ΕΛΛAΔΑ

Σφίγγει τον κλοιό η Όμικρον: Ξεκινούν τα νέα μέτρα- Για ποιους έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός

Η σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, που έφερε παγκοσμίως ρεκόρ κρουσμάτων, οδήγησε κυβέρνηση και ειδικούς να φέρουν πιο μπροστά τα νέα μέτρα

No profile pic

Στη χώρα μας κατεγράφη για δεύτερη ημέρα νέο μαύρο ρεκόρ με 28.828 νέα κρούσματα, 72 θανάτους και 620 διασωληνωμένους.

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, περίπου το 60-70% των κρουσμάτων προέρχονται από την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μεταδίδεται αστραπιαία.

Εξάλλου, ο ΠΟΥ εκφράζει έντονη ανησυχία για την συνύπαρξη των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον, διατυπώνοντας φόβους για επερχόμενο «τσουνάμι κρουσμάτων» και ζητώντας παράλληλα δίκαιη κατανομή των εμβολίων.

Τα δεδομένα αυτά, συνεκτίμησαν κυβέρνηση και ειδικοί με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην εσπευσμένη εφαρμογή των μέτρων από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 30 Δεκεμβρίου και όχι από τις 3 Ιανουαρίου όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, εστίαση και διασκέδαση να κλείνουν στις 12, χωρίς μουσική. Η μόνη εξαίρεση -αλλά και πάλι χωρίς μουσική - προβλέπεται για την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οπότε το ωράριο θα επιμηκυνθεί ως τις 2 τα χαράματα, με όλους όμως τους περιορισμούς που έχουν αναφερθεί.

«Τα μέτρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης»
Τα μέτρα ισχύουν μεν από αύριο το πρωί ως τις 16 Ιανουαρίου, αλλά ουσιαστικά «δεν έχουν ημερομηνία λήξης» όπως λένε ειδικοί της επιτροπής στο iefimerida.gr. Κάτι που σημαίνει ότι θα συνεκτιμάται η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους αλλά και η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον η οποία προς το παρόν παραμένει αχαρτογράφητη. Κάποια πρώτα στοιχεία έδωσε απόψε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε σχέση με όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι νωρίς για αισιόδοξες προβλέψεις.

Ετσι, αναπροσαρμόζοντας τις τακτικές κυβέρνηση και ειδικοί θα κινούνται εφεξής. Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, εφόσον υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω αυστηροποίηση, θα μπουν στο τραπέζι και τα πρωτόκολλα στα σχολεία, νέοι περιορισμοί στα ωράρια και στη λειτουργία καταστημάτων κλπ.

Το δεύτερο όπλο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ουσιαστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, στο τραπέζει έχει πέσει η σκέψη να καταστεί -εμμέσως - υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 ετών, κατά τα πρότυπα του μέτρου για τους άνω των 60. Στο σκεπτικό των ιθυνόντων είναι η απόφαση για εκείνη την ηλικιακή ομάδα, επέφερε αύξηση κατά περίπου 140.000 στους εμβολιασμούς, ως εκ τούτου, αναμένουν η αντίστοιχη αύξηση και στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες από 50 έως 60. Υπάρχουν αι σκέψεις για υποχρεωτικότητα από τους 40 και άνω, αν και δεν είναι οι επικρατέστερες σήμερα.


Ο Θ. Πλεύρης τόνισε: «Η κυβέρνηση προφανώς και το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης.

Οπως είπε ο κ. Πλεύρης «έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα». Πρόσθεσε ακόμη ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων που δεν έκαναν την τρίτη δόση, «δείχνουν τον δρόμο να υπάρξουν αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που να μας προστατεύει από τον κορωνοϊό».

Ο υπουργός προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά.

Δείτε επίσης

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Τέλος η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση