ΕΛΛAΔΑ

Μόσιαλος: Φάρμακο για τον Έμπολα δοκιμάζεται για τον κορονοϊό

Κρίσιμη η αντίδραση που θα έχει ο ιός τον Μάιο, τόνισε ο πρώην υπουργός

No profile pic

Ο πρώην υπουργός και καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε στο φάρμακο για τον Έμπολα που δοκιμάζεται για τον κορονοϊό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος είπε χαρακτηριστικά πως φάρμακο για τον Έμπολα δοκιμάζεται στην Κίνα, καθώς φαίνεται πως μπορεί να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως δοκιμάζεται και ένα εμβόλιο στις ΗΠΑ, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να βγει στην παραγωγή.

Όσον αφορά την Ελλάδα ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η συμπεριφορά μας ως πολίτες και όχι η προετοιμασία της πολιτείας.

Κρίσιμο, για τον κ. Μόσιαλο, είναι και η αντίδραση που θα έχει ο ιός τον Μάιο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι εποχιακός ή όχι.

Πρύτανης του ΕΚΠΑ: «Φάρμακο για τον Έμπολα μπορεί να βοηθήσει στον κορονοϊό»

O πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις για τον κορωνοϊό και τόνισε πως μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι φάρμακο που είχε παραχθεί για τον Έμπολα, μπορεί να βοηθήσει στον ιό.

Σύμφωνα με τον πρύτανη το ινστιτούτο υγείας των ΗΠΑ με μελέτες που έχει κάνει έχει εντοπίσει πως ένα αντιϊκό φάρμακο, το οποίο είχε παραχθεί για τον Έμπολα και δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα μπορεί να βοηθήσει στον κορονοϊό. «Έχουμε ενδείξεις από αρχικές μελέτες ότι μπορεί να βοηθήσει στον κορωνοϊό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δημόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Μια καίρια τακτική πρόληψης για την ανάσχεση της μετάδοσης είναι η απομόνωση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Ως χρόνος επώασης από τον ιό ορίζεται ο χρόνος από την αρχική ημερομηνία επαφής με την πηγή μετάδοσης έως την αρχική ημερομηνία εμφάνισης των συμπτωμάτων. Είναι λογικό ότι η απομόνωση των κρουσμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματική για την ανάσχεση της επιδημίας εάν η μετάδοση της ιογενούς λοίμωξης αρχίζει πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η αποτελεσματικότητα της απομόνωσης των κρουσμάτων και των επαφών τους στηρίζεται σε πέντε παράγοντες:

  1. Τον αριθμό των δευτερογενών λοιμώξεων που δημιουργεί κάθε νέα λοίμωξη (Ro). Πρακτικά, είναι ο αριθμός των ατόμων που θα νοσήσουν κατόπιν επαφής τους με ένα νέο κρούσμα.
  2. Το ποσοστό της μετάδοσης που έχουμε πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η μετάδοση πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να προληφθεί μόνο με την ιχνηλάτηση των επαφών των γνωστών κρουσμάτων, τον έλεγχο και την απομόνωσή τους.
  3. Την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της ιχνηλάτησης των επαφών των γνωστών κρουσμάτων.
  4. Τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί μία λοίμωξη. Εάν τα κρούσματα έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.
  5. Τον αριθμό των επαφών που έχουν τα κρούσματα πριν από την διάγνωση και την απομόνωσή τους.

Στη συνέχεια ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στο εμβόλιο, οι διαδικασίες για το οποίο έχουν προχωρήσει αρκετά.

«Έχει παραχθεί εμβόλιο και και τώρα θα αναλάβει το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα να κάνει την κλινική μελέτη. Δυστυχώς, αυτό θα πάρει ένα χρονικό διάστημα για να κυκλοφορήσει ευρέως», τόνισε ο πρύτανης υπογραμμίζοντας πως οι δοκιμές μπορεί να διαρκέσουν σχεδόν ένα χρόνο.

Επίσης ο κ. Δημόπουλος εξήγησε τη σημασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων: «Όταν κάποιος νοσήσει από τον ιό ο οργανισμός του έχει ανοσία που σημαίνει ότι έχουν παραχθεί αντισώματα. Σε πρώτη φάση θα αρχίσουμε να παίρνουμε πλάσμα από αυτούς τους ασθενείς και από εκεί θα φτιάξουμε μονοκλωνικά αντισώματα που είναι θεραπευτική παρέμβαση», επισήμανε.

Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία ο αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων (Ro) για τον Covid-19 είναι 2-3, ενώ το ποσοστό της μετάδοσης από τους ασυμπτωματικούς φορείς δεν έχει καθοριστεί, όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος. Γι' αυτό ακριβώς έχει μεγάλη σημασία η απομόνωση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας και η ενδελεχής ιχνηλάτηση των επαφών τους ώστε να διατηρήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Όσο για τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο Θανάσης Δημόπουλος σημείωσε πως «είναι έκπληξη είναι ότι δεν έχουμε παραπάνω κρούσματα. Ο μικρός αριθμός μας δίνει χρόνο για να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας και δίνει χρόνο για να γίνει ιχνηλάτηση στενών επαφών των κρουσμάτων».

Τέλος, στάθηκε την ανάγκη τήρησης των οδηγιών του υπουργείου Υγείας και την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ επί υποψίας συμπτωμάτων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος από τη συμπτωματολογία έως την απομόνωση.

Πηγή:newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση