ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο πόλεμος τούτος μοιάζει να μην έχει τέλος...

Η τρίτη μέρα της Μάχης της Κρήτης

No profile pic

Μάιος 1941. Η τρίτη μέρα της αλησμόνητης αυτής περιόδου στιγματίζεται από την προσπάθεια των γερμανικών στρατευμάτων να συγκεντρωθούν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Προτού ξημερώσει, γερμανικά μεταγωγικά αεροπλάνα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, όπου μεταφέρουν βαρύ κυρίως οπλισμό. Σκοπός τους είναι η ενίσχυση των δυνάμεών τους και η σταθεροποίηση της θέσης τους. Η αντεπίθεση που αποφασίζεται στις 6 το απόγευμα, ξεκινά με δισταγμό και κανείς δεν φαίνεται να υποστηρίζει ότι δύο τάγματα είναι αρκετά να αποκρούσουν ένα εχθρό, που ενισχύεται με στρατεύματα, τα οποία προσγειώνονται κάθε λίγα λεπτά. Ο Φράυμπεργκ με τηλεγράφημά του προς το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής, ζητά την καταστροφή της επιφάνειας του αεροδρομίου. Είναι όμως πια αργά. Οι Γερμανοί έχουν σταθεροποιηθεί στις θέσεις τους και έχουν δημιουργήσει τους απαραίτητους θύλακες αντίστασης. Η αποφυγή καταστροφής του αεροδρομίου όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές και το επέβαλλαν,αποδεικνύεται τώρα τραγική. Ο εχθρός σχεδόν ανενόχλητος κάνει χρήση του αεροδρομίου. Αλλά και ο αποσυντονισμός των συμμαχικών δυνάμεων, που μεταξύ των άλλων οφείλεται στην έλλειψη συστημάτων επικοινωνίας, επιδεινώνει περισσότερο την όλη κατάσταση. Χάρη στη δράση του ένοπλου ντόπιου Κρητικού στοιχείου, οι επιθέσεις κατά του Γαλατά και του Καστελλίου αποκρούονται επιτυχώς. 

Η Μάχη μάλιστα στο Γαλατά, λόγω της σκληρότητάς της, αποκλήθηκε "μάχη των γιγάντων". 

Ο Βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Β' και ο Πρωθυπουργός Εμμ. Τσουδερός, μετά από ολιγοήμερη παραμονή στην Κρήτη, στέλνουν διάγγελμα προς τον Κρητικό λαό και επιβιβάζονται σε αγγλικό αντιτορπιλικό, που τους μεταφέρει στην Αίγυπτο.

 Ο υποστράτηγος Ρίγκελ , διοικητής των γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη, προσγειώνεται με το επιτελείο του στην δυτική όχθη του Ταυρωνίτη. Την ίδια στιγμή μοίρα του βρετανικού στόλου βυθίζει γερμανική νηοπομπή από μικρά πλοιάρια μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων. Η γερμανική αεροπορία επιτίθεται, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να χάσουν δύο βαρέα καταδρομικά και τρία αντιτορπιλικά, ενώ σοβαρές ζημιές υφίστανται ένα θωρηκτό και ένα αεροπλανοφόρο. Η θέση των αμυνομένων στην Κρήτη γίνεται ακόμη πιο δυσχερής.

 Η 5η ορεινή μεραρχία αντεπιτίθεται και διεξάγονται μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες όλης της επιχείρησης. Οι Έλληνες και οι σύμμαχοι πολεμούν υποχωρώντας , όμως υποκύπτουν στην τέλεια οργάνωση και τον εξοπλισμό του εχθρού, πράγματα που οι υπερασπιστές της Κρήτης δεν διέθεταν.

Το αεροδρόμιο θα καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα  το απόγευμα της 22ας Μαΐου, με βαρύτατες απώλειες. Η προσπάθεια ανακατάληψής του από τον Φράιμπεργκ τελικά δεν πετυχαίνει.

Τη νύχτα της 22ας προς την 23η Μαΐου, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση αναχωρούν από την Κρήτη για την Αλεξάνδρεια.

Στο Ρέθυμνο πάλι την ίδια μέρα, αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί προξενούν σημαντικές καταστροφές σε κτίρια της πόλης. Αλλά από τη χρησιμοποίηση παραπλανητικών σημάτων, ζημιές προκαλούνται και στις γερμανικές εστίες. Εφόδια ρίχνονται επίσης από λάθος στα συμμαχικά τμήματα. Σε όλους τους τομείς πολεμικής δράσης των Γερμανών επικρατούσε μια τέτοια σύγχυση, που δεν γνώριζαν αν οι κρότοι των όπλων προέρχονται από την πλευρά των γερμανικών ή των συμμαχικών δυνάμεων.

 Στο Ηράκλειο μετά το φοβερό απόγευμα της 20ης Μαΐου, η ρίψη αλεξιπτωτιστών και εφοδίων για την ενίσχυση των πυρήνων αντίστασης συνεχίζεται. Το αεροδρόμιο και η πόλη κρατούνται σταθερά από τις βρετανικές και ελληνικές δυνάμεις και το ντόπιο ένοπλο στοιχείο. Η περιοχή γύρω από το Ηράκλειο έχει εκκαθαριστεί, εκτός από τις θέσεις "Σταυρωμένος" και "Γάζι" όπου υπάρχουν και έχουν οργανωθεί σοβαρά γερμανικά προγεφυρώματα. Η κατάσταση των αλεξιπτωτιστών ήταν απελπιστική. Η δίψα τους είχε οδηγήσει να τρώνε ακόμα και αμπελόφυλλα στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να βρουν κάτι υγρό. Πολλοί σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κάποιες σταγόνες νερού. Για τους τραυματίες η κατάσταση ήταν ακόμα πιο τραγική.

Και οι επιθέσεις, οι τραυματίες, οι νεκροί,  αυξάνονται ραγδαία …

Ο πόλεμος τούτος μοιάζει να  μην έχει τέλος …

 

ΠΗΓΕΣ:

 

Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ,

Εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Wikipedia.gr

Cretalive.gr


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση