ΕΛΛAΔΑ
Τριανταφύλλου: «Τα περιφερειακά ΜΜΕ σημείο αναφοράς αξιόπιστης ενημέρωσης στην Ελλάδα»
Τριανταφύλλου: «Τα περιφερειακά ΜΜΕ σημείο αναφοράς αξιόπιστης ενημέρωσης στην Ελλάδα»
«Τα περιφερειακά μέσα έχουν μέλλον και αποτελούν σημείο αναφοράς αξιόπιστης ενημέρωσης στην Ελλάδα και της σύνδεσης των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων με την κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Σωτήρης Τριανταφύλλου, από το βήμα του Regional Growth Conference, που διεξάγεται στην Πάτρα. «Είναι αναγκαία η ύπαρξή τους για τη δημοκρατία», πρόσθεσε.
«Είμαστε σε μία εποχή μετάβασης. Τρεις είναι οι άξονες που πρέπει να κινηθούμε στο παρόν και το μέλλον: εργασιακές σχέσεις, επιχειρηματικό μοντέλο, και υιοθέτηση των τεχνολογικών εξελίξεων», σημείωσε ο κ. Τριανταφύλλου.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, τονίζοντας παράλληλα «τις δυσκολίες στη βιωσιμότητά τους, αλλά και το πρόβληματα της υποχρηματοδότησής τους, καθώς επίσης και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη διείσδυση των διαδικτυακών ΜΜΕ».
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να υπάρχει και οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης και καλά αμοιβόμενοι», προσθέτοντας την ανάγκη εξασφάλισης των θέσεων εργασίας.
«Είμαστε σε ένα καλό στάδιο στις συζητήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», επεσήμανε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την ανάγκη θέσπισης ενός θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τις μισθολογικές αυξήσεις και την προστασία των εργασιακών σχέσεων.
Για το κενό στο θεσμικό πλαίσιο -εδώ και 32 χρόνια- αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, Αντώνης Δημητρίου, σημειώνοντας την ανάγκη αδειοδότησης -υπό προϋποθέσεις- των περιφερειακών καναλιών, ενώ έκανε λόγο για ένα καθεστώς «ομηρίας».
«Όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, αναζητούνται νέοι τρόποι αναζήτησης εσόδων στα ΜΜΕ, όπως π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, και σε αυτό τα περιφερειακά μέσα δείχνουν μία πρωτοπορία», τόνισε.
Ακόμη, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης των καναλιών, καθώς, όπως είπε, το συνολικό κόστος τους δεν υπερβαίνει συνολικά τα 10 εκατομμύρια. «Περιφέρεια και περιφερειακή τηλεόραση είναι το ένα και το αυτό. Δεν πρέπει να πεθάνει γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας», υπογράμμισε. Όσον αφορά το άμεσο μέλλον με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις εκτίμησε ότι «όσοι έχουν φτιάξει ένα αξιόπιστο και συνεπές "όνομα" αυτοί θα μείνουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, Γιώργος Μιχαλόπουλος, ανέφερε ότι ούτε το 5% της διαφήμισης δεν καταλήγει στα περιφερειακά μέσα, ενώ τόνισε τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τις στρεβλώσεις στον Τύπο και τη δημοσιογραφία. «Χρειάζεται στήριξη ο περιφερειακός τύπος με μοναδικό κριτήριο τους εργαζόμενους», σημείωσε επισημαίνοντας πως η ενηνμέρωση πρέπει να παραμείνει ευθύνη των επαγγελματιών με ταυτόχρονη εξέλιξη και εκπαίδευση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων.
«Βρισκόμαστε σε μία κρίση ελευθεροτυπίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών, Αντώνης Γρηγορόπουλος, μιλώντας για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ιδιοκτήτες εξαιτίας των προστίμων που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την αξία της δημιουργίας αξιόπιστου και ποιοτικού δημοσιογραφικού περιεχομένου από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, ανέλυσαν τον ρόλο της «δημοσιογρφίας των πολιτών» και εξέφρασαν θετικές απόψεις για τη δημιουργία μίας Ομοσπονδίας Περιφερειακών Ενημερωτικών ΜΜΕ.