ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Επιστήμονες δημιούργησαν αυγά που δεν προκαλούν αλλεργία
Είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφική αλλεργία που παρατηρείται σε βρέφη και μικρά παιδιά.
Τα αυγά αποτελούν σημαντικό συστατικό της διατροφής πολλών ανθρώπων και είναι πρωταρχική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Η αλλεργία στα αυγά είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφική αλλεργία που παρατηρείται σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ωστόσο, το 71% την ξεπερνούν πριν μπουν στην εφηβεία. Επίσης, ορισμένοι ενήλικες είναι αλλεργικοί μόνο στα ασπράδια των αυγών και όχι στους κρόκους ή το αντίθετο.
Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία δημιούργησαν αυγά κότας που είναι ασφαλή για όλους, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Food and Chemical Toxicology», οι ερευνητές περιγράφουν τη διαδικασία δημιουργίας αυγών που δεν περιέχουν ωοβλεννοειδές (OVM), την πρωτεΐνη που προκαλεί την αλλεργία σε αυτά. Το ωοβλεννοειδές είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που αποτελεί λιγότερο από το 5% του ασπραδιού του αυγού και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος TALENs (Transcription Activator-Like Effector Nucleases) για να αναπτύξουν ένα αυγό κότας που δεν περιέχει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Για να ανιχνεύσουν και να απομονώσουν το ωοβλεννοειδές, στόχευσαν το εξώνιο 1, μια ζωτικής σημασίας περιοχή του γονιδίου που περιέχει πληροφορίες για τη μετάφραση των πρωτεϊνών και τη γονιδιακή ρύθμιση. Οι ερευνητές στη συνέχεια έλεγξαν τα τροποποιημένα αυγά για να επιβεβαιώσουν την απουσία της πρωτεΐνης και των μεταλλαγμένων παραλλαγών της. Παρατήρησαν ότι τα αυγά παρουσίασαν μια μετάλλαξη που δημιουργείται με την εισαγωγή ή τη διαγραφή νουκλεοτιδικών βάσεων σε ένα γονίδιο. Περαιτέρω δοκιμές με τη χρήση αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης και των μεταλλάξεών της επιβεβαίωσαν την απουσία της αλλεργιογόνου πρωτεΐνης, επιβεβαιώνοντας ότι τα αυγά είναι ασφαλή.
«Τα αυγά που γέννησαν οι ομοζυγωτικές κότες που δεν φέρουν την πρωτεΐνη OVM δεν παρουσίασαν εμφανείς ανωμαλίες. Το ασπράδι δεν περιείχε ίχνη OVM ούτε μεταλλάξεις της», δήλωσε ο Ρύο Εζάκο, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστημίο της Χιροσίμα και επικεφαλής της μελέτης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα τροποποιημένα αυγά ήταν λιγότερο αλλεργιογόνα από τα συμβατικά αυγά και ασφαλή για χρήση σε τρόφιμα που υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία.
«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τη σημασία των αξιολογήσεων ασφαλείας και δείχνουν ότι τα αυγά που γεννά αυτή η ‘κότα OVM’ λύνουν το πρόβλημα της αλλεργίας», σημείωσε ο Εζάκο.
Ωστόσο η ομάδα θα αναλύσει περαιτέρω τις φυσικές τους ιδιότητες και θα πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά τους.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering