ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Πανάρχαιο γαλαξιακό εργαστήριο άστρων αποκάλυψε το James Webb
Πρόκειται για ένα γαλαξία στο νεαρό Σύμπαν στον οποίο γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb συνεχίζει να κοιτάζει προς τα πίσω στον κοσμικό χρόνο, αποκαλύπτοντας τις διαδικασίες που δημιούργησαν το Σύμπαν όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να μπορέσουν να διεισδύσουν μέσα από τα πυκνά νέφη σκόνης ενός γαλαξία στις εσχατιές του Σύμπαντος Οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν αυτόν τον γαλαξία, να διαπιστώσουν στοιχεία όπως η δομή του κ.α.
Ανακάλυψαν ότι ο γαλαξίας που έχει την κωδική ονομασία GN20 και βρίσκεται στην ασύλληπτη απόσταση 12 δισ. ετών φωτός από εμάς βρισκόταν σε μια διεργασία μαζικής αστρογέννεσης. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η μαζική δημιουργία νέων άστρων είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης του GN20 με κάποιον άλλο γαλαξία. Πρόκειται για ένα από τους αρχαιότερους γαλαξίες που εντοπίζεται και μελετάται μαζική γέννηση άστρων ενώ είναι ένας από τους πιο λαμπερούς γαλαξίες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα με τόσο μεγάλη δραστηριότητα αστρογέννεσης και τόσο μεγάλες ποσότητες σκόνης.
Οι γαλαξίες που σχηματίζουν αστέρια περιβάλλονται από πυκνά σύννεφα σκόνης και αερίου που καταρρέουν για να σχηματίσουν αστέρια. Αυτά τα νέφη καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την παρατήρηση και μελέτη τους. Η αστρογέννεση στον GN20 συνέβη όταν το Σύμπαν είχε ηλικία λίγο μεγαλύτερη από ένα δισ. ετών και η ανακάλυψη αναμένεται να ρίξει στο πώς λειτουργούσαν οι αρχαίοι γαλαξίες. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο γαλαξίας αυτός όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της σύγκρουσης με τον άλλο γαλαξία θα μετατράπηκε σε ένα γαλαξία με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των γαλαξιών στο Τοπικό Σμήνος στο οποίο ανήκει και ο δικός μας γαλαξίας.
Πηγή: Naftemporiki.gr