ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Μια προϊστορική τετράποδη φάλαινα ανακαλύφθηκε σε έρημο της Αιγύπτου

Έζησε πριν από 43 εκατομμύρια χρόνια

No profile pic

Επιστήμονες στην Αίγυπτο ανακάλυψαν ένα «νέο» προϊστορικό είδος τετράποδης φάλαινας που έζησε πριν από περίπου 43 εκατομμύρια χρόνια. 

Το απολίθωμα του αμφίβιου Phiomicetus anubis βρέθηκε στην Δυτική Έρημο της Αιγύπτου. Το κρανίο του προϊστορικού πλάσματος θυμίζει ελαφρώς τις τοιχογραφίες με τον θεό Ανούβι,  και για αυτό δόθηκε στο θηρίο το όνομα του θεού. 

Οι πρόγονοι των μοντέρνων φαλαινών εξελίχθηκαν από χερσαία θηλαστικά που θύμιζαν ταράνδους και έζησαν σε βάθος 10 εκατομμυρίων ετών. 

Το αμφίβιο θηρίο ζύγιζε περίπου 600 κιλά και είχε μήκος τριών μέτρων. Η φάλαινα διέθετε δυνατά σαγόνια και μπορούσε να περπατήσει στη γη και να κολυμπήσει στο νερό. 

Το τμήμα του σκελετού που βρέθηκε στο Fayum, αναλύθηκε εξονυχιστικά στο πανεπιστήμιο της Mansoura. Αν και η περιοχή είναι τώρα έρημος, πριν από εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από θάλασσα και είναι πλούσια σε απολιθώματα. 

«Ο Phiomicetus anubis είναι ένα σημαντικό νέο είδος και μία κρίσιμη ανακάλυψη για την αιγυπτιακή και αφρικανική παλαιοντολογία», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Abdullah Gohar, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το απολίθωμα μίας φάλαινας με πόδια ανακαλύπτεται, ο Phiomicetus anubis θεωρείται ο παλαιότερος τύπος ημι-θαλάσσιας φάλαινας που εντοπίζεται σε ολόκληρη την Αφρική. 

Οι πρώτες φάλαινες πιστεύεται ότι εξελίχθηκαν στη Νότια Ασία πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Το 2011, μία ομάδα παλαιοντολόγων στο Περού είχε ανακαλύψει το απολίθωμα μιας φάλαινας 43 εκατομμυρίων ετών με τέσσερα πόδια και οπλές. 

Πηγή:Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση