Ένας Κρητικός μεταξύ των έξι Ελλήνων, νέων μελών στην Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ

Η επιλογή ενός ερευνητή από την Εθνική Ακαδημία Μηχανικών είναι μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον τομέα των Μηχανικών

Η Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ επέλεξε 84 νέα μέλη και 22 μέλη από άλλες χώρες, ανάμεσα τους βρίσκονται και 6 Έλληνες επιστήμονες. Τρεις εξ αυτών ζουν στην Αμερική και οι υπόλοιποι στην Ευρώπη.  Συνολικά τα μέλη της Ακαδημίας ανέρχονται σε 2281 από τις ΗΠΑ και 249 από το εξωτερικό.

Η επιλογή ενός ερευνητή από την Εθνική Ακαδημία Μηχανικών είναι μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον τομέα των Μηχανικών. Τα μέλη τιμώνται για την προσφορά τους στην έρευνα και την επιμόρφωση αλλά και για τις καινοτομίες, για την ανάπτυξη στους τομείς της τεχνολογίας, κάνοντας μεγάλες προόδους σε παραδοσιακούς τομείς της μηχανικής, ή την ανάπτυξη / υλοποίηση καινοτόμων προσεγγίσεων στην εκπαίδευση των μηχανικών.

Η επίσημη υποδοχή των νέων μελών θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 8 Οκτωβρίου 2017.

Δείτε ποιοι είναι οι Έλληνες που επελέγησαν:

1.Λεωνίδας Γκίμπας

Ο Λεωνίδας Γκίμπας είναι καθηγητής της πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, όπου ηγείται της ομάδας υπολογιστικής γεωμετρίας και είναι μέλος των εργαστηρίων γραφικών υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης. Επελέγη για τη συνδρομή του στις δομές της πληροφορικής, της ανάλυσης αλγορίθμων και της υπολογιστικής γεωμετρίας.

2. Δημήτρης Κατσούλης

Ερευνητής στην Dow Corning Corp. Επελέγη για τις θεμελιακές συνδρομές του στον χαρακτηρισμό και στη δημιουργία καινοφανών ρητινών σιλικόνης, τζελ και ελαστομερών, αλλά και στην κατάλυση για τα οργανοσιλάνια.

3.Ιωάννης Γιαννάς

Ο Ιωάννης Γιαννάς είναι Καθηγητής της Επιστήμης των Πολυμερών και Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Επελέγη για τη ανακάλυψη του πρώτου «τεχνητού δέρματος» από κοινού με τον χειρουργό Δρ. John F. Burke, το οποίο διευκολύνει την αναγέννηση του δέρματος και έσωσε τη ζωή χιλιάδων ασθενών με εγκαύματα.

4.Γιώργος Χατζηιωάννου

Ο Γεώργιος Χατζηϊωάννου είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux και  ο οποίος ηγείται στην έρευνα των πολυμερών και των οργανικών ηλεκτρονικών στη Γαλλία. Επελέγη για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις του και γνώσεις που επιτρέπουν την ανάπτυξη πολυμερών με προηγμένη λειτουργικότητα και απόδοση.

5.Ιωσήφ Σηφάκης

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου της Λωζάνης. Επελέγη για την ανακάλυψη του μοντέλου ελέγχου και για τη συνδρομή του στην ανάπτυξη και επαλήθευση συστημάτων πραγματικού χρόνου.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Τούρινγκ από κοινού με τον Έντμουντ Κλαρκ και τον Έρνεστ Άλλεν Έμερσον, για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων, μία μέθοδο τυπικής επαλήθευσης υλικού ή λογισμικού υπολογιστών. Το Βραβείο Τούρινγκ  θεωρείται ως το Νομπέλ της Πληροφορικής.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 26 Δεκέμβρη του 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με υποτροφία. Κατά την περίοδο των σπουδών του στη Γαλλία απέκτησε την γαλλική υπηκοότητα και έκτοτε ζει εκεί.

Εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ. Επίσης είναι Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Grenoble, Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου  της Λωζάνης και Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Τον Μάρτιο του 2014 ανέλαβε πρόεδρος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) της χώρας μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του είναι το εργαστήριο του Verimag, καθώς ανέπτυξε την υποκείμενη θεωρία και την τεχνολογία για το εργαλείο SCADE, που χρησιμοποιείται από την Airbus για το σχεδιασμό και την επικύρωση των κρίσιμων συστημάτων πραγματικού χρόνου και μάλιστα έχει γίνει πρότυπο για την παγκόσμια αεροναυπηγική.

Το Verimag έχει διαρκή και στρατηγική συνεργασία με την ST Microelectronics, τη France Telecom R & D και την Airbus, μέσω των οποίων έχουν πολλά αποτελέσματα σχετικά με την επικύρωση και τον έλεγχο.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και για την πρωτοποριακή εργασία του στις δύο θεωρητικές και πρακτικές πτυχές της Προδιαγραφής και Επαλήθευσης Ταυτόχρονων Συστημάτων. Συνέβαλε στην ανάδειξη του μοντέλου ελέγχου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως μέθοδος για τον έλεγχο των βιομηχανικών εφαρμογών. Οι τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν  το σχεδιασμό, τη μοντελοποίηση και ανάλυση των συστημάτων πραγματικού χρόνου με έμφαση στις τακτικές κατασκευής.

Επιπροσθέτως, είναι ο Επιστημονικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας ARTIST2 για τα ενσωματωμένα συστήματα σχεδιασμού. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από τις 35 κορυφαίες Ευρωπαικές ομάδες στον τομέα αυτό και σκοπός του είναι να παράγει πρωτοπόρα προϊόντα.

Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Το γαλλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας (Grand Officier de l’Ordre du Merite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Legion d’Honneur). To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Το 2012, του απενεμήθη το μετάλλιο Leonardo Da Vinci.

6.Κωνσταντίνος Βαγενάς

Καθηγητής στο τμήμα Χημικής Τεχνολογίας & Εφαρμοσμένης Φυσικοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επελέγη για τη θεμελιώδη έρευνα στην ηλεκτροχημική τροποποίηση της καταλυτικής δραστηριότητας που οδηγεί στο βιομηχανικό σχεδιασμό και τη χρήση των νέων καταλυτών.

Πηγή: ellines.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ