Τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Newsroom
Newsroom

Διοργανώθηκε από το Εθνικό Επιμελητηριακό δίκτυο Ελληνίδων γυναικών επιχειρηματιών σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, το οποίο διοργάνωσε στο Ηράκλειο Κρήτης το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης. Το Φόρουμ αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων αλλά και συνάντησης και δικτύωσης γυναικών επιχειρηματιών από διάφορους κλάδους, με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από ποικίλες θεματικές ενότητες.

Συνολικά, σε 11 θεματικές ενότητες συμμετείχαν:

  • 39 ομιλητές και ομιλήτριες από όλο τον κόσμο
  • 120 εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και πάνω από 500 με διαδικτυακή

Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) μεταξύ της Προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών  (ΕΕΔΕΓΕ) και Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), κυρίας Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου και του κου Alfredo Coppola, Συνιδρυτή της Prospera Women, Venture Partner at Marin Sonoma Impact. Στο πλαίσιο του μνημονίου έξι Ελληνίδες επιχειρηματίες θα συμμετέχουν δωρεάν στο Διεθνές Συνέδριο Καινοτομίας του Prospera στη Σαρδηνία στο τέλος του Οκτωβρίου.

Φόρουμ γυναικείας επιχειρηματικότητας

Στο Φόρουμ χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου HACCI κα Φωτεινή Κυπραίου, σε συνέχεια της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας με το ΕΕΔΕΓΕ λίγες μέρες νωρίτερα.

Όπως ανέφερε η κυρία Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου, το ισχυρό μήνυμα του Φόρουμ είναι ότι «στηρίζουμε και είμαστε στη διάθεση όλων των γυναικών,  ώστε να καταφέρουμε να εισέλθουν στην επιχειρηματικότητα και εν γένει στην οικονομία και την εργασία». Στην ομιλία της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη  γυναικεία καινοτόμο νεοφυή επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά των γυναικών επιχειρηματιών που αξιοποιούν την έρευνα και καινοτομία παραμένουν ακόμη μικρά, όπως και η πρόσβαση των γυναικών επιχειρηματιών σε επενδυτικά κεφάλαια. «Αυτό εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε, με μια επιχειρηματικότητα καινοτομίας που θα βοηθήσει και την ανταγωνιστικότητα της χώρας», επεσήμανε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Γι’ αυτό και ως ΕΒΕΑ και ως Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών αποφασίσαμε την ειδική υποστήριξη της γυναικείας καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, παρέχοντας χώρο, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετοχή σε δράσεις δικτύωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, έχουμε ανοιχτή πανελλαδική πρόσκληση για ένταξη γυναικείων ομάδων στη Θερμοκοιτίδα», είπε η κα Εφραίμογλου. Επιπρόσθετα, μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ μεταξύ του ΕΕΔΕΓΕ και της Prospera Women από τη Silicon Valley, ώστε  για να δοθεί σε γυναίκες επιχειρηματίες η  ευκαιρία εκπαίδευσης, δικτύωσης και επαφής με επενδυτές, προσθέτοντας ότι ήδη έξι start-ups θα συμμετάσχουν δωρεάν στο Innovation Summit για γυναικείες start-ups στη Σαρδηνία στα τέλη Οκτωβρίου. Τέλος, η κα Εφραίμογλου αναφέρθηκε στο Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το ΕΒΕΑ και το ΕΕΔΕΓΕ, και άλλοι φορείς από την Ελλάδα, με Εθνική Ομοσπονδία του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (HACCI) με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η βιομηχανία και οι εξαγωγές.

Φόρουμ γυναικείας επιχειρηματικότητας

Από την πλευρά της η Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, κα Εβελίνα Μπάκιντα, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά που για πρώτη φορά στο νησί φιλοξενείται αυτή η σπουδαία διοργάνωση, συμπληρώνοντας ότι «η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης» και πως υπό αυτό το πρίσμα «δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ισότητα για το «χατίρι» της γυναίκας. Η γυναίκα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την ανάπτυξη και να συμβάλλει ουσιαστικά και με την ενσυναίσθησή της και με, όπως λέμε, δείκτη προσαρμοστικότητας, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα από την εποχή του covid και μετά».

φόρουμ γυναικείας επιχειρηματικότητας

Το «παρών» στο Φόρουμ ως κεντρική ομιλήτρια, έδωσε  η  Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Κατερίνα Παπακώστα, η οποία τόνισε ότι «Η συμμετοχή της γυναίκας στο «επιχειρείν» πέρασε από τις «συμπληγάδες» ενός αμιγώς ανδροκρατούμενου χώρου. Υποστηρίχθηκε η άποψη, ριζωμένη καλά στο συλλογικό υποσυνείδητο, ότι ρίσκο, επιχειρήσεις και γυναίκα δεν πάνε μαζί. Γιατί; Γιατί έτσι! Εξαιτίας αυτού του «έτσι» λοιπόν, όλο και περισσότερες άξιες επιχειρηματίες αποθαρρυνθήκαν από την ίδρυση ή τη συμμετοχή τους σε εταιρίες και η χώρα μας έχασε σε καινοτομία, θέσεις εργασίας και αύξηση της παραγωγής. Ήδη, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, που δραστικά καταπολεμούν τις αιτίες του προβλήματος».

Στο 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας  παραβρέθηκε και η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Πρόεδρος Enterprise Greece, κα Μάιρα Μυρογιάννη, η οποία εστίασε στη διαβεβαίωση ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της Οικονομικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά την παρέμβασή της σημείωσε ότι η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας στο επιχειρείν αποτελεί καθαρή στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι, σε αυτό το πλαίσιο, έχουν εγκριθεί μια σειρά εθνικών στρατηγικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών που ενσωματώνουν τη συμμετοχή των γυναικών στις δημόσιες πολιτικές».

φόρουμ γυναικείας επιχειρηματικότητας

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Ταμίας Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,  κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι «το 3ο Διεθνές Φορουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ήταν ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο. Απευθύνθηκε και εξέτασε όχι μόνο την γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά την επιχειρηματικότητα γενικά, στοχεύοντας στην συνεργασία, πρόοδο και εξάπλωση της ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. Τονίστηκε καταρχήν η ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας και εκπαίδευσης, τόσο των εκπαιδευτών/ μαθητών και των γονέων. Εξίσου σημαντική είναι η απόκτηση γνώσης στις εξελίξεις και εφαρμογές της τεχνολογίας. Πρωτοτυπία στο συνέδριο ήταν η συζήτηση με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές (που έχουν υλοποιήσει spinoffs κ.λπ.) για εναύσματα για την έρευνα και πώς συνδέονται τα αποτελέσματα της με την επιχειρηματικότητα και την επιτυχία.

Σύμφωνα με τον κο Μάξιμο Σενετάκη Βουλευτή, πρ. Υφυπουργό Ανάπτυξης «το παράδειγμα έχει αλλάξει πια και ο ρόλος του άντρα και της γυναίκας στη σύγχρονη δυτική, κυρίως, κοινωνία έχει τροποποιηθεί πλήρως και η ισότητα των φύλων συνιστά μια δημοκρατική κατάκτηση. Ωστόσο αυτό που πρέπει πια να συζητάμε είναι για το περιεχόμενο αυτή της κατάκτησης και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Καθώς σε ένα μεγάλο βαθμό ο στόχος του 50-50 έχει επιτευχθεί θα πρέπει να εστιάσουμε στις ηγετικές θέσεις που πρέπει να καταλαμβάνουν οι γυναίκες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Βουλευτής και Γραμματέας Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε μια σειρά από σπουδαίες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εργαζόμενων γυναικών, όπως: οι άδειες πατρότητας, το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου και το επίδομα μητρότητας, για γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες. Για την περαιτέρω στήριξη των γυναικών που εργάζονται είναι εξίσου σημαντικό, όμως, να ξεπεραστούν και τα κοινωνικά στερεότυπα που ενδεχομένως υπάρχουν ακόμα. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου».

Η κα Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε στα στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν και κυρίως στη μεγαλύτερη πρόκληση της δυσκολίας διατήρησης του διπλού ρόλου της εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας, υπογραμμίζοντας ότι «επενδύουμε στις γυναίκες, εξισορροπούμε επαγγελματική και οικογενειακή ζωή και επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, είτε αυτό μεταφράζεται σε γυναικείες start-ups, είτε σε στήριξη των εν ενεργεία γυναικών επιχειρηματιών της χώρας μας, αποτελεί κρίσιμο μεταρρυθμιστικό βήμα για την ανάπτυξη και την μείωση των ανισοτήτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας και κλείσιμο του έμφυλου χάσματος θα οδηγούσε σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά περισσότερο από 20% σύμφωνα με έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας».

Η κα Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, ανέφερε ότι «Βασικό μας δόγμα στην ΕΑΤΕ είναι ότι η αξιοποίηση των ανθρώπων με βάση τις δεξιότητες και όχι το φύλο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την καινοτομία χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη σύνθεση προκύπτει όταν συνδυάζονται άτομα διαφορετικών ηλικιών, φύλων, υπόβαθρου και τεχνογνωσίας (θέση–αντίθεση–σύνθεση). Η έμφαση στην ισότητα της ανάπτυξης δεξιοτήτων εμπνέει ποικίλους πυρήνες ταλέντων, ωθώντας τη δημιουργικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Η ενδυνάμωση όλων μέσω της εκπαίδευσης/κατάρτισης προάγει την ισόρροπη εκπροσώπηση και τελικά την πολυπόθητη ισότητα. Προσφέροντας δε ίσες ευκαιρίες, οι κοινωνίες μπορούν να μεγιστοποιήσουν το έμψυχο δυναμικό και να συμβάλλουν στην ευημερία όλων. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου – ελλείψει αριθμών - κανείς δεν περισσεύει».

Η Υποδιοικήτρια της Δ.ΥΠ.Α., κα Γιάννα Χορμόβα, ανέφερε ότι «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α., δεσμευόμαστε να προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία και ευκαιρίες για την ενδυνάμωση των γυναικών επιχειρηματιών. Η εξάλειψη των στερεοτύπων και η υποστήριξη της καινοτομίας είναι απαραίτητα βήματα για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι».

Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Ηρακλείου για τη στήριξη και ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

Στις εργασίες του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας παραβρέθηκαν επίσης η Επικεφαλής Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κα Maria Clara Martin, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, η κα Christine Warnke, Πρόεδρος The Javelin Group LLC, Αντιπρόεδρος Capitol Hill Consuling Group, η κα Θένια Προδρόμου, Action Finance Initiative, η κα Χρύσα Δασκαλάκη, Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης, η κα Ελένη Φώτη, Θερμοκοιτίδα Νεοφυών  Επιχειρήσεων Αθήνας EBEA, η κα Βίκυ Κλήμη, Grandmama, η κα Monica Okorie, Επιχειρηματίας, η κα Γεωργία Μηλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Ισότητας και Πολιτισμού, η κα Μαρία Παπαδακάκη, Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ, η κα Βασιλική Μαδούλκα, Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περιφέρειας Κρήτης, η κα Αδαμαντία Πικράκη, ΠΙΚΡΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, η κα Δήμητρα Γιορδαμλή, Prisma Electronics, η κα Τζίνα Τσαντρίζου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, η κα Μαρία Βαμβακάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, η κα Γιολάντα Κουλούρη, Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ, Cofounder Aria Marine, ο κ. Παντελής Καθάριος, Διευθυντής Έρευνας ΕΛΚΕΘΕ, Founder Aquatic Biologicals, η κα Εύα-Μαρία Τσαπάκη, AX Mental Health Clinic, η κα Αθηνά Γιαννοπούλου, GA Plastic Surgery, ο κα Γιάννης  Ζερβομανωλάκης, CEO SFS Southeastern Fertility Solutions, Ιδρυτικός Εταίρος ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, η κα Νάντια Ταμιωλάκη, Albatros Hotels, η κα Δέσποινα Μπαντουβά, Badouvas Group of Companies και η κα Ακριβή Βαγενά, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Συντονισμό στα panel έκαναν ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, η κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Ταμίας Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και οι δημοσιογράφοι κα Αντιγόνη Ανδρεάκη, κ. Θοδωρής Βαμβακάρης και κα Σόνια Χαϊμαντά. 

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν την ετήσια υπαίθρια έκθεση του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης με θέμα “Κρητική φύση: από την τέχνη στα superfoods” όπου ξεναγήθηκαν από την Πρόεδρο του ΑΣΓΕΚ, κα Εβελίνα Μπάκιντα, γεύτηκαν κρητικό street food με τυριά και αλλαντικά και απόλαυσαν παραδοσιακό πρόγραμμα με κρητικούς χορούς. Την επόμενη μέρα ακολούθησε ξενάγηση στο Μινωικό Παλάτι της Κνωσού από την κα Αθηνά Σφακάκη.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ