ΚΟΣΜΟΣ
Το Βερολίνο δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει άμεσα τη Λέσβο
Τα επεισόδια στη Μόρια δεν αλλάζουν όμως σε τίποτα την επί της αρχής στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα
SHARE:
Αναμένει από την Αθήνα συγκεκριμένο αίτημα βοήθειας. Εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των ελληνικών αρχών. Η φωτιά στα Μόρια δεν αλλάζει σε τίποτα τη γερμανική στάση αναφορικά με την υποδοχή προσφύγων.
Η φωτιά στη Μόρια απασχόλησε την Τετάρτη την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς τόνισε: "Χαιρόμαστε που προφανώς κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά από τη φωτιά." Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για εμπρησμό, τότε θα επρόκειτο για μια "ανεύθυνη απειλή ανθρωπίνων ζωών."
"Έχουμε την εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα, προπαντός σε ό,τι αφορά την άμεση φροντίδα των παθόντων" δήλωσε η κ. Φιτς για να επισημάνει ότι Γερμανία έχει ήδη προτείνει τη βοήθειά της.
Επικοινωνία με Μηταράκη και Κουμουτσάκο
Από χθες το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ελληνικές υπηρεσίες. Το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επικοινώνησε με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ενώ τη νύχτα ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι "η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο." Από την πλευρά του ο Χορστ Ζεεχόφερ πρόσφερε τη βοήθεια της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δηλώσει τι ακριβώς χρειάζεται. Η Γερμανία θα ανταποκριθεί "γρήγορα", διαβεβαίωσε. Μια πρώτη συζήτηση επ’ αυτού θα γίνει την Πέμπτη. Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατούσε στη Μόρια μέχρι την Τετάρτη ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι οι συνθήκες εκεί "δεν είναι μακροπρόθεσμα αποδεκτές."
Παραμένει το όχι στην υποδοχή προσφύγων
Τα επεισόδια στη Μόρια δεν αλλάζουν όμως σε τίποτα την επί της αρχής στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα. "Είναι ξεκάθαρο ότι θα παράσχουμε βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση εκεί που είναι αναγκαίο, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το ισχύον νομικό μας καθεστώς", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Εκ νέου κατέστησε σαφές ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν πρόκειται να επιτρέψει να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα περίπου 140 πόλεις και κρατίδια στη Γερμανία που έχουν εκφράσει αυτή την επιθυμία. Με άλλα λόγια, η Γερμανία δεν σκοπεύει να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, αν προηγουμένως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το προσφυγικό.
Στήριξη παρείχε στον Χορστ Ζεεχόφερ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Φιτς. Το ζητούμενο, τόνισε, είναι "μια αλληλέγγυα ευρωπαϊκή λύση." Μέχρι στιγμής τα βάρη στην ΕΕ κατανέμονται δυσανάλογα. Θα πρέπει να στηριχτούν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο. Πέραν αυτού, θα πρέπει να αλλάξει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, δήλωσε, για να ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα η Κομισιόν θα καταθέσει σχετική πρόταση.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle