕΕ»
Παρασκηνιακές πληροφορίες μεταδίδει και η ιταλική Corriere della Sera όσον αφορά στο πως ο Ντράγκι κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση Μακρόν και Σολτς για να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.
Όπως σημειώνει η αρχή έγινε με το κεκλεισμένων των θυρών δείπνο διάρκειας σχεδόν δύο ωρών του Ιταλού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στο Ελυζέ την περασμένη εβδομάδα: «ο γαλλικός θεσμικός μηχανισμός στις αρχές Ιουνίου ήταν ακόμα κολλημένος στην ιδέα μιας πολιτικής κοινότητας εκτός της ΕΕ, στην οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι υποψήφια. Όταν ο Μάριο Ντράγκι τελείωσε τη συνάντηση, σχεδόν έπεισε τον Γάλλο πρόεδρο. Η άφιξη στην ουκρανική πρωτεύουσα των τριών Ευρωπαίων ηγετών συμπίπτει με μια ενότητα, μια σύγκλιση θέσεων για την έναρξη της ένταξης του Κιέβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θεωρήθηκε δεδομένη πριν από το ταξίδι. Είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα, και η αλλαγή στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι επίσης αξιοσημείωτη: από τον σκεπτικισμό πριν από μερικές εβδομάδες, από τη σιωπή που είχε εξοργίσει την κυβέρνηση Ζελένσκι έκανε μια στροφή σχεδόν 180 μοιρών: ο Γερμανός καγκελάριος δεν υποσχέθηκε μόνο πυραυλικά συστήματα, όπλα νέας γενιάς και τεχνολογία Iris, αλλά διακήρυξε επίσημα ότι θα ταχθεί «κατηγορηματικα» υπέρ [της χορήγησης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξης χώρας ] στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το επιχείρημα του Ντράγκι, ακόμη και κατά τη νυχτερινή σύνοδο κορυφής στο τρένο που τους μετέφερε από την Πολωνία στο Κίεβο, μια συνάντηση που κράτησε μέχρι τις δύο το πρωί, επικεντρώθηκε σε μια μεγάλη προτροπή: Πρώτα από όλα, η “επείγουσα ανάγκη” να αποφασίσουμε γρήγορα, να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά πριν από την επίσκεψη στον Ζελένσκι και πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Δεύτερον, η πρόσκληση να εξεταστεί το «ιστορικό πέρασμα» της απόφασης για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας (..) μια απόφαση που σύμφωνα με τον Ντράγκι σημαίνει εγκατάλειψη όλων των “λειτουργικών σχεδίων” της Ένωσης, όπως εμείς τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι είναι μια στιγμή που χρειάζεται μια πολιτική απόφαση και όχι φορμαλιστική ή αγκυλωμένη σε κανονισμούς».
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι τουλάχιστον άλλα δύο θέματα εξετάστηκαν εκτενώς κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο : «Το ένα είναι το πιο επείγον, η κατάσταση στο έδαφος, οι πιθανότητες έναρξης διαπραγματεύσεων. Εδώ ο Ντράγκι λέει δημόσια τι είπε στον Ζελένσκι, μαζί με τον Μακρόν και τον Σολτς: “Η ειρήνη δεν μπορεί να αποφασιστεί παρά μόνο με τους όρους των Ουκρανών και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος που πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία στον πόλεμο”. Το δεύτερο σημείο είναι αυτό της αποτροπής “μιας παγκόσμιας πείνας που πλησιάζει”, εάν δεν βρεθεί λύση στον αποκλεισμό των σιτηρών στα ουκρανικά λιμάνια. Για τον Ντράγκι, ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι αυτός ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών: “Ένα έχει ήδη απορριφθεί από τη Ρωσία, αλλά χωρίς την αιγίδα του ΟΗΕ, ένα πολύ περίπλοκο σχέδιο δεν μπορεί να αντέξει, είναι απαραίτητη η αποναρκοθέτηση των λιμανιών, η συνοδεία των πλοίων. Ιταλία και Γαλλία μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην εκκαθάριση ναρκοπεδίων, με τα δικά τους Πολεμικά Ναυτικά, αλλά μόνο με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και όλοι εργάζονται σε αυτό το σχέδιο αυτή τη στιγμή».