ΕΛΛAΔΑ

«Να μειωθεί ο χρόνος υπηρέτησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη θέση τοποθέτησης»

Οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να εξετάσει και να μειώσει το χρόνο υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιοριζόμενων στη θέση τοποθέτησής τους, από δύο σχολικά έτη σε ένα σχολικό έτος.

«Να μειωθεί ο χρόνος υπηρέτησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη θέση τοποθέτησης»

Τη μείωση, κατά ένα έτος, του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών στη θέση τοποθέτησής τους, ζητούν με κοινοβουλευτική παρέμβαση 49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, του Τομεάρχη Παιδείας του κόμματος Νίκου Φίλη και των συναδέλφων βουλευτών Μερόπης Τζούφη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της ΝΔ με βάση τον κανόνα "1 προς 1" και τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς εκπαιδευτικών, όχι μόνο δρομολόγησε με καθυστερήσεις και προβλήματα τον διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών, αλλά οι διορισμοί αυτοί κάλυψαν ένα μόνο μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν τον σταδιακό διορισμό τουλάχιστον 20.000 εκπαιδευτικών, αφού φέτος η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσλάβει 43.000 αναπληρωτές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι αν ίσχυε ο κανόνας της Ν.Δ. "5 αποχωρούν 1 προσλαμβάνεται", οι διορισμοί θα δεν θα ξεπερνούσαν τις 3.000. Αυτό είναι δυστυχώς το εκπαιδευτικό τοπίο, με τη δημόσια εκπαίδευση να στηρίζεται σε έναν απαράδεκτα μεγάλο αριθμό αναπληρωτών έναντι του μόνιμου προσωπικού. Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας έχει διαθέσιμα οργανικά κενά για όλες τις ειδικότητες.

Το ζήτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι ότι, σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 93395/Ε1 προκήρυξη (ΑΣΕΠ 41/29.7.2021), οι νεοδιοριζόμενοι υποχρεούνται να παραμείνουν στη θέση τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο σχολικών ετών. 

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στη θέση τοποθέτησης από δύο σχολικά έτη σε ένα σχολικό έτος είναι κοινωνικά δίκαιη και εφικτή δεδομένου ότι: α) υφίστανται διαθέσιμα οργανικά κενά για όλες τις ειδικότητες σε μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων, β) πριν την υπ΄αριθ. 93395/Ε1 προκήρυξη, η υποχρεωτική παραμονή ήταν ένα έτος, γ) δημιουργούνται προβλήματα στην οικογενειακή συνοχή, δ) οι υγειονομικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί δραματικά.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε: «Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν, είναι εργαζόμενοι για πολλά χρόνια ως αναπληρωτές ανά την Ελλάδα, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και τις οικογένειές τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η ταλαιπωρία αυτή δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στη δημόσια εκπαίδευση».

Για τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να εξετάσει και να μειώσει το χρόνο υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιοριζόμενων στη θέση τοποθέτησής τους, από δύο σχολικά έτη σε ένα σχολικό έτος.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση