ΕΛΛAΔΑ
Συγκλόνισε ο πατέρας του Άλκη μιλώντας για τη δολοφονία του υιού του
Αναφορά και στις γυναικοκτονίες
Συγκλονιστική ήταν η ομιλία που απηύθυνε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, Αριστείδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την προαναγγελία του τουρνουά 3Χ3 που διοργανώνουν ΕΑΥΘ και ΑΕΑΕ στη μνήμη του αδικοχαμένου νέου. Ο Αριστείδης Καμπανός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις γυναικοκτονίες, που δε σταματούν να συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.
Ο κ. Καμπανός, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους φορείς και τους αθλητές που συνέβαλλαν ή θα συμμετάσχουν στο προσεχές τουρνουά, σημείωσε ότι ο Άλκης έπεσε θύμα τυφλής βίας, αναρωτώμενος ρητορικά «πώς είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι να κρύβουν μέσα τους τόσο πολύ μίσος για έναν συνάνθρωπό τους που έχει μία διαφορετική, αθλητική άποψη;».
Ο πατέρας του Άλκη, ωστόσο, μέσα στον θρήνο του, δεν περιορίστηκε μόνο στη δολοφονία του γιού του και το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Όπως είπε, «είναι αναμφίβολο ότι η οπαδική, μαζί με την ενδοοικογενειακή, είναι μορφές βίας που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό την ελληνική κοινωνία και ουσιαστικά έχουν πάρει μορφή μάστιγας».
Υπογράμμισε επιπλέον ότι ο αθλητισμός γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και πρέσβευε το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, αντιπαραβάλλοντας ότι «στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η συγκεκριμένη εικόνα έχει μεταβληθεί. Η αθλητική ομάδα έχει πάρει πλέον τη μορφή μίας καινούργιας θρησκείας και οποιοσδήποτε έχει διαφορετική άποψη στο θέμα του οπαδισμού, θέλουν να τον σκοτώσουν. Για μένα δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια», όπως είπε.
«Φταίμε όλοι οι πολίτες», τόνισε ωστόσο, μιλώντας για τη συγκεκριμένη κατάσταση. «Νομίζω ότι κάπου η ηθική πυξίδα μας έχει χαλάσει, έχουμε πάρει λάθος δρόμο, λάθος προσανατολισμό», όπως είπε συγκινημένος, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Ελλάδα, «έχουμε ανθρώπους μορφωμένους, αλλά στην Παιδεία, παίρνουμε κάτω από τη βάση».
«Θέλω να κάνετε ησυχία γιατί η ελληνική οικογένεια κοιμάται»
Επιπλέον, ο κ. Καμπανός, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των γονιών σε ό,τι αφορά τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, λέγοντας ότι «επαφίενται μόνο στο σχολείο για να μορφώσει και να εκπαιδεύσει, αλλά οι ίδιοι δε συμμετέχουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, ή τη σμίλευση της προσωπικότητάς του», σημειώνοντας ότι η ελληνική οικογένεια ψυχορραγεί.
«Θέλω να κάνετε ησυχία γιατί η ελληνική οικογένεια κοιμάται και τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα τους», είπε ακόμη, συσχετίζοντας το παραπάνω με τη δολοφονία του Άλκη.
Όπως τόνισε, «τα 12 άτομα που συμμετείχαν στη δολοφονία του Άλκη, σίγουρα παλαιότερα θα είχαν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά», για να αναρωτηθεί έπειτα «πού ήταν τότε οι γονείς τους, να τα αγκαλιάσουν, να τα συμβουλέψουν, να τα βάλουν στον ίσιο δρόμο;». Αναφερόμενος επιπλέον στο παραπάνω, είπε πως «τώρα, για να δείξουν την αγάπη τους στα ΜΜΕ, αρχίζουν και ψελλίζουν είτε κάποια συγγνώμη, είτε ότι τα παιδιά τους ήταν αθώα».
Φτιάξαμε μία Ελλάδα και της σβήσαμε τα φώτα του πολιτισμού-Γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τους συντρόφους τους
Ο κ. Καμπανός εξήρε επιπλέον το έργο της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ευχαριστώντας τους που «έπιασαν τα δώδεκα άτομα και τα οδήγησαν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».
Είπε ακόμη ότι «καταφέραμε να φτιάξουμε μία Ελλάδα και να της σβήσουμε τα φώτα του πολιτισμού. Και όχι μόνο να τα σβήσουμε, αλλά να σπάσουμε και τις λάμπες. Δεν είναι ο Άλκης το μοναδικό θύμα στην κοινωνία τελευταία. Είναι και πολλές άλλες γυναίκες και κάθε ανυποψίαστη πολίτης που τα τελευταία χρόνια έχασε τη ζωή της από τον άντρα σύντροφό της. Χάνει την έννοια η λέξη σύντροφος. Δεν μπορώ να εκφραστώ για ανθρώπους που σκοτώνουν τον συνάνθρωπό τους…».
Όπως είπε ο ίδιος, «την ατομική συνείδηση θα την αποκτήσουμε μόνο όταν καταλάβουμε ότι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, ο κακός μας εαυτός. Άνθρωποι που κυριαρχούνται από τα πάθη είναι δούλοι και δεν είναι ελεύθεροι άνθρωποι. Εχθρός της κοινωνίας μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι, η κακή κοινωνία.
Οι κακοί άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτήν την κοινωνία. Αν αποκτήσουμε σωστές βάσεις και σωστή κοινωνία, θα δείτε ότι τα περισσότερα προβλήματα θα λυθούν. Έλληνες, ξυπνήστε. Μην ονειρεύεστε. Και οραματιστείτε μία νέα Ελλάδα στις βάσεις των ηθικών αξιών που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας. Να φτιάξουμε όλοι, βάζω και τον εαυτό μου σε αυτό, νέα φώτα πολιτισμού, ώστε να μην έχουμε ανάγκη τα φώτα των προγόνων μας. Να είμαστε αυτόφωτοι κι όχι ετερόφωτοι».