Πρώτη δίκη των «8» – Συναγερμός για να μην περάσουν και άλλοι στην Ελλάδα

Η σημερινή δίκη εκτιμάται ότι είναι ένα απλό επεισόδιο στο πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας-Τουρκίας

Ενώπιον του δικαστή του μονομελούς πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης θα βρεθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Οι πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, που τους βαρύνουν είναι της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο. 

Η σημερινή δίκη εκτιμάται ότι είναι ένα απλό επεισόδιο στο πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς η απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου δεν θα είναι καταλυτική για την τύχη των «8», μιας και έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για την παροχή πολιτικού ασύλου. 

Εάν καταδικαστούν για παράνομη είσοδο στη χώρα θα τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης, ενώ μία αθωωτική απόφαση αύριο δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την αποφυλάκισή τους, καθώς οι αστυνομικές αρχές έχουν τη δυνατότητα βάσει νόμου να διατάξουν τη διοικητική τους κράτηση έως ότου η υπηρεσία ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Κατέθεσαν επισήμως το αίτημα ασύλου οι Τούρκοι στρατιωτικοί

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δρομολογηθούν ουσιαστικά οι διαδικασίες για την αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου που ζήτησαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί. 

Οι «8» κατέθεσαν και επίσημα την Τρίτη στο περιφερειακό γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου στον Εβρο τα αιτήματά τους, έδωσαν δακτυλικά αποτυπώματα, δήλωσαν την οικογενειακή τους κατάσταση και το επίπεδο σπουδών τους και ορίστηκαν οι συναντήσεις για τις συνεντεύξεις τους με τους χειριστές των αιτημάτων. 

Οι συνεντεύξεις ξεκινούν την Τετάρτη 27 Ιουλίου και κάθε ημέρα δύο στρατιωτικοί θα συνομιλούν με χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου.

Επικοινωνούν καθημερινά με τις οικογένειές τους

Οι «8» από την Αλεξανδρούπολη μεταφέρθηκαν σε άλλη περιοχή προκειμένου να κρατηθούν. Επικοινωνούν τηλεφωνικά καθημερινά με τις οικογένειές τους, τις οποίες προσπαθούν να καθησυχάσουν, διαβεβαιώνοντάς τες ότι είναι ασφαλείς, ότι όλα θα πάνε καλά. 

Ενόχληση από τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη

Δυο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς και το πολιτικό προσωπικό της χώρας συνεχίζει να εκφράζει τη δυσφορία του για τα όσα υποστήριξε ο Τούρκος διπλωμάτης και για τα οποία στη συνέχεια υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί. 

Διπλή προειδοποίηση στην Άγκυρα για τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο από τη χώρα μας, αλλά και για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον realfm. 

Απαντώντας σε ερώτημα για την έκδοση των «8» στη γειτονική χώρα και για το εάν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά όπλα που έχει προκειμένου να προστατεύσει ενδεχομένως από κίνδυνο τη ζωής τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτεικών είπε ότι «φυσικά» και θα το πράξει εξηγώντας ότι «αυτό δεν είναι μέριμνα μόνο της εκτελεστικής εξουσίας, της εκλεγμένης κυβέρνησης, είναι μέριμνα και καθήκον και της δικαστικής εξουσίας». 

Ενώ πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδηση των δικαστών» ενώ σημείωσε ότι το ίδιο θα κάνει και «ο υπουργός δικαιοσύνης, πάνω από όλα και ειδικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος».

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και έγκριτος συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος σημείωσε ότι «με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε σε τρίτη χώρα πρόσωπα, τα οποία έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εάν τα πρόσωπα αυτά κινδυνεύουν, είτε να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη εξευτελιστική μεταχείριση, είτε να υποστούν την ποινή του θανάτου», δήλωσε ο Κώστας Χρυσόγονος.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές είναι σε συναγερμό προκειμένου να μην περάσουν και άλλοι στην χώρα.

Χθες, οι πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι Τούρκοι καταδρομείς, επιχείρησαν να περάσουν από τα παράλια σε ελληνικό νησί δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημες ή ανεπίσημες πηγές. 

Ωστόσο επιβεβαιώθηκαν οι εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιησαν οι τουρκικές αρχές στα παράλια και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τουρκικές πηγές, από αέρος μετείχαν και μαχητικά F-16. 

Και αυτό γιατί ήθελαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να καταφύγουν σε ελληνικό νησί οι καταδρομείς, οι οποίοι το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρε στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα από τους καταδρομείς αυτούς προσήχθησαν.

Το απόγευμα της Τετάρτης, με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία, έγινε σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και των αναπληρωτών υπουργών Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και Ναυτιλίας - Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Τρίτσα για να εκτιμηθεί η γενικότερη κατάσταση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ