ΕΛΛAΔΑ

Τ. Χατζηβασιλείου: Οι προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το 2021

No profile pic

«Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η ανάκτηση του διεθνούς κύρους της χώρας ανοίγουν δρόμο για πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική το 2021», τονίζει ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

«Χωρίς αμφιβολία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν προτεραιότητα. Στόχος της Ελλάδας δεν είναι μόνο η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Στόχος είναι η επίλυση της διμερούς εκκρεμότητας, δηλαδή ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αν δεν βρεθεί κοινός τόπος στις συζητήσεις, η διέξοδος είναι η υπογραφή συνυποσχετικού για την από κοινού προσφυγή στη Χάγη. Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε τις διερευνητικές ούτε το διεθνές δικαστήριο. Έχει πίστη στην ισχύ των επιχειρημάτων της και παραμένει εγγυητής της διεθνούς νομιμότητας στην περιοχή. Άλλωστε, οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία το επιβεβαιώνουν περίτρανα», επισημαίνει ο κ. Χατζηβασιλείου στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Οι προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το 2021».

Επόμενος στόχος, όπως αναφέρει, είναι «καταστεί η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης και ευημερίας» και πως «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προωθεί τις διακρατικές συνεργασίες προστιθέμενης αξίας, στη βάση της καλής γειτονίας, χωρίς αποκλεισμούς. Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε ενεργά στη σταθεροποίηση του ταραγμένου μεσογειακού και μεσανατολικού χώρου. Στη Μεσόγειο ενώνουμε δυνάμεις απέναντι στους διαχωρισμούς, τους ανταγωνισμούς και τις προκλήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα εργαστούμε για την επανεκκίνηση των συζητήσεων στο Κυπριακό. Επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που δεν θα διχάζει τους κατοίκους του νησιού. Η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία παραμένει η βέλτιστη επιλογή. Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση περί διχοτόμησης και λύσης δυο κρατών».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της ΝΔ, λέει ότι «στόχος της ελληνικής διπλωματίας παραμένει η ευρωατλαντική τους ενσωμάτωση, όμως στη βάση των αυστηρών κριτηρίων που έχουν θέσει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η προστασία του κράτους δικαίου και η καλή γειτονία αποτελούν απαράβατες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, η συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στη Χάγη δείχνει το δρόμο για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στη γειτονιά μας».

Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τον κ. Χατζηβασιλείου, «η ελληνική διπλωματία έχει δύο στόχους: Πρώτον, να εργαστεί για την εξέλιξη της ΕΕ σε γεωστρατηγική δύναμη. Θέλουμε την Ευρώπη να αναλαμβάνει δράση στις κρίσεις που την επηρεάζουν και να εκφράζεται με ενιαία φωνή. Κρίσιμο σημείο θα είναι η σύνοδος κορυφής του Μαρτίου, όταν θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και, δεύτερον, να πρωταγωνιστήσει στο διάλογο για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η Ελλάδα έχει σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού. Ήρθε η ώρα για εξορθολογισμό της κατάστασης. Η Ευρώπη χρειάζεται μια σύγχρονη πολιτική ασύλου, καθώς και μια νέα συμφωνία με την Τουρκία, μακριά από το υφιστάμενο μοντέλο συναλλαγής. Απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Άγκυρα, με συγκεκριμένες διαδικασίες και βήματα».

Κλείνοντας το άρθρο του, ο διεθνολόγος τονίζει πως: «Το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για την πατρίδα μας. Διακόσια χρόνια μετά την ελληνική Επανάσταση, με αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, η Ελλάδα μπορεί να διευθετήσει χρόνιες εκκρεμότητες με τρόπο δίκαιο και να σφυρηλατήσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση