ΕΛΛAΔΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τις παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης

Διάταξη με την οποία εισάγεται περιορισμός στις σελίδες των ένδικων βοηθημάτων και μέσων ενώπιον του ΣτΕ.

No profile pic

Η διάταξη με την οποία εισάγεται περιορισμός στις σελίδες των ένδικων βοηθημάτων και μέσων ενώπιον του ΣτΕ και η πολύμηνη αναστολή των δικαστηρίων εξακολουθούν να απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής. Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκεται και η διάταξη με την οποία η κυριότητα των καταστημάτων κράτησης περνάει από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, αναφερόμενος στο άρθρο με το οποίο εισάγονται περιορισμοί στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ, είπε ότι πρόκειται για μία παρέμβαση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και δεν περιορίζει κανένα δικαίωμα για δίκαιη κρίση. Σημείωσε, δε, ότι δεν υπάρχει απαράδεκτο για δικόγραφα που δεν ακολουθούν τα προβλεπόμενα στη διάταξη αλλά προβλέπεται μία χρηματική κύρωση για να αποτραπεί η κατάχρηση. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παλαιομοδίτικη ρητορική και σκοπιμότητα συντεχνιακής λογικής. Ο κ. Πάτσης αναφέρθηκε ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι στο παρελθόν στοχοποίησε δικαστικούς λειτουργούς. "Το κύρος και η αξιοπρέπεια των δικηγόρων δεν εξαρτάται από τον αριθμό σελίδων των δικογράφων αλλά από τις αδυναμίες του συστήματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας δεν αντιμετωπίσατε κανένα σοβαρό ζήτημα για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και την αναβάθμιση του θεσμού", τόνισε και πρόσθεσε: "Σήμερα, μετά από χρόνια παθογένειας του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, επιχειρείται ένα ισχυρό σύστημα Δικαιοσύνης, αντίστοιχο των ευρωπαϊκών, μία πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που ο πολίτης θα την εμπιστεύεται".

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσιος Καλαματιανός, ζήτησε την απόσυρση της διάταξης με την οποία τίθενται περιορισμοί στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ. "Συνεχίζετε την απαξίωση των δικηγόρων. Είστε η μόνη κυβέρνηση που δεν έχει στηρίξει τους δικηγόρους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό του επιδόματος των 400 ευρώ", επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπογράμμισε, αυτή η απαξίωση του δικηγορικού Σώματος αποτυπώνεται και στη συγκεκριμένη διάταξη γιατί τα επιχειρήματα των διαδίκων δεν μπορεί να εξαρτώνται από τον αριθμό των σελίδων, από τη στιγμή, μάλιστα, που έχουν τεθεί περιορισμοί και στη διάρκεια των αγορεύσεων ενώπιον του ΣτΕ. Ο κ. Καλαματιανός ζήτησε και την απόσυρση της διάταξης με την οποία μεταβιβάζονται κατά νομή και κατοχή στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής τα σωφρονιστικά καταστήματα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αφαίρεσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης την Αντεγκληματική Πολιτική και τη μετέφερε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επιφύλαξη επί της αρχής του νομοσχεδίου.

"Αστείο κόφτη στις σελίδες των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ" χαρακτήρισε το μέτρο η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο τρόπος που νομοθετεί είναι όχι μόνο πρόχειρος αλλά μονόπλευρος και άρα επικίνδυνος. Είπε, επίσης, ότι η διάταξη θίγει ευθέως το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και εξέφρασε φόβους ότι θα λειτουργήσει, ως κερκόποτρα για τη γενικευμένη εφαρμογή της και στα άλλα δικαστήρια. "Η επιλογή σας να κάνετε μονομερή διαβούλευση, χωρίς να ακούσετε τους δικηγόρους, δείχνει μία συνδικαλιστικού τύπου προσέγγιση σε μείζονα ζητήματα της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Θα έπρεπε να ήσασταν υπόδειγμα νομοθέτησης", ανέφερε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ζήτησε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Και η κ. Γιαννακοπούλου μίλησε για τη "δεινή κατάσταση", στην οποία έχει περιέλθει το δικηγορικό Σώμα με την πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων. Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά θα καταψηφίσει διατάξεις που έχει επισημάνει ότι είναι εξόχως προβληματικές.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διότι, όπως σημείωσε η ειδική αγορήτρια, Μαρία Κομνηνάκα, είναι ακόμη ένα αντιδραστικό βήμα που, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής, θωρακίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, είναι ένας μηχανισμός που ήρθε για να αξιοποιηθεί σε βάρος του εργατικού κινήματος. Για την πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων τόνισε ότι πλήττονται οι δικηγόροι, "με το επίδομα πτωχοκομείου", οι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης και ο λαός, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί τα αιτήματα των εργαζομένων για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού. Μόνη εξαίρεση στην αναστολή ήταν η εκδίκαση των αγωγών κατά των απεργιών των εργαζομένων". Όσον αφορά στον περιορισμό των σελίδων των δικογράφων στο ΣτΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε πως είναι διάταξη "λαγός" για τη γενίκευση αυτού του "αντιδραστικού" μέτρου και σε άλλες δικαστικές λειτουργίες, στο όνομα της επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.

"Δηλαδή, αν μας πει καμία μέρα η ΕΕ να πάμε να πνιγούμε, θα πάμε; Είμαστε το καλύτερο παιδί της ΕΕ. Να εναρμονιστούμε με τους Ευρωπαίους και να αποσυντονιστούμε στο εσωτερικό. Αυτό μας ζητούν συνέχεια οι Ευρωπαίοι εταίροι", παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, αναφερόμενος στις διατάξεις για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ο κ. Χήτας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα το 2019 "πήρε το αργυρό μετάλλιο" στην κατάταξη στον δείκτη της εγκληματικότητας, αναβάθμιση που ο βουλευτής συνέδεσε με το μεταναστευτικό ζήτημα και το διασυνοριακό έγκλημα. Επίσης, επέκρινε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει κράτος δικαίου, με τη δικαιοσύνη σε αδράνεια και κλειστή", την ίδια ώρα "που τα μπουλούκια γυρνάνε στους δρόμους". Για το μέτρο περιορισμού στις σελίδες στα δικόγραφα του ΣτΕ, ο κ. Χήτας κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ζήτησε πλαίσιο άμεσης επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης με τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών κανόνων και μαζικά τεστ. Αναφορικά με τον περιορισμό στις σελίδες των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει σήμερα τη διάταξη και να τη συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προειδοποιώντας πως εά επιμείνει να θεσμοθετήσει τον "κόφτη", τότε θα καταστήσει ταξικό το δικαίωμα της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, που έρχεται, μάλιστα, σε συνέχεια και του περιορισμού των αγορεύσεων ενώπιον του ΣτΕ. Κάθετη αντίθεση δήλωσε και με τη διάταξη που δίνει την κυριότητα των καταστημάτων κράτησης στην "κ. Νικολάου των απευθείας αναθέσεων", ενώ επανέλαβε την αντίθεση του ΜέΡΑ25 με τη μεταφορά της Αντεγκληματικής Πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση