ΙΣΤΟΡΙΑ

Τρία χρόνια χωρίς τον Λαυρέντη...

9 Σεπτεμβρίου 2019 … Ήταν 63 χρόνων!

Τρία χρόνια χωρίς τον Λαυρέντη...

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας στις 5 Νοεμβρίου 1956  στον Πτελεό Μαγνησίας, 9 Σεπτεμβρίου 2019…

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Με τα τραγούδια του μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά και από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της ελληνικής ροκ σκηνής.

Σε ηλικία 9 ετών αγοράζει τον πρώτο του δίσκο, το Help των Beattles. Σε τρία χρόνια ανακαλύπτει το Revolver, και πάλι των Beattles.

Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, έναν δίσκος extended play 45’ στροφών.

Δυο χρόνια μετά, το συγκρότημα φεύγει για το Παρίσι όπου επί ενάμιση χρόνο εμφανίζεται σε γαλλικά clubs. To 1982 κυκλοφορεί από τη VERTIGO το πρώτο lp του συγκροτήματος με τίτλο «ARMAGEDDON» και στίχο βασισμένο σε κείμενα της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Ο δίσκος αυτός αποτελεί σήμερα χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής progressive σκηνής και η πρώτη έκδοσή του έχει συλλεκτική αξία. Το 2008 κυκλοφορεί επανέκδοση του «ARMAGEDDON» σε βινύλιο, μαζί με το mini lp «Gaspar».

Το 1983 κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος με ελληνικό στίχο και τίτλο το καινούριο όνομα του συγκροτήματος: «ΤΕΡΜΙΤΕΣ». Ακολουθούν οι δίσκοι: «ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΜΑΡΙΑ» (1985) με τη συμμέτοχη του Γιώργου Νταλάρα στο τραγούδι «Σκόνη», «ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΤΡΑΙΝΑ» (1986) με τη συμμετοχή της Φλέρυς Νταντωνάκη, και «ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ» (1987), από την ιστορική συναυλία στο Λυκαβηττό, στην οποία συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας, οι Αδερφοί Κατσιμίχα, η Φλέρυ Νταντωνάκη, ο Αντώνης Βαρδής, ο Σάκης Μπουλάς, ο Γιάννης Γιοκαρίνης και η Σοφία Βόσσου. Ο κύκλος των Τερμιτών κλείνει με το δίσκο «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ» (1988), από τον οποίο ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το τραγούδι «Πόσο σε θέλω».

laurentis2

Το 1989 ο Λαυρέντης αλλάζει δισκογραφική εταιρία και κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο από τη ΜΙΝΟS-EMI με τίτλο «Ο ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΙ Η ΣΑΓΑΠΩ». Το 1991 κυκλοφορεί το «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ BLUES», με συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στο ομώνυμο του δίσκου τραγούδι, ένας δίσκος που γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Ακολουθεί ο δίσκος «ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ» (1993) που συναντά ανάλογες θετικές αντιδράσεις. Ξεχωρίζει το τραγούδι «Μικρός Τιτανικός», το «Ημίφως» και το ομώνυμο του δίσκου τραγούδι.

Το 1994 κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «Η ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ» σε συνεργασία με το Διονύση Τσακνή, η οποία κράτησε μέχρι το 2002. Ο δίσκος περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από τη συναυλία που έδωσαν το 1993 στο Λυκαβηττό και τις χειμερινές εμφανίσεις του σχήματος στη μουσική σκηνή «Μετρό». Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος «ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΘΕΑ», τον οποίο δισκοκριτικοί και καλλιτεχνικοί συντάκτες χαρακτήρισαν ως μία από τις καλύτερες δισκογραφικές δουλειές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Το 1997 κυκλοφορεί το «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΝ», με 11 ρυθμικές και μελωδικές μπαλάντες, ανάμεσα στις οποίες ο «Νότος» και το «Ένας Τούρκος στο Παρίσι». Το Νοέμβριο του 1998 πραγματοποιείται στο Σ.Ε.Φ. η συναυλία «Τερμίτες: 10 χρόνια μετά», η οποία ηχογραφείται και κυκλοφορεί το 2000 με τίτλο «Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ».

Το 1999 κυκλοφορεί η δισκογραφική του δουλειά «ΕΤΣΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΩ ΑΠ΄ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ», από την οποία ξεχωρίζει το «Και τι ζητάω», το «Μια μέρα δανεική» του Vasco Rossi και το «Άννα» του Lucio Battisti. Το 2000 ο Λαυρέντης συμμετέχει στο δίσκο του Angelo Branduardi «L’ INFINITAMENTE PICCOLO» με το τραγούδι «Ο σουλτάνος της Βαβυλώνας». Επίσης, γράφει τη μουσική και τα τραγούδια για την κινηματογραφική ταινία «ΕΝΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ» του Νίκου Ζαπατίνα. Από το soundtrack της ταινίας που κυκλοφορεί σε CD single το 2000 ξεχωρίζει το «Έλα ψυχούλα μου». Το 2001 ο Angelo Branduardi συμμετέχει με τη σειρά του στο δίσκο του Λαυρέντη «ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΔΥΟ ΖΩΕΣ», θεμελιώνοντας μια συνεργασία ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες. Από το δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Μάτια δίχως λογική» και «Τερατάκια τσέπης». Την ίδια χρονιά, ο Λαυρέντης γράφει τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία «ΕΦΑΠΑΞ» του Νίκου Ζαπατίνα και κερδίζει το κοινό με το ομότιτλο τραγούδι που ερμήνευσε ο Γιάννης Κότσιρας. Το 2003 κυκλοφορεί o δίσκος «ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ».

laurentis1

Tο καλοκαίρι του 2004, συνεργάζεται επί σκηνής με το Χρήστο Θηβαίο και πραγματοποιούν συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Το χειμώνα που ακολουθεί, οι δυο καλλιτέχνες συνεργάζονται ξανά πραγματοποιώντας μια σειρά εμφανίσεων στη μουσική σκηνή «Μετρό». Στο τέλος της χρονιάς κυκλοφορούν οι ζωντανές ηχογραφήσεις μιας ολόκληρης δεκαετίας από συναυλίες στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αγγλία και στην Κύπρο με τη συμμετοχή διαφόρων φίλων και συνεργατών όπως του Διονύση Τσακνή, του Φίλιππου Πλιάτσικα, του Χρήστου Θηβαίου, του συγκροτήματος Κίτρινα Ποδήλατα, της Αναστασίας Μουτσάτσου, του Σταύρου Λογαρίδη, της Ελισάβετ Καρατζόλη και του Αngelo Branduardi με τίτλο «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ – Από την Νυρεμβέργη στην Παλιά Λευκωσία».

To 2005 κυκλοφορεί το CD single «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΕΔΩ» σε συνεργασία με το Φίλιππο Πλιάτσικα και το Διονύση Τσακνή, ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη των χειμερινών τους εμφανίσεων στη μουσική σκηνή «Σταυρός του Νότου». Το καλοκαίρι που ακολουθεί πραγματοποιούν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Επίσης ο Λαυρέντης συμμετέχει στις συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου και στην καινούρια έκδοση του «ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ». Το χειμώνα του 2006 παρουσιάζει μαζί με το Διονύση Τσακνή και το Φίλιππο Πλιάτσικα την παράσταση «25 χρόνια το δικό μας ROCK» στο «Ζυγό». Το καλοκαίρι που ακολουθεί πραγματοποιεί περιοδεία με το Νίκο Ζιώγαλα, το Βασίλη Καζούλλη, τα Κίτρινα Ποδήλατα και τον Αντώνη Μιτζέλο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το φθινόπωρο του 2006 κυκλοφορεί ο δίσκος «ΗΡΩΕΣ ΜΕ ΚΑΡΜΠΟΝ», στον οποίο συμμετέχουν οι: Αντώνης Μιτζέλος, WC, Tάνια Τσανακλίδου, Βασίλης Λέκκας, Ελεονώρα Ζουγανέλη και Μιχάλης Μαρματάκης. Το χειμώνα 2006-2007 εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στις μουσικές σκηνές «Ζυγός» στην Αθήνα και «Φιξ» στη Θεσσαλονίκη με την Τάνια Τσανακλίδου, το Σάκη Μπουλά και το Γιάννη Ζουγανέλη, στη μουσική παράσταση με τίτλο «Τα μπουμπούκια». Το καλοκαίρι του 2007 πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό με το Σάκη Μπουλά, το Δημήτρη Σταρόβα, τον Αντώνη Μιτζέλο και την Ελεονώρα Ζουγανέλη. Τον επόμενο χειμώνα εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στη μουσική σκηνή «Ζυγός» στην Αθήνα με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Σάκη Μπουλά, το Γιάννη Ζουγανέλη και το Δημήτρη Σταρόβα, ενώ μετά τις προγραμματισμένες εμφανίσεις το προαναφερόμενο μουσικό σχήμα «μετακομίζει» στη μουσική σκηνή «Ακτή Πειραιώς» χάρη στην τεράστια επιτυχία του. Στις αρχές του 2008 κυκλοφορεί η συλλογή «ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΝ ΑΝΑΣΑ», αποτελούμενη από δύο CD και ένα DVD, η οποία περιέχει τα καλύτερά τραγούδια του από το 1989 έως το 2007. Η πλατινένια αυτή συλλογή έγινε η αφορμή για μια διήμερη συναυλία στον Λυκαβηττό με πολλούς καλεσμένους, στις αρχές Ιουνίου.

Το χειμώνα 2008-2009 πραγματοποιεί σειρά εμφανίσεων στο «Ζυγό» στην Αθήνα και στο «Φιξ» στη Θεσσαλονίκη με τον Κώστα Μακεδόνα, το Γιάννη Μηλιώκα, το Γιάννη Κούτρα, το Δημήτρη Σταρόβα, τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και τη Ζίνα Αρβανιτίδη. Παράλληλα, πραγματοποιεί εμφανίσεις με το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου και τον Παναγιώτη Μάργαρη, που παίζουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Το καλοκαίρι του 2009 πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό με το Δημήτρη Σταρόβα, τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και τη Ζίνα Αρβανιτίδη. Το χειμώνα 2009-2010 πραγματοποιεί σειρά εμφανίσεων στη μουσική σκηνή «Μύλος» της Θεσσαλονίκης καθώς και στο «Ζυγό» στην Αθήνα, με το Γιάννη Κότσιρα, την Αφροδίτη Μάνου και τα Κίτρινα Ποδήλατα. H επιτυχία αυτής της παράστασης είχε ως συνέπεια και την καλοκαιρινή περιοδεία 2010 του εν λόγω μουσικού σχήματος ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις αρχές του 2010 κυκλοφορεί  το τετραπλό CD & DVD «TΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ…» το οποίο περιέχει τα καλύτερα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα από τις 2 συναυλίες που έδωσε το καλοκαίρι του 2008 στο Λυκαβηττό με τη συμμετοχή πολλών καλεσμένων φίλων-καλλιτεχνών: Βαγγέλης Γερμανός, Ευσταθία, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννη Ζουγανέλη, Χρήστο Θηβαίο, Βασίλη Καζούλλη, Κίτρινα Ποδήλατα, Γιάννη Κότσιρα, Θάνο Μικρούτσικο, Σάκη Μπουλά, Γιώργο Νταλάρα, Παιδική Χορωδία Σπ. Λάμπρου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μίλτο Πασχαλίδη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Διονύση Σαββόπουλο, Δημήτρη Σταρόβα, Μπάμπη Στόκα, Τερμίτες, Διονύση Τσακνή.

Ο Λαυρέντης έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Φλέρυ Νταντωνάκη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση. Επίσης, έχει συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει επίσης γράψει μουσική για το θέατρο στις παραστάσεις: «Όπως σας αρέσει» (1996), «Τρικυμία» (2002), «Ομήρου Ιλιάδα» (2003), «Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» (2004), «Ως την άκρη του ονείρου» (2005), «Το μυστικό της θαλασσοχώρας» (2006), «Ο πεταλουδόσαυρος» (2007), «Σταματήστε τη γη» (2007) και «Αναζητώντας τη Ραπουνζέλ» (2008). Έχει γράψει τη μουσική της κινηματογραφικής ταινίας «Ηθικόν Ακμαιότατον» (2006) του Σταμάτη Τσαρούχα καθώς επίσης και τη μουσική για την κινηματογραφική απόδοση της θεατρικής παράστασης της Ελένης Ράντου «Μαμά μην τρέχεις» με τον κινηματογραφικό τίτλο «Πεθαίνω για σένα» (2009).

Κυκλοφορεί ο δίσκος Η Ενοχή των Αμνών (2010) με παλιά και νέα τραγούδια του Λαυρέντη.

Το (2012) Κυκλοφορεί το διπλό cd με τίτλο ‘Οι άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο και ακολουθούν το «Μία τρύπα στον καιρό … κύριε Μάνο» (2014) και το «Άλλαξαν πολλά» (2017)

Η κατάθλιψη και το μεγάλο «ευχαριστώ» στην οικογένειά του

Μιλώντας με τα πιο γλυκά και συγκινητικά λόγια για την οικογένειά του, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε αποκαλύψει ότι το τραγούδι «τόσα χρόνια μία ανάσα» το είχε αφιερώσει στη γυναίκα και την κόρη του. «Χρωστάω στη γυναίκα μου, στην κόρη μου. Τους το είπα κιόλας με το τραγούδι «τόσα χρόνια μια ανάσα». Αυτό λέει το τραγούδι αυτό. Είναι δύσκολο να πεις ευχαριστώ. Το «ευχαριστώ» δε λέγεται εύκολα. Λες ενδόμυχα «ο άλλος πρέπει να το κάνει για μένα γιατί να μην το κάνει;». Όχι, δεν είναι έτσι. Όπως και η «συγνώμη» δε λέγεται εύκολα. Σε πολλούς ανθρώπους χρωστάω. Στον Νταλάρα που ήταν ο άνθρωπος που με βοήθησε με το «Διδυμότειχο μπλουζ» και τη «Σκόνη». Σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν μαζί μου, στους παραγωγούς, με τους οποίους δεν έχω πια με όλους καλές σχέσεις, δεν έχει σημασία.

Τι είχε πει για το πρόβλημα υγείας του…

«Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένα πρόβλημα καρδιακό που πλέον το ξεπέρασα. Και ξέρεις, αυτό σου δημιουργεί κατάθλιψη εκ των πραγμάτων. Και μάλιστα η δικιά μου τότε, ήταν μανιοκατάθλιψη. Δεν είναι το ίδιο. Με τη μανιοκατάθλιψη αισθάνεσαι ότι είναι κοντά ο θάνατοι Και αυτό σε τρομάζει. Το ξεπέρασα, έκανα και ό,τι έπρεπε να κάνω για την υγεία μου και το ξεπέρασα. Αλλά μήπως ελέγχεται η κατάθλιψη; Όλος ο κόσμος χάπια παίρνει. Οι περισσότερες μορφές κατάθλιψης έχουν αιτία. Αν κάτσεις και σκεφτείς λίγο, καταλαβαίνεις για ποιο λόγο υπάρχει. Αν δεν έχει λεφτά ο κόσμος να πληρώσει τα έξοδα του, τα χρέη του, παθαίνει κατάθλιψη…».

Μετά την τελευταία του συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Βόλου, στις 6 Σεπτεμβρίου έμεινε στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας.Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 2019, έπαθε ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Όταν το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ήδη νεκρός. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών. Η κηδεία του έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

https://www.tovima.gr/

https://el.wikipedia.org/

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση