ΚΟΣΜΟΣ

Άδεια ράφια στη Βρετανία

Αναγκαία η τρίτη εμβολιαστική δόση το φθινόπωρο

No profile pic

Η ενισχυτική δόση εμβολίου το φθινόπωρο είναι αναγκαία, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, καθώς διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα φθίνουν σημαντικά μερικές εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης εμβολιαστικής δόσης. Η μείωση των αντισωμάτων, επισημαίνουν, ήταν αναμενόμενη, αλλά ίσως επηρεάσει τη θωράκισή μας έναντι της COVID-19

Ειδικότερα, το παρατηρητήριο κορωνοϊού του University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που πυροδοτούν οι δύο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech αρχίζουν να εξαφανίζονται περίπου έξι εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Σε κάποιες περιπτώσεις η μείωσή τους φτάνει ακόμη και το 50% εντός 10 εβδομάδων. Για αυτόν τον λόγο θεωρούν αναγκαία τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης το φθινόπωρο, ιδιαίτερα σε όσους εμβολιάσθηκαν νωρίς. 

Ο Ρόμπ Αλντριτζ, καθηγητής Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων του University College, επισημαίνει σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι αρχικά τα αντισώματα είναι πολλά και μετά ελαττώνονται. Μας ανησυχεί, όμως, ότι εξαλείφονται με τέτοια ταχύτητα, γεγονός που θα μειώσει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια. Το μεγάλο μας ερώτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό». Η βρετανική επιτροπή εμβολιασμών είχε ήδη ενημερώσει το βρετανικό ΕΣΥ να ετοιμάζεται για ακόμα ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα το φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να λάβει οριστική απόφαση. 

Παράλληλα, σε μάστιγα έχει εξελιχθεί στη Βρετανία η διαβόητη πλέον «pingdemic», δηλαδή οι ηλεκτρονικές προειδοποιήσεις για καραντίνα, τις οποίες στέλνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID. Η ηλεκτρονική πανδημία έχει φέρει τους Βρετανούς καταναλωτές αντιμέτωπους με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ – οδυνηρή ανάμνηση της πρώτης φάσης της πανδημίας, όταν όλοι αγόραζαν πανικόβλητοι ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, προκαλώντας σημαντικές ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης. 

Η βρετανική κοινοπραξία λιανεμπόρων και άλλοι εμπορικοί φορείς προειδοποίησαν για τις ήδη διαφαινόμενες ελλείψεις σε εργατικά χέρια, καθώς υγιείς εργαζόμενοι αναγκάζονται να τεθούν σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό τους από το σύστημα του βρετανικού ΕΣΥ. Τα καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το κανονικό τους ωράριο, ούτε να κρατήσουν τα ράφια τους γεμάτα. Κατά μέσον όρο υπολογίζεται ότι το 10% των εργαζομένων βρίσκονται εκτός εργασίας λόγω της «pingdemic», ενώ σε ορισμένες περιοχές με συρροές κρουσμάτων τα ποσοστά ξεπερνούν το 30%. 

Μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζουν προϊόντα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή το καλοκαίρι, όπως παγωτά, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό, μπίρες και σαλάτες. Επίσης, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να περάσουν την περίοδο των θερινών διακοπών στη χώρα τους, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση ελλείψεων σε καταστήματα τουριστικών προορισμών, όπως η Κορνουάλη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το βρετανικό ΕΣΥ, την περασμένη εβδομάδα κλήθηκαν να τεθούν σε καραντίνα, στην Αγγλία και την Ουαλλία, 618.903 άτομα που ενημερώθηκαν ότι είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση