ΕΛΛAΔΑ

Στάχτη και καταστροφή αφήνουν πίσω τους οι φλόγες στο Σχινό Κορινθίας

Οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή έχει προκαλέσει η φωτιά που κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη - Ασταμάτητη η μάχη με τις φλόγες από τους πυροσβέστες

No profile pic

Μεγάλη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή έχει προκαλέσει η φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη. Πάνω από 55.000 στρέμματα έγιναν στάχτη ενώ πολλές κατοικίες έχουν εκτεταμένες ζημιές. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει και συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις διάσπαρτες εστίες, καθώς όπως ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης «υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της».  Πάντως, η εκτίμηση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ότι το πιθανότερο μέχρι την Κυριακή θα έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας. 

«Ξέρουμε ότι ήταν καύση ξυλείας αλλά επειδή είμαστε ακόμη στη μάχη οι έρευνες συνεχίζονται. Κάποιοι είπαν για μαρτυρίες και πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο. Αλλιώς μιλάμε για απλές ενδείξεις και όχι αποδέιξεις», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Κολοκούρη υπάρχουν σε κάποια σημεία ζημιές και καταστροφές σπιτιών. «Έγινε ένας μεγάλος, άνισος αγώνας από τους πυροσβέστες. Το πιο μεγάλο γεγονός είναι ότι δεν κινδύνευσε η ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε μιλώντας στο Open.  

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου», συμπλήρωσε. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών και μάλιστα «σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Η πύρινη λαίλαπα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και σε σπίτια

Η καταστροφή είναι τεράστια στα Γεράνεια Όρη, καθώς τα σημεία όπου έγιναν στάχτη δεν είχαν καεί στο πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με το OPEN, μεγάλες είναι οι καταστροφές και σε οικίες, πολλές από τις οποίες ήταν μόνιμες και ανήκαν σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. 

Η πύρινη λαίλαπα πέρασε και από το χωριό Μαυρολίμνη, δίπλα στο Αλεποχώρι, καταστρέφοντας σπίτια. «Μια ζωή, 35 χρόνια παλεύαμε να φτιάξουμε αυτό το σπιτάκι, πριν 20 μέρες κάναμε ανακαίνιση, πάει και αυτή... Από εδώ και πέρα θα φυτοζωούμε», λέει κάτοικος του χωριού που κάηκε το σπίτι του, στο OPEN. «Ξεκινάμε από την αρχή και τι θα γίνει δεν ξέρω», λέει η κυρία Μαρία. 

 

Την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς συνδράμουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού. Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν με 278 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και 89 πυροσβεστικά οχήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν στρατός, εθελοντές αλλά και οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Λέκκας: «Κλιματική κρίση»

«Σε κάθε μεγάλη δασική πυρκαγιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλήθος προβλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο περιβάλλον θα έχουμε προβλήματα με διάβρωση εδαφών, με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, με ροές εδαφών, πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία θα τροφοδοτήσουν μαζί με την καύσιμη ύλη το θαλάσσιο περιβάλλον. Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα προσεκτικά με χειρουργική ακρίβεια για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και να ανακάμψει το σύστημα», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας. 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «είχαμε να κάνουμε με μία πολύ δύσκολη κατάσταση» με την φωτιά που κατέκαψε τα Γεράνεια «και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα». «Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια ιδιόμορφη περιοχή. 'Εχουμε να κάνουμε με μία απόδειξη της κλιματικής κρίσης τα γεωδυναμικά φαινόμενα έρχονται και συνδυάζονται με τις δασικές πυρκαγιές που εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα. Πιστεύω πως κάηκαν 50.000 στρέμματα H περιοχή έχει έντονο ανάγλυφο, έντονη σεισμικότητα, πάρα πολλά ρήγματα, διαβρώσιμα εδάφη, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.  Είναι η τρίτη φορά μετά την Κεφαλονιά και την Καρδίτσα που συνδυάζονται τα γεωδυναμικά με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο κ. Λέκκας. 

 

Δείτε επίσης:

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Μάχη με τον χρόνο για να περιοριστεί η καταστροφή 

Πηγή:ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση