ΕΛΛAΔΑ

Τα σενάρια για ανασχηματισμό και τα νέα μέτρα που «ψήνονται»

Έρχονται αλλαγές χειρουργικού χαρακτήρα - Τι θα γίνει με τη θέση του Επιτρόπου - Πού θα δοθεί έμφαση στην οικονομία

Τα σενάρια για ανασχηματισμό και τα νέα μέτρα που «ψήνονται»

Η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο σε παράλληλο χρόνο γίνονται συζητήσεις για την επόμενη ημέρα της κάλπης.

Στο Μαξίμου ο πήχης των ευρωεκλογών έχει μπει στο 33%- ποσοστό που είχε πάρει η ΝΔ και το 2019 – και αυτό που τονίζεται είναι πως πρέπει να σταλεί μήνυμα για συνέχιση της σταθερής πορείας της χώρας.

Το μίνι – λίφτινγκ

Σε περίπτωση που οι «γαλάζιοι» πιάσουν τον στόχο θα εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε σκέψη για σαρωτικό ανασχηματισμό και οι όποιες αλλαγές θα είναι χειρουργικού χαρακτήρα.

Ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι ένα «μίνι» λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα, που ωστόσο δεν θα επηρεάσει πρόσωπα σε κομβικά υπουργεία αλλά κυρίως θα αφορά θέσεις υφυπουργών.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα αποδείξει πως δεν αρέσκεται σε μεγάλης έκτασης αλλαγές στην κυβέρνηση.

Η θέση του Επιτρόπου

Ένα ακόμα θέμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τι θα γίνει τελικά με τον νέο Επίτροπο. Όσοι εκτιμούν πως θα ανανεωθεί η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά σημειώνουν πως  έχει δοκιμαστεί στο συγκεκριμένο πόστο και έχει καλή συνεργασία με πρόσωπα, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει δημοσιεύματα και για δυο με τρία άλλα πρόσωπα, ενώ αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για τις οριστικές αποφάσεις.

Για παράδειγμα σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico τα ονόματα των Μαργαρίτη Σχοινά, της Νίκης Κεραμέως, του Σταύρου Παπασταύρου αλλά και του υπουργού Εξωτερικών  Γιώργου Γεραπετρίτη θεωρούνται ως μεταξύ εκείνων που είναι πιθανότερο να αναλάβουν χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου στην νέα Κομισιόν που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές.

Ποιο χαρτοφυλάκιο θέλει η Ελλάδα

Το Politico σημειώνει ότι τα επιθυμητά χαρτοφυλάκια της ελληνικής πλευράς είναι αυτά της μετανάστευσης και της άμυνας ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει πως «υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Μητσοτάκης να αποφασίσει να διατηρήσει τον κ. Σχοινά στις Βρυξέλλες για δεύτερη θητεία, ειδικά αν παραμείνει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Προς δεύτερη θητεία Σακελλαροπούλου στην Προεδρία

Όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας φαίνεται πως κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο να υπάρξει μια δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πρόσφατα σε τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός εκτιμάται πως έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση,  καθώς σημείωσε πως «έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό». Και προσέθεσε «νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτό που σας είπα».

Τι έρχεται στην οικονομία

Τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο της οικονομίας – που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο στεγαστικό αλλά και μείωση εργοδοτικών εισφορών- σχεδιάζει η κυβέρνηση.  Υπενθυμίζεται εδώ πως στόχος είναι ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, ενώ έμφαση δίνεται και σε ένα πλαίσιο κινήτρων, το οποίο θα ενθαρρύνει την εργασία.

Επίσης θα μειωθούν κι άλλο οι εργοδοτικές εισφορές, σε πρώτη φάση κατά μία μονάδα. «Οι πρώτες μειώσεις φόρων από τη στιγμή που θα τις αντέχει η οικονομία, θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν το δεύτερο μισό του 2024, εν όψει του Προϋπολογισμού του 2025.

Από το Μαξίμου σχεδιάζουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο στεγαστικό πεδίο και για παράδειγμα στόχος  είναι να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για να επεκταθεί το πρόγραμμα «Σπίτι Μου».

Παράλληλα όπως σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «μελετάμε την αγορά του Airbnb» και μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «να δούμε και το πόσο χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά στη διάρκεια του έτους να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα μέσα από πλατφόρμες Airbnb», υπογραμμίζοντας πως είναι ένα σύνθετο ζήτημα.

Μάλιστα σε συνέντευξή του στο Action 24, απαντώντας σε ερώτηση αν πάμε για πλαφόν ημερών, υπογράμμισε «είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά».

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν και στο εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό που θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα μπει σε εφαρμογή.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην στήριξη των νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

 

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση