ΚΟΣΜΟΣ
Αντιστασιακοί χάκερ βάζουν στο στόχαστρο ρωσικές υποδομές
Τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και οι σιδηρόδρομοι μέσω των οποίων μεταφέρονται ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ψηλά στη λίστα των στόχων
SHARE:
Η ομάδα κυβερνοπολέμου που συγκρότησε την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις ηλεκτρονικού σαμποτάζ σε κρίσιμες ρωσικές υποδομές όπως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και οι σιδηροδρομικές γραμμές μέσω των οποίων καταφθάνουν στρατιώτες από τη Ρωσία, δήλωσε συντονιστής της επιχείρησης στο Reuters.
Ο Γιέγκορ Άουσεφ, συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Cyber Unit στο Κίεβο, κλήθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να συγκροτήσει ομάδα εθελοντών χάκερ. Η ομάδα αριθμεί πάνω από 1.000 εθελοντές από την Ουκρανία και άλλες χώρες, ανέφερε ο Άουσεφ στο Reuters την Τρίτη.
Δήλωσε ακόμα ότι σχεδιάζει κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων και οπλισμού στη χώρα του.
«Οτιδήποτε μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο» είπε. «Στόχος είναι να εμποδίσουμε την άφιξη αυτών των όπλων.
Οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση εναντίον των δορυφόρων της Ρωσίας θα αποτελέσει αιτία πολέμου, προειδοποίησε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos
Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση εναντίον των δορυφόρων της ως αιτία πολέμου, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.
Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Roscosmos, διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά κέντρα ελέγχου δορυφόρων έχουν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε απόπειρας προς αυτή την κατεύθυνση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
«Το να τεθούν εκτός διαδικτύου οι δορυφόροι οποιασδήποτε χώρας αποτελεί στην πραγματικότητα casus belli, αιτία πολέμου», υπογράμμισε ο Ρογκόζιν.
Παράλληλα ζήτησε από την τεχνολογική εταιρεία OneWeb με έδρα τη Βρετανία να δώσει εγγυήσεις στη Μόσχα ότι οι δορυφόροι της δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας.
Αν αυτό δεν συμβεί, ο επικεφαλής της Roscosmos επεσήμανε ότι θα ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου εκτόξευση 36 δορυφόρων της OneWeb από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, το οποίο η Μόσχα νοικιάζει από το Καζακστάν, και η Ρωσία δεν θα αποζημιώσει την εταιρεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ