Μύκητες «ζυθοποιοί» έφτιαχναν αλκοόλ στον οργανισμό μιας γυναίκας και την έστελναν συνεχώς στο νοσοκομείο ως μεθυσμένη

Newsroom
Newsroom

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο που ανακάλυψαν οι γιατροί στην άτυχη γυναίκα

Μια 50χρονη γυναίκα κατέληγε συνέχεια στα επείγοντα των νοσοκομείων με συμπτώματα μέθης. Η γυναίκα εμφάνιζε υπερβολική υπνηλία, μπερδεμένη ομιλία και άρωμα αλκοόλ στην αναπνοή της. Κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης στο νοσοκομείο η διάγνωση των γιατρών ήταν η ίδια «μέθη με αλκοόλ» και μάλιστα η γυναίκα αυτή υποχρεωνόταν να περνάει από εξέταση ψυχιάτρων στα επείγοντα που επιχειρούσαν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αλκοολισμού της. Το ζήτημα όμως ήταν ότι η γυναίκα αυτή δεν κατανάλωνε ούτε μια γουλιά αλκοόλ.

Οι γιατροί προσπάθησαν να βρουν απαντήσεις σε αυτό το μυστηριώδες περιστατικό που θυμίζει επεισόδιο από την τηλεοπτική σειρά «House» όπου ο πρωταγωνιστής έλυνε τέτοιου είδους παράξενες και σπάνιες περιπτώσεις ασθενών.

Οι γιατροί διαπίστωσαν τελικά ότι κάποιoι μύκητες στο έντερο της γυναίκας έφτιαχναν το δικό τους… ποτό και την έκαναν να μεθύσει. Η γυναίκα διαγνώστηκε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο auto-brewery, αυτοζύμωση σε ελεύθερη μετάφραση. Το βασικό πρόβλημα της γυναίκας ήταν η υπνηλία της καθώς ξαφνικά την έπαιρνε ο ύπνος ενώ ετοιμαζόταν για δουλειά ή κάνοντας δουλειές στο σπίτι. Αυτή η υπνηλία την κρατούσε εκτός δουλειάς για εβδομάδες και παράλληλα της έκοβε την όρεξη για να τρώει. Η γυναίκα αυτή όμως είχε διακόψει πολλά χρόνια κάθε επαφή με το αλκοόλ λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων γεγονός που επιβεβαίωσε και η οικογένεια της.

Το σπάνιο σύνδρομο

Τελικά, οι γιατροί ανακάλυψαν στο ιατρικό ιστορικό της γυναίκας ένα στοιχείο που τους οδήγησε στην ανακάλυψη του τι προκαλούσε αυτές τις κρίσεις υγείας. Πριν από αυτά τα επεισόδια μέθης, η γυναίκα είχε ένα πενταετές ιστορικό επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος οι οποίες επανεμφανίζονται επανειλημμένα και είναι πολύ δύσκολο να προληφθούν. Για τη αντιμετώπιση αυτών των λοιμώξεων της συνταγογραφήθηκαν συχνά επαναλαμβανόμενες θεραπείες με αντιβιοτικά.

Οι γιατροί της γυναίκας υποψιάστηκαν ότι εκτός από την εκκαθάριση των ουρολοιμώξεων της, αυτές οι βαριές δόσεις αντιβιοτικών εξάλειψαν χρήσιμα βακτήρια στο έντερο της. Αυτό πιθανότατα άνοιξε τον δρόμο για να αναλάβουν δράση διάφοροι μύκητες στο έντερο της. Μερικοί από αυτούς τους μύκητες μπορούν να επεξεργαστούν υδατάνθρακες παρασκευάζοντας ουσιαστικά το δικό τους αλκοόλ.

Το σύνδρομο auto-brewery εμφανίζεται όταν τέτοιοι μύκητες, συμπεριλαμβανομένου του Saccharomyces cerevisiae, ή της μαγιάς μπύρας και του Candida albicans, αναπτύσσονται σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις και έχουν πρόσβαση σε αρκετούς υδατάνθρακες μέσω της διατροφής ενός ατόμου για να τους μεθύσουν. Μερικά βακτήρια έχουν επίσης συνδεθεί με αυτό το σύνδρομο. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χαμηλή ικανότητα διάσπασης του αλκοόλ πιστεύεται ότι είναι πιο επιρρεπή στη διαταραχή και αυτά τα χαρακτηριστικά εν μέρει οφείλονται στη γενετική. Μπορεί να είναι δύσκολο να τεθεί μια διάγνωση για το σύνδρομο auto-brewery, καθώς είναι πολύ σπάνιο. Λιγότερες από 100 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί από την ανακάλυψή της στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Η θεραπεία

Μετά την διάγνωση η γυναίκα παραπέμφθηκε σε μια γαστρεντερολογική κλινική και τέθηκε σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για να στερήσει από τους μύκητες τα υλικά (σάκχαρα) της ζύμωσης. Αφού τα συμπτώματά της εξαφανίστηκαν για αρκετούς μήνες, η ασθενής αύξησε την πρόσληψη υδατανθράκων και τα συμπτώματα μέθης επανήλθαν. Και πάλι, τα αντιμυκητιακά φάρμακα και η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες εξαφάνισαν τα συμπτώματα.

Η ασθενής έλαβε επίσης προβιοτικά για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των χρήσιμων βακτηρίων στο έντερό της και της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά στενού φάσματος για ουρολοίμωξη. Τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος σκοτώνουν πολλά βακτήρια ταυτόχρονα και έτσι μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου. Τα αντιβιοτικά στενού φάσματος, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο στοχευμένα και μπορούν να προσαρμοστούν στα βακτήρια που πιθανόν να προκαλούν τη μόλυνση.

Αφού η ασθενής πέρασε μήνες χωρίς υποτροπές, οι γιατροί εξέτασαν εάν η κατανάλωση υδατανθράκων θα αύξανε τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα της. Διαπιστώνοντας ότι δεν το έκανε, συμβούλεψαν την ασθενή να αυξήσει σιγά σιγά την πρόσληψη υδατανθράκων, ενώ παρακολουθούνταν από ομάδα γιατρών. «Το σύνδρομο auto-brewery έχει σημαντικές κοινωνικές, νομικές και ιατρικές συνέπειες για τους ασθενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η ασθενής είχε αξιολογήθηκε από παθολόγους και ψυχιάτρους και πιστοποιήθηκε βάσει του νόμου για την ψυχική υγεία πριν λάβει τη διάγνωση του συνδρόμου auto-brewery, ενισχύοντας πώς η συνειδητοποίηση αυτού του συνδρόμου είναι απαραίτητη για την κλινική διάγνωση και διαχείριση» αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Canadian Medical Association Journal».


Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ