ΕΛΛAΔΑ

Τ. Χατζηβασιλείου, Διεθνολόγος: Ποιος είναι ο Χαλίφα Χαφτάρ που αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση της Λιβύης

Η κατάσταση γίνεται πολύ δυσκολότερη ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών, με ευθύνη αποκλειστικώς της Λιβύης

Τ. Χατζηβασιλείου, Διεθνολόγος: Ποιος είναι ο Χαλίφα Χαφτάρ που αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση της Λιβύης

Για το διπλωματικό επεισόδιο που εξελίχθηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύημιλάει ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διεθνολόγος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERTNEWS και τον Γιώργο Κουβαρά.

Τι σημαίνει αυτό το επεισόδιο για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη; 

«Η Λιβύη σήμερα έκανε ένα μεγάλο διπλωματικό “φάουλ”, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε με την πιο ορθή πράξη. Έστησαν λοιπόν μια διπλωματική παγίδα για να εκβιάσουν χειραψία του Νίκου Δένδια με την κυρία Μπους στην πίστα του αεροδρομίου και ο κ. Δένδιας αντέδρασε πολύ σωστά και αποχώρησε από την Τρίπολη. Τι σημαίνει τώρα όλο αυτό; Πρώτα απ’ όλα, η προσωρινή κυβέρνηση στη Λιβύη είναι ένας αναξιόπιστος συνομιλητής, ο οποίος δεν τηρεί τις συμφωνίες. Το απέδειξε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό. Δεύτερο συμπέρασμα αναζητά η Λιβύη. Έμμεση αναγνώριση των παράνομων αποτελεσμάτων του παράνομου και παράλογου τοκογλυφικού μνημονίου, κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να δώσει καμία ελληνική κυβέρνηση. Συμπέρασμα; Η κατάσταση γίνεται πολύ δυσκολότερη ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών, με ευθύνη αποκλειστικώς της Λιβύης», απάντησε ο κ. Χατζηβασιλείου.

 

Γιατί είχε τόση σημασία τώρα ένα ταξίδι στη Λιβύη; Γιατί δηλαδή πήγε ο κ. Δένδιας τη στιγμή που ίσως μπορούσε να προβλεφθεί ότι θα υπάρξει μια τέτοια αντίδραση;

«Ο κ. Δένδιας μετέβη στην Τρίπολη για να συναντήσει τον πρόεδρο. Ήταν κάτι που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Από την άλλη, σήμερα η χώρα μας παρέδωσε «δώρο» εμβόλια στο λιβυκό λαό και συμμετείχε ο κ. Δένδιας σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην οποία τιμήθηκε η Ελλάδα για τη συμβολή της στην ανοικοδόμηση του λιμανιού στη Βεγγάζη. Άρα λοιπόν, η Ελλάδα είναι παρούσα στη Λιβύη με τον δέοντα τρόπο, τον εποικοδομητικό και πολύ σωστά διατηρούμε τις επαφές μας ανοιχτές. Όμως, η προσωρινή κυβέρνηση στην Τρίπολη υπέγραψε προ εβδομάδων, μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ως αποτέλεσμα του άλλου παράνομου τοκογλυφικού μνημονίου», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Εξήγησε στην συνέχεια ότι «Στην ουσία λοιπόν η Τρίπολη τι έκανε; Γυρίζει την πλάτη στον φυσικό της εταίρο. Και εδώ, υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα. Η προσωρινή κυβέρνηση έχει μία εντολή: να οδηγήσει τη Λιβύη σε δημοκρατικές εκλογές».

Τι έχει αλλάξει από τον Απρίλιο του 2021, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Τρίπολη, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά και μίλησε κατά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου;

«Το πρόβλημα είναι λοιπόν ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως σας είπα, υπέγραψε νέα συμφωνία με την Τουρκία για υδρογονάνθρακες», υπογράμμισε ο διεθνολόγος.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε τη σωστή και ιστορική απόφαση να ξεκινήσουμε έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, (βλέπε Πελοπόννησο και Κρήτη), αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η απόφαση έχει θορυβήσει και την Άγκυρα και την Τρίπολη. Γιατί; Διότι είναι μία απόφαση απολύτως νόμιμη. Κι ακόμη επειδή η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι μία μαριονέτα της Άγκυρας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να έχει μια άσχημη εικόνα για την εποικοδομητική παρουσία της Ελλάδας στη Λιβύη».

Η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ και παρουσιαστή δελτίων ειδήσεων, κ. Απόστολο Μαγγηριάδη, ο οποίος ερωτηθείς ποια είναι ακριβώς η πολιτική κατάσταση σήμερα στη Λιβύη, για να γίνει απόλυτα κατανοητό αυτό που συμβαίνει, απάντησε: «Πιο πολύ θυμίζει την ταινία Μάτριξ για τους σινεφίλ, παρά μία κανονική χώρα. Η Λιβύη, ούτως ή άλλως από την εποχή της εμφύλιας διαμάχης, από την ώρα που έπεσε το καθεστώς Καντάφι, έχουν υπάρξει εμφύλιες διαμάχες και διαδοχικές κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη δυτική πλευρά της χώρας, με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου και τον Πρωθυπουργό. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, υπάρχει και η ανατολική πλευρά με το κοινοβούλιο και τον στρατάρχη Χαφτάρ, με τον οποίο η Ελλάδα έχει σχέσεις. Μάλιστα, ο Χαφτάρ έχει μιλήσει αρνητικά και για το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να δει εκλογές στο μέλλον».

Τα ξένα στρατεύματα και οι εκλογές

«Τον Δεκέμβριο του 2021, όταν έγιναν οι εκλογές στη Λιβύη, έπρεπε να αποχωρήσουν και όλα τα ξένα στρατεύματα, γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε. Αντιθέτως, στρατεύματα έχουν παραμείνει στη χώρα. Η Ευρώπη ενδιαφέρεται για τη Λιβύη διότι δεν θέλει να αποτελεί τον κόμβο, μέσα από τον οποίο θα έρχονται μετανάστες. Οι Αμερικανοί δεν ασχολούνται με την περιοχή και υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο χώρες που παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη Λιβύη, η Τουρκία και η Ρωσία», σημείωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Ο κ. Χαφτάρ φαίνεται να είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Ποιος ο ρόλος του τώρα στη Λιβύη;

«Πρώτα απ’ όλα οι δυνάμεις του κ. Χαφτάρ ελέγχουν τη μισή χώρα. Και μην ξεχνάτε ότι στην πλευρά της Βεγγάζης εδρεύει το λιβυκό Κοινοβούλιο, που είναι το μόνο νόμιμο και αναγνωρισμένο σώμα αιρετών στη Λιβύη. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα πίεσε σήμερα την Τρίπολη. Η απόφασή μας, όπως σας είπα και νωρίτερα, να ξεκινήσουμε έρευνες τι κάνει; Στέλνει μήνυμα στη Λιβύη ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να συνομιλήσει με εμάς», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Τέλος, αναφορικά με την Τουρκία, ο διεθνολόγος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν θα ήθελε να δει Αθήνα και Τρίπολη σε κοινό τραπέζι συζήτησης, μελλοντικά.

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση