Η Τζελίνα Χαρλαύτη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών

Αισιοδοξία για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του Ινστιτούτου

Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) εξελέγη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κριτών, η Τζελίνα Χαρλαύτη.

Η εκλογή της κ.Χαρλαύτη εμπνέει αισιοδοξία για το "αύριο" του Ινστιτούτου, καθώς πρόκειται για μία διακεκριμένη επιστήμονα που μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του Ινστιτούτου.

Η Τζελίνα Χαρλαύτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε  τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.).

Δίδαξε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 1991 μέχρι το 2002, και από το 2003 είναι στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου είναι Καθηγήτρια. Έχει  διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας (2004-2008), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας (2004-2008) και Visiting Fellow στο Harvard Business School (2008) και στο All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2009).

Είναι συγγραφέας  πολλών βιβλίων και άρθρων. Τα τελευταία της βιβλία είναι  Merchant ‘Colonies’ in the Early Modern Period (15th – 18th Centuries), (συνεργ. με Viktor Zakharov και Olga Katsiardi-Hering, Chatto & Pickering 2012), World’s Key Industry. History and Economics ofInternational Shipping, (συνεργασία με Stig Tenold και Jésus M. Valdaliso, Palgrave/MacMillan, 2012), Greeks in Romania, 19th century, (συνεργασία με Radu Pǎun,Historical Archive of Alpha Bank, Αθήνα 2013)  και Η ναυτιλία των Ελλήνων, 1700-1821, (συνεργασία με Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Κέδρος, Αθήνα 2013).

Έχει διευθύνει ένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων ανάμεσα στα οποία και το πρόγραμμα “Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα” σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου, 1998-2004. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ: Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία” σε συνεργασία με πέντε ελληνικά και έντεκα ξένα (από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία και ΗΠΑ) πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ