ΕΛΛAΔΑ

Στυλιανίδης στη Βουλή: «Αδύναμος κρίκος» η Αττική Οδός

«Ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί να βγάζει φωτογραφίες για τα social media, προτιμώ να κάνω τη δουλειά μου» είπε σε προσωπικό τόνο ο υπουργός

Στυλιανίδης στη Βουλή: «Αδύναμος κρίκος» η Αττική Οδός
Για τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με την κακοκαιρία και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν και δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα» είπε. Και συνέχισε: «Από την πρώτη στιγμή απευθύναμε μια ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι έγινε τι δεν έγινε και γιατί. Δεν είμαι ενώπιόν σας για να υπερασπιστώ των εαυτό μου, αλλά για να τονίσω την σημασία του έργου και την αποστολή αυτού του υπουργείου. Το έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ ανα πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο».
 
Και συνέχισε: «Ξέρω τι σημαίνει κρίσεις, διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ανέλαβα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μου εμπειρία για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μηχανισμός πολιτικής προστασίας αλλά και για να συμβάλλω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να μπορέσουμε να υπερβούμε χρόνια προβλήματα. Τα άκουγα και τώρα που τα βιώνω αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα είναι. Πρόληψη, προετοιμασία και ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο. Χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση. Χρειαζόμαστε σύγχρονα ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε και τα είχαν οι μετωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέρουμε τον όγκο του χιονιού. τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέω για υπεκφυγή και δικαιολογία. Όλα αυτά λείπουν, κύριοι βουλευτές, και λείπουν σε πολλές χώρες γιατί η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους. Τη Δευτέρα αυτές τις ελλείψεις τις ζήσαμε. Προσωπικά το βίωσα και σε άλλες κακοκαιρίες. Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τον Κηφισό οι ειρωνείες ήταν πολλές».
 
«Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων που δεν υπάρχει στην χώρα. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που δεν δίνει ο ένας στον άλλον. δεν είναι δυνατόν η πολιτική προστασία να μην έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Πρέπει να υπάρχει μια αίθουσα πολέμου με ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αυτό είναι έργο χρόνων. Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.
 
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης περιέγραψε τα όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας: «Τα παιδιά της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού επιβεβαίωσαν αυτό που ξέρω εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις γιατί έχει ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι ήρωες γιατί απεγκλώβισαν 3.500 πολίτες. Δεν είχαμε νεκρούς γιατί ήταν σωστή η επιχείρηση εκείνη την στιγμή. Εκείνοι ήταν οι ήρωες της βραδιάς».

Είπε ακόμα ότι υπήρχε σχέδιο αλλά δεν υλοποιήθηκε, γιατί υπήρχε έλλειψη συντονισμού. «Η ασάφεια και η έλλειψη συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχω διάθεση να συγκρουστώ με ιδιωτική εταιρεία αλλά ο πιο αδύναμος κρίκος ήταν η Αττική Οδός. Ειδικά οι Αττικές Διαδρομές διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και διέθετε παραπάνω οχήματα. Αντίθετα η Νέα Οδός ανταπεξήλθε».

Και κατέληξε: «Κάποιος ψάχνει τον Στυλιανίδη. Πού ήταν ο Στυλιανίδης έλεγαν εκείνο το βράδυ. Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται ούτε με γιουρούσια και ο αυτοσχεδιασμός πάντα αποτυγχάνει. Ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί να βγάζει φωτογραφίες για τα social media. Προτιμώ να κάνω τη δουλειά μου. Αποδέχθηκα να κάνω αυτό το δύσκολο έργο και το αποδέχθηκα γνωρίζοντας τις παθογένειες του συστήματος και δικές μου αδυναμίες μην γνωρίζοντας τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό. δεν έψαχνα δουλειά αλλά έκρινα ότι αυτό μου όριζε το εθνικό καθήκον. Μεγάλωσα στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Όταν με κάλεσε ο πρωθυπουργός δεν μπορούσα να πω όχι. Δεν ήρθα εδώ με στόχο να εξαργυρώσω οτιδήποτε ούτε ήρθα στην Ελλάα ως Μεσσίας. ήρθα ως καλοπροαίρετος φιλοτιμος. Εχω ζήσει στην Ελλάδα και ήρα εδώ με την τεχνογνωσία που είχα ως Ευρωπαίος επίτροπος. Αντιλαμβανομαι την παρουσία μου ως προσφορά. Τώρα, αύριο και στο τέλος αυτής της διαδρομής. Η πρόκληση μπροστά μας είναι το Αιγίς. Μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να στήσουμε μια αξιόπιστη πολιτική προστασία. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα άνοιξα τον εθνικό διάλογο. Πολιτική προστασία σημαίνει κατεπείγον».

Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση