ΕΛΛAΔΑ

Παρατείνεται μέχρι τον Ιούλιο του '24 η καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο

«Το καθεστώς προστασίας αποδίδει καρπούς» ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς

No profile pic

Παράταση στο καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας της Γυάρου έως τον Ιούλιο του 2024 και καθολική απαγόρευση της αλιείας στις προστατευόμενες ζώνες ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.

Όπως δήλωσε ο κ. Αμυράς μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης «το μοντέλο της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου, αποδεικνύει ότι το καθεστώς προστασίας αποδίδει καρπούς. Η αύξηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην περιοχή είναι ενθαρρυντική. Δίνουμε νέα παράταση στο καθεστώς προστασίας και απαγορεύουμε καθολικά την αλιεία στη Γυάρο, μετά την καταγραφή έντονων αλιευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Για κάθε είδος της βιοποικιλότητας που προστατεύουμε, για κάθε οικοσύστημα που εξυγιαίνουμε, επιτυγχάνουμε μια σημαντική νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι η θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα τριών ναυτικών μιλίων γύρω από τη Γυάρο, έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη από το 2019, ενώ παράλληλα γίνεται συστηματική μελέτη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Life».

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η οποία, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, κατέγραψε μείωση στα περιστατικά παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας κατά 55% και επαγγελματικής αλιείας κατά 85% την τελευταία πενταετία.

Από το 2018 έως το 2021 καταγράφηκαν 83 είδη ψαριών έναντι 61 σε γειτονικές περιοχές, ενώ τα 24 από τα 36 είδη ήταν μεγαλύτερου μεγέθους, σύμφωνα με τη μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Έως φέτος τον Μάιο απαιτούνταν η χορήγηση άδειας αλιείας από το Λιμεναρχείο Σύρου, ενώ το τελευταίο τρίμηνο δεν υπήρχε καμία απαγόρευση και παρατηρήθηκαν φαινόμενα υπεραλίευσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην καθολική απαγόρευση της αλιείας, ενώ αναμένει τα επιστημονικά στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ και τη WWF για την κατάσταση της ιχθυοπανίδας κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Το πρόγραμμα «Life» συνεχίζεται κανονικά, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Γυάρου και της θαλάσσιας περιοχής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση