ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Εμπλαστρο τεχνητής νοημοσύνης θα ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπου

Επαναστατική συσκευή ελέγχου της ανθρώπινης υγείας.

Εμπλαστρο τεχνητής νοημοσύνης θα ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπου

Ερευνητές από τη Σχολή Μηχανικών και τη Σχολή Τεχνολογίας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία συνδύασαν τη νανοτεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για να φέρουν τις μηχανές ένα βήμα πιο κοντά στην επικοινωνία με το ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους αλγόριθμους και εξατομικευμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν ένα μηχανισμό που εμφυτεύεται σε ένα επίθεμα το οποίο μπορεί να καταγράφει διάφορες ζωτικές λειτουργίες αλλά και βιομετρικά δεδομένα του χρήστη του.

Πρόκειται για ένα μικρό διάφανο έμπλαστρο όπως το χαρακτηρίζουν οι δημιουργοί του το οποίο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της εξ αποστάσεως υγειονομικής περίθαλψης και να αποτελέσει τη βάση για δημιουργία συσκευών που θα στέλνουν σήματα κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του κατόχου τους ώστε να υπάρχει άμεση κινητοποίηση από συγγενείς και γιατρούς που θα λάβουν τις σχετικές ειδοποιήσεις.

Το επίθεμα τοποθετείται στο λαιμό και λειτουργεί όπως λένε οι ερευνητές ως ένα «δεύτερο δέρμα« που συλλέγει πληροφορίες για τις κινήσεις του λαιμού, το επίπεδο της αίσθησης της αφής, τον καρδιακό ρυθμό, τον αναπνευστικό ρυθμό και συνολικά έντεκα δείκτες υγείας του ατόμου που φορά το επίθεμα. «Καθώς όλοι οι άνθρωποι μιλούν, ακούγονται και ενεργούν διαφορετικά, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν αισθητήρες με ακόμη πιο εξελιγμένους αλγόριθμους ώστε να είναι εξατομικευμένοι και προσωποποιημένοι στο άτομο που θα τοποθετηθούν» δηλώνει ο Ζονγκγιανκγ Τζε, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο αισθητήρας που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology» είναι κατασκευασμένος από πλαστικοποιημένη μεμβράνη πλατίνας και διαφόρων ειδών, μορφών και υλικών νανοκαλώδια. Η περιοχή του λαιμού επιλέχθηκε επειδή θεωρείται το πιο ευαίσθητο σημείο του δέρματος στο ανθρώπινο σώμα το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι συνδέει διάφορες φυσιολογικές δραστηριότητες και λειτουργίες όπως: ομιλία, καρδιακοί παλμοί, αναπνοή, αφή και κίνηση του λαιμού.


Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση