ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Γιατί για τα παιδιά ο χρόνος κυλάει διαφορετικά;

Τι απαντάνε οι επιστήμονες

Γιατί για τα παιδιά ο χρόνος κυλάει διαφορετικά;

Επιστήμονες, φιλόσοφοι, σκεπτόμενοι άνθρωποι αναρωτιούνται για τον χρόνο: είναι υπόσταση αντικειμενική ή υποκειμενική;

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Έτβος Λόραν της Βουδαπέστης διεξήγαγαν έρευνα με σκοπό να δουν πως η ηλικία επιδρά στην αντίληψη του χρόνου, γράφει το περιοδικό Scientific Reports. 

Οι Ούγγροι μελετητές δημιούργησαν μία ομάδα από 138 ανθρώπους και την μοίρασαν σε τρεις υποομάδες ηλικίας 4-5 χρονών, 9-10 και απο 18 και άνω. Η κάθε ομάδα παρακολούθησε δυο βίντεο διάρκειας έως ενός λεπτού το καθένα. Το ένα βίντεο είχε συναρπαστική υπόθεση στο οποίο ένας αστυνομικός σώζει ένα ζωάκι και πιάνει έναν κλέφτη, στο άλλο – μία μικρή ομάδα ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της προβολής απλά κωπηλατούσε .

Οι επιστήμονες ρώτησαν τους ανθρώπους ποιό βίντεο τους φάνηκε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Τα δύο τρίτα των παιδιών του νηπιαγωγείου απάντησαν ότι η ιστορία με τον αστυνομικό τους φάνηκε να κρατάει πιο πολύ, ενώ τα τρια τέταρτα των μεγαλύτερων ηλικιών είπαν ότι το βίντεο με την κωπηλασία τους φάνηκε αφόρητα μακρύ. 

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι από τα εφτά τους αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το χρόνο όπως και οι ενήλικες. Με την βοήθεια της επιστήμης της Εβριστικής (ένα σύνολο μελετών και μεθόδων που απλοποιούν και διευκολύνουν τη λύση των δομικών και πρακτικών ζητημάτων) διαπιστώθηκε ότι όσο πιό πολλή ώρα το μικρό παιδί αφηγείται ένα βίντεο (ή κινούμενο σχέδιο), τόσο πιό μεγάλο του φάνηκε αυτό. 

Οι μεγάλοι άνθρωποι μετρούν το λεγόμενο “απόλυτο χρόνο του Νεύτωνα” με την βοήθεια των ρολογιών, όμως η αντίληψη για το χρόνο διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό. Λόγου χάρη, όταν παρακολουθούμε τους κωπηλάτες να κάνουν ίδιες, μονότονες κινήσεις ή όταν είμαστε στην ουρά περιμένοντας κάτι, έχουμε την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πολύ αργά. Αντιθετα, όταν τα γεγονότα είναι πολλά και έντονα, νομίζουμε ότι ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα. 

Μελετώντας και διαπιστώνοντας τις διαφορές στην αντίληψη και την αίσθηση της “διάρκειας” του χρόνου ανάλογα με την ηλικία και της καταστάσεις οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν μπορουν να απαντήσουν στο ερώτημα: ” Ποιά είναι η φύση του χρόνου; “

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση