Πως φτάσαμε στη μετωπική για τη διοίκηση του ΕΣΔΑΚ!

Οι προσπάθειες που έγιναν για να τα βρουν οι δυο πλευρές, οι προτάσεις και τα πρόσωπα

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες για να συμπορευτούν οι αυτοδιοικητικοί του νησιού, για να εκλέξουν ενιαία διοίκηση στον κορυφαίο σύνδεσμο διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κρήτη κι έτσι οδεύουμε ολοταχώς σε μια μετωπική σύγκρουση, που βάζει σε κίνδυνο την ενιαία διαχείριση του πιο καυτού ζητήματος που απασχολεί περιφέρεια και δήμους!

Το Cretalive αποκαλύπτει σήμερα όλο το παρασκήνιο και πως οι προσπάθειες οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές των αυτοδιοικητικών, παρά τις "ζυμώσεις" που έγιναν, δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό τόπο και κώδικα συνεννόησης! Να σημειωθεί πως παρά το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο ομάδων (εκείνων που κινούνται στη λογική της πλειοψηφίας στην ΠΕΔ κι εκείνων που έχουν ως άξονα το δήμο Ηρακλείου και συμπορεύτηκαν με το Βασίλη Λαμπρινό στις πρόσφατες εκλογές των δημάρχων) επιχείρησαν να βρουν μια κοινή πορεία, που όμως έπεσε πάνω στο κλίμα καχυποψίας και αντιπαλότητας μεταξύ των δυο πλευρών.

Αφού έγινε μια προσπάθεια να αφήσουν πίσω τους... τα συντρίμμια που ανέδειξε στη σχέση των δύο πλευρών η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου, οι δύο πλευρές αναζήτησαν κοινό βηματισμό: η πλευρά των «νικητών» πρότεινε στην πλευρά Λαμπρινού να υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές του ΕΣΔΑΚ με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Μινώα Ζαχαρία Καλογεράκη και αντιπρόεδρο του φορέα τον υποψήφιο που θα επιλέξει η δημοτική αρχή Ηρακλείου, εν προκειμένω, τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά. Στην επόμενη φάση του τοπικού σχεδιασμού, με τη συγκρότηση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ (ένα όργανο που υπάρχει και τώρα αλλά στην ουσία είναι ανενεργό) να αναλάβει την προεδρία του παγκρήτιου φορέα ο εκπρόσωπος της πλευράς Λαμπρινού και την αντιπροεδρία να αναλάβει η πλευρά της ομάδας Κουράκη- Κοκοσάλη- Καλογεράκη- αντιστρέφοντας τους όρους στη συγκρότηση του ΕΣΔΑΚ.

Η πλευρά του δήμου Ηρακλείου, δε δέχτηκε να μην έχει τον πρώτο λόγο στη συγκρότηση του ΕΣΔΑΚ, εκτιμώντας πως δεν μπορεί να μην έχει την προεδρία στο φορέα, καθώς το Ηράκλειο που σε κύκλο εργασιών αλλά και κόστους έχει την ευθύνη στο 80% του συνόλου του ΕΣΔΑΚ δεν του επιτρέπεται να αφήσει την προεδρία σε έναν δημοτικό σύμβουλο που ο Δήμος που είναι εκλέκτορας, έχει την ευθύνη μόλις του 2% των απορριμάτων που διαχειρίζεται ο ΕΣΔΑΚ. Αντιπρότεινε από την πλευρά του να αναλάβει το Ηράκλειο την προεδρία του ΕΣΔΑΚ και ως κίνηση καλής θέλησης και συναίνεσης και στην εκλογή του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ να γίνει το αντίστροφο!

Οι δύο προτάσεις φέρεται να συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ομάδων, όμως δεν υπήρξε συμφωνία και όλα δείχνουν πως στις επικείμενες εκλογές θα έχουμε αυτό που φάνταζε και πιο πιθανό: τη σύγκρουση μέχρις εσχάτων των δύο πλευρών με μια επικράτηση (όποιου κι αν κερδίσει, σε μια έτσι κι αλλιώς οριακή αναμέτρηση) να δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας!

Το ερώτημα πάντως είναι ένα: θα καταβληθεί μια τελική προσπάθεια από εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση ή θα δούμε τον περιφερειακό σχεδιασμό να οδηγείται σε αδιέξοδα και καθυστερήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι;

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ