ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΠΑ: Επιστήμονες δημιούργησαν το μικρότερο τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ στον κόσμο

Το ρομπότ μοιάζει με καβούρι και έχει πλάτος μισό χιλιοστό, μικρότερο δηλαδή και από το πλάτος ενός νομίσματος.

ΗΠΑ: Επιστήμονες δημιούργησαν το μικρότερο τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ στον κόσμο

Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόι των ΗΠΑ δημιούργησαν το μικρότερο τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ στον κόσμο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την εξάλειψη όγκων ή για τον καθαρισμό φραγμένων αρτηριών στο ανθρώπινο σώμα. Το ρομπότ μοιάζει με καβούρι και έχει πλάτος μισό χιλιοστό, μικρότερο δηλαδή και από το πλάτος ενός νομίσματος.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Robotics», οι ερευνητές χρειάστηκαν ενάμιση χρόνο για να κατασκευάσουν το μικροσκοπικό μεταλλικό ρομπότ. Η ομάδα του Τζον Ρότζερς, καθηγητή Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στο Πανεπιστήμιο Northwestern, συνδύασε κριτική και δημιουργική σκέψη για να σχεδιάσει το ρομποτικό καβούρι. Το ρομπότ έχει κατασκευαστεί από ένα εύπλαστο κράμα μνήμης σχήματος (Shape Memory Alloy) και μπορεί να περπατάει, να λυγίζει, να στρίβει και να πηδά.

Η ιδιαιτερότητα των κραμάτων μνήμης σχήματος έγκειται στο γεγονός ότι έπειτα από μεγάλες πλαστικές παραμορφώσεις που έχουν υποστεί υπό θερμομηχανική φόρτιση, μπορούν να ανακτούν το αρχικό τους σχήμα με αφαίρεση του φορτίου ή με την θέρμανσή τους.

Όπως αναφέρει το CNN, η ομάδα του Ρότζερς θέρμανε ορισμένες αρθρώσεις του ρομποτικού καβουριού για να τις επαναφέρει εν μέρει στην αρχική επίπεδη κατάσταση. Όταν η θερμότητα εφαρμόστηκε ξανά και ξανά με μια συγκεκριμένη ακολουθία, τα καβούρια μπορούσαν να κινηθούν, όπως οι άνθρωποι λυγίζουν και ισιώνουν τα πόδια τους για να περπατήσουν.

«Το λέιζερ είναι ένας βολικός τρόπος για να το κάνουμε αυτό, επειδή μπορούμε να εστιάσουμε το φως σε ένα πολύ μικρό σημείο και να σαρώσουμε αυτό το σημείο για να φωτίσουμε διαφορετικά μέρη του σώματος του ρομπότ σε μια χρονική ακολουθία», εξήγησε.

Ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον

Τα ρομπότ βρίσκονται ακόμη σε φάση ανάπτυξης και προορίζονται κυρίως για ακαδημαϊκούς σκοπούς, αλλά η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των μικροσκοπικών καβουριών έχει πολλές άλλες εφαρμογές, σημείωσε ο Ρότζερς. Για παράδειγμα, τα ρομποτικά καβούρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών επεμβάσεων ή να βοηθήσουν στη συναρμολόγηση και επισκευή μηχανών μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εν τω μεταξύ, ο Ρότζερς θέλει να επεκτείνει τις δυνατότητες του ρομπότ.

«Ζήτησα από τους φοιτητές μου να βρουν έναν τρόπο να κάνουν αυτά τα ρομπότ να πετάξουν. Μπορεί να είναι αδύνατο, αλλά η ιδέα είναι διασκεδαστική», είπε.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση