Η καταλυτική επίδραση της βιοπληροφορικής στη Βιοϊατρική και τη σύγχρονη Βιολογία

Διεθνές συνέδριο στο Ίδρυμα Τεχνολογία και Έρευνας, με τη συμμετοχή πλήθους επιφανών επιστημόνων διεθνούς κύρους

«Ιατρική ακριβείας, Βιοποικιλότητα και Γονιδιωματική Βιολογία» είναι ο τίτλος διεθνούς συνεδρίου που οργανώνουν η επιστημονική εταιρεία «Ελληνική Βιοπληροφορική» και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με συνδιοργανώτρια αρχή την Περιφέρεια Κρήτης.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται από σήμερα ως τις 13 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ, ενώ προηγήθηκε χθες ημερίδα εκπαίδευσης περισσοτέρων από 40 νέων επιστημόνων σε μεθόδους αιχμής βιοπληροφορικής ανάλυσης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναρακης τόνισε: "Η βιοπληροφορικη είναι η επιστήμη της πληροφορίας στη Βιολογία. Δηλαδή, αφορά την ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων έτσι ώστε να αποκωδικοποιουμε την βιολογική πληροφορία. Αυτό άπτεται άμεσα και ιατρικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα η ανάγνωση και η ανάλυση του DNA.Από τέτοια εργαλεία λοιπόν μπορούμε να διαβάζουμε το ανθρώπινο DNA και να διαπιστώνουμε εαν υπάρχει προδιάθεση για ασθένειες. Τα εργαλεία αυτά εφαρμόζονται ήδη και σε άλλες χώρες του κόσμου και η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω".

Ο Ηλίας Καππας, πρόεδρος της Ελληνικής Βιοπληροφορικης σημείωσε: "Συνεχίζουμε αυτή τη σειρά των συνεδρίων που κάνουμε κάθε χρόνο με μια μεγάλη λίστα κορυφαίων επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αμερική. Βλέπουμε ότι οι τελευταίες ανακαλύψεις σε αυτούς τους τομείς έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για τις φαρμακευτικες εταιρείες αλλά και για την επιστημονική κοινότητα"

Ο Γιάννης Ηλιόπουλος, επίκουρος καθηγητής Βιοπληροφορικης στην Ιατρική Κρήτης και πρόεδρος συνεδρίου επεσήμανε από την πλευρά του: "Η Βιοπληροφορικη μιλά εδώ και δεκαετίες για την Ιατρική ακριβείας. Έχουν γίνει προσπάθειες, υπάρχουν τσιπάκια που μπορούν να διαγνωσουν γονίδια τα οποία έχουν ενοχοποιηθει για κάτι. Οπότε μπορεί κάποιος να πάει να κάνει έναν έλεγχο, για να δει εάν θα έχει πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Το επόμενο στάδιο στην Ιατρική ακριβείας είναι να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα γονίδια ενοχοποιουνται για την εμφάνιση μιας ασθένειας ή αλλεργιων"

Ο Μιχάλης Αιβαλιωτης, συν πρόεδρος του Συνεδρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ τόνισε: "Τα νεα δεδομένα στην έρευνα είναι ότι έχουμε καινοτόμες εφαρμογές Πληροφορικής σε διαφορετικά πεδία. Η έμφαση τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί στην Ιατρική ακριβείας και στην εξατομικευμενη Ιατρική. Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια, όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που έχουμε να τα συνδυάζουμε με την πληροφορική ανάλυση για να εκκινήσουμε μια νέα πληροφορία που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές εφαρμογές".

Στόχος του συνεδρίου είναι η σύγκλιση της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας στο χώρο της Βιοϊατρικής αλλά και της σύγχρονης Βιολογίας, και το πώς αυτές επηρεάζονται και εξελίσσονται από την καταλυτική επίδραση και συνεισφορά της Βιοπληροφορικής.
Η Βιοπληροφορική αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό κλάδο αιχμής που βρίσκεται στην κορυφή της επιστημονικής πρωτοπορίας και καινοτομίας.

Στο συνέδριο συμμετέχει πλήθος επιφανών επιστημόνων διεθνούς κύρους, οι οποίοι καλύπτουν τα τρια θεματικά πεδία του συνεδρίου που αποτελούν ερευνητικά πεδία αιχμής τόσο στον ακαδημαϊκό-ερευνητικό όσο και στο βιομηχανικό χώρο.

Το Συνέδριο έχει προσελκύσει πάνω από 150 επιστήμονες από 16 χώρες, καθώς αποτελεί μείζον γεγονός στον χώρο της Βιοπληροφορικής, της Βιοϊατρικής και της σύγχρονης Βιολογίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ