Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών στην Αμπιτζάν έπειτα από νύχτα καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η πυροσβεστική, που επιχείρησε σε αρκετές πληγείσες συνοικίες της οικονομικής πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού.
«Κληθήκαμε στις 03:00 το πρωί (σ.σ. τοπική ώρα· χθες στις 06:00 ώρα Ελλάδας). Δυστυχώς, πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, είναι νεκροί. Τα παιδιά σκοτώθηκαν εξαιτίας κατάρρευσης και ενήλικο άτομο παρασύρθηκε από τα νερά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Ισά Σακό, ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος της αφρικανικής χώρας.
85 κάτοικοι διασώθηκαν, ενώ ένας χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο, πρόσθεσε.
Οι θάνατοι καταγράφηκαν στη Μπινζερβίλ, συνοικία της Αμπιτζάν.
Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έπεσαν τη νύχτα στην πόλη, πλημμυρίζοντας ολόκληρες συνοικίες και καθιστώντας αδιάβατους οδικούς άξονες. Οι βροχές συνεχίζονταν κατά τόπους χθες.
Από προχθές Δευτέρα ως χθες Τρίτη το μεσημέρι, κατά τόπους σημειώθηκε βροχόπτωση 200 χιλιοστών, που συνήθως καταγράφεται σε διάστημα αρκετών εβδομάδων, σύμφωνα με τα δεδομένα της SODEXAM, της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ακτής Ελεφαντοστού.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτοικοι λαϊκών αλλά και προνομιούχων συνοικιών μεταφόρτωναν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν τα σπίτια τους ή τις συνοικίες τους να έχουν πλημμυρίσει, καλώντας σε βοήθεια.
Την περασμένη εβδομάδα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κατάρρευσης στη Μοσικρό, δυτική συνοικία της Αμπιτζάν, και τότε έπειτα από ολονύχτιες βροχοπτώσεις.
Το τραγικό σενάριο επαναλαμβάνεται συχνά στη μεγαλούπολη.
Η δόμηση σε ζώνες που είναι γνωστό πως διατρέχουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν, όπου συχνά εγκαθίστανται οι πιο φτωχοί πολίτες, αποτελεί ολοένα σοβαρότερο πρόβλημα για τη μητρόπολη πέντε και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, σε συνεχή επέκταση.
Τον Ιούνιο του 2018, δεκαοκτώ άνθρωποι στην Αμπιτζάν έχαναν τη ζωή τους έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις. Τον Ιούνιο του 2020, χάνονταν άλλες 13 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας κατολίσθησης.
Στην καρδιά της περιόδου των βροχών, η πόλη με τροπικό κλίμα καταγράφει συνήθως τον Ιούνιο τις περισσότερες βροχοπτώσεις της χρονιάς, κατακρημνίσεις 300 χιλιοστών κατά μέσον όρο.
Η Ακτή Ελεφαντοστού θα υποδεχθεί τις εθνικές ποδοσφαίρου κρατών της ηπείρου στο πλαίσιο της διοργάνωσης του κυπέλλου της Αφρικής τον Ιούνιο του 2023· το χρονοδιάγραμμα ανησυχεί παρατηρητές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από Hans Braxmeier από το Pixabay