ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συναγερμός για τον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καμπούλ

Το Ισλαμικό Κράτος στρέφεται εναντίον των Ταλιμπάν και προειδοποιεί

No profile pic

Παραμένει εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στο Αφγανιστάν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προειδοποιούν για «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος να διαμηνύει πως ετοιμάζει επιθέσεις κατά των Ταλιμπάν από τη στιγμή που θα αποχωρήσουν οι Αμερικανοί. Σε κάθε περίπτωση η αερογέφυρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ βρίσκεται στην τελική της ευθεία καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.


Προειδοποίηση για «συγκεκριμένη και αξιόπιστη απειλή»
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε πως «εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (...) πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό». Η απειλή αφορά συγκεκριμένα «την Νότια πύλη, την πύλη νέο υπουργείο Εσωτερικών και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου», πρόσθεσε η ανακοίνωση.


Νωρίτερα το Σάββατο 28 Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.


Οι συνεχείς απειλές για βομβιστικές επιθέσεις έχουν διαταράξει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αμερικανών από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αναγκάζοντάς τους Αμερικανούς να συνεργαστούν στενότερα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τώρα ελέγχουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας ακόμη αιματηρής επίθεσης.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους αναμένουν ότι σύντομα θα έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το αεροδρόμιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα το λειτουργήσουν μόνοι τους, αφού ο εκπρόσωπός τους υποστήριξε ότι διαθέτουν ικανό προσωπικό για να αναλάβει την ασφάλεια και το τεχνικό μέρος και δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα χρειαστούν τη βοήθεια άλλων χωρών και πιο συγκεκριμένα του Κατάρ ή της Τουρκίας.


Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις των περισσότερων χωρών
Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις τους από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι. Με τη γιγαντιαία αερογέφυρα έχουν απομακρυνθεί από τις 14 Αυγούστου μέχρι και σήμερα περίπου 112.000 αλλοδαποί και Αφγανοί. Συνολικά, από τα τέλη Ιουλίου, έχουν φύγει αεροπορικώς 117.500 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία έβαλε τέλος στη δική της αερογέφυρα το βράδυ της Παρασκευής. «Σχεδόν 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.600 Αφγανοί» απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ανακοίνωσε η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί. Η αερογέφυρα διακόπηκε επειδή δεν πληρούνταν πλέον οι συνθήκες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω «της τάχιστης αποδέσμευσης των αμερικανικών δυνάμεων», εξήγησαν η Παρλί και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε κοινή ανακοίνωσή τους.


Είχαν προηγηθεί η Ελβετία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Η Ιταλία διαβεβαίωσε ότι απομάκρυνε περισσότερους Αφγανούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, συνολικά 4.900. Η Γερμανία έβγαλε από το Αφγανιστάν περίπου 5.300 ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, η Αυστραλία 4.100, ο Καναδάς περισσότερους από 3.700, η Ισπανία περίπου 2.200, η Νορβηγία και η Ελβετία από 1.100 η καθεμία. Το μεγαλύτερο βάρος ωστόσο το σηκώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συνεχίζουν και σήμερα τις επιχειρήσεις τους.

Η Βρετανία ολοκλήρωσε τη δική της αερογέφυρα το Σάββατο, αφού αναχώρησε από την Καμπούλ και η τελευταία πτήση που μεταφέρει πολίτες. Ένας μικρός αριθμός αμάχων ενδέχεται να βρει θέση σε άλλες πτήσεις με τις οποίες θα απομακρυνθεί το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό εντός των προσεχών ωρών.

Η επιχείρηση εκκένωσης εκτυλίχθηκε «όσο καλά ήταν δυνατόν, δεδομένων των συνθηκών», σχολίασε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Νικ Κάρτερ, όμως «δεν καταφέραμε να βγάλουμε όλον τον κόσμο κι αυτό είναι αποκαρδιωτικό».

Την Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι απομακρύνθηκαν περίπου 14.500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8.000 είναι Αφγανοί δικαιούχοι ασύλου, με βάση ένα πρόγραμμα που καλύπτει όσους εργάστηκαν για λογαριασμό της Βρετανίας.

Εκπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ : «Να μην γίνει το Αφγανιστάν τόπος δράσης των τρομοκρατών του ΙSIS»
Φόβους ότι το Αφγανιστάν κινδυνεύει να μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών» του ΙSIS εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζαρίκ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΟΡΕΝ για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Καμπούλ. Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δεχτεί τους Αφγανούς πρόσφυγες που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.


Απειλές από τον ISIS κατά των Ταλιμπάν
Την ίδια στιγμή, ηγετικό στέλεχος του ISIS-K, του αφγανικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, σε συνέντευξή του στο CNN λίγες ημέρες πριν τη φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επέκρινε τους Ταλιμπάν, κατηγορώντας τους ότι δεν μένουν «πιστοί» στην ιδεολογία τους και ουσιαστικά έχουν «πουληθεί» σε ξένες επιρροές.

Αφού συστήθηκε ως «Αμπντουλάχ Μουνίρ» και έχοντας αποκρύψει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του, καταλόγισε στους Ταλιμπάν ότι δεν εφαρμόζουν τον νόμο της Σαρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν κάνει καμία εκτέλεση, λιθοβολισμό ή να τιμωρήσουν κάποιον που έκλεψε με ακρωτηριασμό. «Όσοι ακολουθούν την Σαρία είναι αδελφοί μας. Όσοι δεν το κάνουν αυτό, είναι πολέμιοι μας», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Δεν μας εκπροσωπούν πλέον οι Ταλιμπάν», προσθέτει κατηγορώντας τους ότι υπακούν σε ξένες δυνάμεις. Και αυτός είναι ο λόγος που οι μαχητές που ελέγχει αυτονομήθηκαν, επιλέγοντας να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS. Για το μέλλον, έχουν ως στόχο να αναπτύξουν δυνάμεις Χαλιφάτου όπως ο ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Πηγή:ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση