ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο μεγάλος έρωτας της Εντίθ Πιαφ για τον Τάκη Χορν
. Εκείνη ήταν 31 χρόνων και λένε πως τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα χωρίς όμως την δική του ανταπόκριση
SHARE:
Μια επιστολή από την Έντιθ Πιαφ την 13η Νοεμβρίου του 1946 στον Δημήτρη Χόρν θα είναι η αιτία που θα αποκαλυφθεί ένας μεγάλος έρωτας της «Αιώνιας Φωνής» με τον νεαρό Έλληνα Απόλλωνα, όπως τον αποκαλούσε…
Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 1946 όταν η ΄Εντιθ Πιάφ δίνοντας ένα ρεσιτάλ στην Αθήνα στο θέατρο Κοτοπούλη γνωρίζεται με τον νεαρό 25χρονο τότε ηθοποιό Δημήτρη Χορν . Εκείνη ήταν 31 χρόνων και λένε πως τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα χωρίς όμως την δική του ανταπόκριση.
Η ιστορία αυτή έγινε γνωστή χρόνια αργότερα και στις 18 Ιανουαρίου 2008 έγινε μια δημοπρασία με αφορμή την τετρασέλιδη επιστολή της προς τον Δημήτρη Χορν. Φαίνεται ότι είχε σταλεί δύο μήνες αργότερα από την γνωριμία τους, στις 13 Νοεμβρίου 1946. Πουλήθηκε με το ποσό των 1.500 ευρώ. Στο θέμα τότε την μεγαλύτερη δημοσιότητα έδωσε ο βρετανικό τύπος …
Μάλιστα λένε πως σχεδόν αμέσως με την ίδια ημερομηνία θα του στείλει ένα τηλεγράφημα: «Αν μπορείς γράψε μου στο όνομα κυρία Μπιγκάρ, στην οδό Μπερί 26. Μην βάλεις το όνομά μου στη διεύθυνση».
Kανένας δεν γνωρίζει αν ο Δημήτρης Χορν απάντησε σ την πρώτη επιστολή αφού εκείνη την εποχή ήταν νυμφευμένος με τη Ρίτα Φιλίππου.
«Νon, je ne regrette rien».
«Σ’ αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά! Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου το Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική το Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από κει ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ, αν πας στο Λονδίνο μετά την Αμερική θα πάω κι εγώ, θα ‘θελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω πως θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα".
Δυο μήνες αργότερα θα του στείλει και ένα τηλεγράφημα, εκφράζοντα ς πάλι τον έρωτά της, ζητώντας του να της στείλει γράμμα στο όνομα Μαντάμ Μπιγκάρ στον αριθμό 26 της οδού Βerry.
Ο έρωτας της Πιάφ φαίνεται πως δεν βρήκε ποτέ ανταπόκριση, είτε επειδή ο Έλληνας ηθοποιός -έξι χρόνια νεότερός της- δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον, είτε επειδή και οι δύο βρίσκονταν εκείνη την εποχή με διαφορετικούς συντρόφους.
H ζωή της Έντιθ Πιαφ αν και σύντομη ήταν γεμάτη έντονες σχέσεις και έρωτες όπως στα 30 της ερωτεύται τον Υβ Μοντάν, λίγο αργότερα τον Δημήτρη Χορν, πολύ αργότερα ερωτεύεται τον βασιλιά του μποξ, Μερσέλ Σερντάν και ζουν ένα από τα πιο φημισμένα ρομάντσα της εποχής. Ο ξαφνικός θάνατος του Σερντάν σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1949, βυθίζει την Πιάφ σε κατάθλιψη, που ποτέ δεν ξεπερνά πραγματικά. Το 1952, παντρεμένη με τον τραγουδιστή Ζακ Πιλ, στην πεντηκοστή τουρνέ της στην Αμερική, σε κάποια ρεσιτάλ της συνοδεύεται στο πιάνο από τον νεαρό τότε Ζιλμπέρ Μπεκώ. Το 1956 χωρίζει τον Ζακ Πιλ και το 1958 ζει μια ακόμα έντονη σχέση δίπλα στον νεότερο τραγουδιστή και συνθέτη Ζωρζ Μουστακί, ο οποίος το 1959 συνθέτει γι αυτήν το τραγούδι Milord που κυκλοφόρησε το 1960 και λίγο αργότερα γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της, τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά, που τον βαπτίζει «Τεό Σαγαπό» και τον παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1962.
Θα φύγει από την ζωή στις 10 Οκτωβρίου 1963, μόλις στα 48 της χρόνια, στο Plascassier, κοντά στο Grasse από κίρρωση. Ο σύζυγός της μεταφέρει την ίδια ημέρα του θανάτου της τη σορό της στη «δική της πόλη», το Παρίσι. Ο τάφος της βρίσκεται στο παρισινό Κοιμητήριο Περ Λασαίζ.
ΠΗΓΕΣ:
Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Wikipedia.gr
Sanshmera.gr
Lifo.gr