ΚΟΣΜΟΣ
Apple: O Τιμ Κουκ θα λάβει 750 εκατ. δολάρια - Η τελευταία δόση της αμοιβής του
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έκανε, προ δεκαετίας, όταν ανέλαβε τη θέση του Στιβ Τζομπς
SHARE:
Αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, ο Τιμ Κουκ, θα εισπράξει τη 10η και τελευταία δόση της συμφωνίας που είχε κάνει για την αμοιβή του, μία δεκαετία μετά την ανάληψη της θέσης του Στιβ Τζομπς.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg News, το πακέτο αφορά περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια μετοχές αξίας σχεδόν 750 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέρος της αποπληρωμής εξαρτάται από την απόδοση των μετοχών της Apple τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι μετοχές αυτές είναι το τελευταίο μέρος του πακέτου της αμοιβής του. Πέρυσι, έλαβε ένα πακέτο αμοιβής που ισχύει έως το 2026. Η πλειονότητα των αμοιβών του Κουκ είναι πακέτα μετοχών. Σύμφωνα με την αναφορά της Apple στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η τιμή της μετοχής της Apple αυξήθηκε κατά 1.200% από τότε που έγινε διευθύνων σύμβουλος στις 24 Αυγούστου 2011.
Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το iPhone, το iPad και το MacBook έχει πλέον αποτίμηση στην αγορά σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την SEC, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Κουκ χάρισε μετοχές της Apple αξίας σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε φιλανθρωπικό σκοπό, χωρίς να κατονομάσει τον παραλήπτη.
Το 2015, ο Κουκ είχε δηλώσει ότι θα δωρίσει ολόκληρη την περιουσία του πριν τον θάνατό του, ενώ έχει ήδη δωρίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η τιμή της μετοχής της Apple επέτρεψε στον 60χρονο Κουκ, να εισπράττει τεράστιες αμοιβές χρόνο με τον χρόνο μπαίνοντας στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. Αυτή τη στιγμή έχει καθαρή περιουσία περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Ο CEO μιλά συχνά δημόσια για τις ανησυχίες του σχετικά με θέματα όπως ο ιός HIV και το AIDS, η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα, εξάλλου. Ακολουθεί άλλους Αμερικανούς πολυεκατομμυριούχους, που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το σύνολο ή ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας τους για ανάλογους σκοπούς.
Το 2010, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και ο βετεράνος των επενδύσεων, Γουόρεν Μπάφετ, ξεκίνησαν το Giving Pledge, το οποίο κάλεσε τους δισεκατομμυριούχους να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους. Νωρίτερα φέτος, ο Μπάφετ χάρισε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς άλλα μερίδια αξίας 4,1 δισ. δολαρίων στην εταιρεία του Berkshire Hathaway.